U SPOMEN NA VOĐU PRVOG SRPSKOG USTANKA: Obeležena 204. godišnjica ubistva vožda Karađorđa

Tanjug

26. 07. 2021. u 20:56

U RADOVANjSOM lugu kod Velike Plane danas je obeležena 204. godišnjica ubistva vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića.

У СПОМЕН НА ВОЂУ ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА: Обележена 204. годишњица убиства вожда Карађорђа

Karađorđe

Obeležavanju 204. godišnjice Karađorđevog ubistva, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, prisustvovao je i njegov potomak, princ Filip Karađorđević, u pratnji supruge princeze Danice.

Najpre je u Crkvi Zahvalnici služena Liturgija, a potom je sveštenstvo Eparhije braničevske služilo parastos na grobu vožda Karađorđa.

Kako je saopšteno iz Kancelarije princa Filipa, nakon parastosa upriličen je bogat kulturno-umetnički program.

- Zahvalan sam parohu radovanjskom jereju Nikoli Stojancu i predsedniku opštine Velika Plana Igoru Matkoviću na sjajnoj organizaciji. Bilo je divno danas biti s njima i brojnim narodom u Radovanjskom lugu - napisao je princ Filip na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Radovanjski lug je spomen kompleks u šumi u ataru sela Radovanje, na osam i po kilometara od Velike Plane. Obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob vožda Đorđa Petrovića, kao i crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu, poznatu i pod imenom crkva Zahvalnica, koja je sagrađenu 1920. u znak zahvalnosti za sva dela vođe Prvog srpskog ustanka.

Na 46 hektara smešten je i nedavno izgrađeni parohijski dom i letnja pozornica. Radovanjski lug, prirodno-memorijalni spomenik, ima status nepokretnog kulturnog dobra kao znamenito mesto od izuzetnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti