5. MEĐUNARODNI FESTIVAL BALONA U KRUŠEVCU: Prvi zvaničan let jednog srpskog pilota zabeležen 1909.godine!

S.BABOVIĆ

29. 07. 2021. u 14:13

KRUŠEVAC je od 6. do 8.avgusta domaćin relativno mladog 5. Međunarodnog festivala balona,ali je tradicija koja se organizacijom ove smotre na nekin način neguje,mnogo duža.

5. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ БАЛОНА У КРУШЕВЦУ: Први званичан лет једног српског пилота забележен 1909.године!

UPVLPS

Prvi let jednog balona sa srpskim pilotom i obeležjima bio 19.aprila,1909.godine zahvaljujući prvom školovanom pilotu balona u Srbiji poručniku Kosti Miletiću,koji je učestvovao i u kupovini prvih balona za našu zemlju.

UPVLPS

Fokus na festivalu “Kruševac kroz oblake”,koji će se održavati u parku Bagdala, a poslednjeg dana u novom Zabavnom parku “Šarengrad” na Bruskom putu,biće i na balonarstvu i na programima za mlađe i najmlađe posetioce.U Turističkoj organizaciji Kruševca najavili su i više pratećih programa osim poopularnog podizanja i spuštanja balona, kao i dva koncerta: Saše Matića 6.avgusta i “Leksington benda” dan kasnije.

Očekuje se dolazak najviše pet balonarskih posada,koje će pomoći posetiocima da Bagdalu vide i sa visine, iz korpe balona.Ovo uživanje u dobroj meri zavisi od vremenskih prilika, pre svega od vetra.

Festival je prethodnih godina,osim prošle kada nije održan usled epidemije KOVID-19, beležio veliko interesovanje.Brojni sadržaji, poput izložbe aero i paraglajding klubova bile su posebno posećene,a da je ova turistička manifestcija jedinstvena bilo je jasno već na prvom festivalu kada je u korpi zaprošena i jedna Kruševljanka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)