"EVROPSKI FENOMENI" I SARADNJA DVE PRESTONICE KULTURE EVROPE: Izložba Galerije Matice srpske večeras u Temišvaru

J.SIMIĆ

26. 07. 2021. u 13:07

GALERIJA Matice srpske iz Novog Sada i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru potpisali su u decembru 2019. godine Protokol o saradnji sa namerom da se kroz realizaciju zajedničkih projekata i izložbi povežu dve buduće evropske prestonice kulture – Novi Sad i Temišvar – koje će tu prestižnu titulu nositi 2022. i 2023. godine.

ЕВРОПСКИ ФЕНОМЕНИ И САРАДЊА ДВЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ ЕВРОПЕ: Изложба Галерије Матице српске вечерас у Темишвару

FOTO: GMS

Povodom početka te saradnje, večeras u 18 sati (po rumunskom vremenu) u temišvarskom muzeju biće svečano otvorena izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske.

Na otvaranju izložbe govoriće dr Filip Petku, v. d. upravnika Nacionalnog umetničkog muzeja, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Alin Adrijan Nika, predsednik Okruga Timiš, predstavnici prefekture i gradske skupštine Temišvara. Postavku će svečano otvoriti Bogdan Georgiju, ministar kulture Rumunije i Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije.

Otvaranju izložbe prethodiće izvođenje predstave Crnjanski o Temišvaru u produkciji srpske scene pri Pozorištu za decu i mlade „Merlin” iz Temišvara.

FOTO: GMS

Izložba Evropski fenomeni u kolekciji GMS prvi put je priređena u Galeriji Matice srpske tokom leta 2018. godine i obuhvata umetnička dela domaćih i stranih autora iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

- Nasleđe ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture je polje u kome se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike. Kao druga tema ukazala se Sloboda kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno umetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše. Zatim, Progres objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet, težnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbedi napredak čitavog kontinenta. I konačno, Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva - navode u GMS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)