ČAK I "ZGUŽVANA" STAZA SIGURNIJA: Kroz Kulu i do Vrbasa ipak unapređena bezbednost biciklista

Z. Rajić

26. 07. 2021. u 12:25

BICIKLISTIČKA staza duž rekonstruisanog magistralnog puta kroz Kulu i od ovog grada do susednog Vrbasa, u ukupnoj dužini od 10,5 kilometara, koju građani, zbog toga kako je napravljena, opisuju kao "neslanu šalu", ipak je unapredila bezbednost biciklista, jer su ranije mogli da se kreću isključivo po kolovozu.

ЧАК И ЗГУЖВАНА  СТАЗА СИГУРНИЈА: Кроз Кулу и до Врбаса ипак унапређена безбедност бициклиста

Foto Z. Balint

To je u odgovoru na žalbu koju je na kvalitet staze uputio Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV), istakao Joko Jovović, specijalista za odnose s javnošću JP "Putevi Srbije".

Staza se "gubi" u dužini od 1,7 kilometara, preseca je auto-put, na kolskim prelazima "trese bubrege", deli trotoar s pešacima, "naleće" na gasni odušak i "nestvarno je talasasta". Na ove primedbe, koje je predočio Đurđevac, Jovović je uzvratio da "žalilac zahteva da biciklistički saobraćaj ima apsolutni prioritet u odnosu na ostale korisnike puta".

- Takvo rešenje na navedenoj lokaciji nije moguće, jer bi to ugrozilo bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, kao i pravo na mirno uživanje vlasnika nekretnina pored puta i zahtevalo bi rušenje ili izmeštanje velikog broja objekata i infrastrukturnih sistema - naveo je Jovović.

Odvojena posebna trasa za bicikliste, Foto Z. Balint

On je istakao da se biciklistički saobraćaj prekida samo na delovima autobuskih stajališta, gde je predviđeno da se biciklista kreće kao pešak. Objasnio je i zašto se na trotoaru odvija kombinovani biciklističko-pešački saobraćaj.

- Time je unapređena bezbednost, jer eventualni konflikt na relaciji biciklista - pešak je u pogledu posledica značajno manji od konflikta vozilo -biciklista - naglasio je pi-ar specijalista "Puteva Srbije".

Građanima je najupečatljivija ilustracija urađenog posla talasasta ili, kako neki kažu, "zgužvana" staza u Kuli.

- U pitanju je deo staze od oko 150 metara, To nije bilo moguće korigovati, a da se ne ugrozi stabilnost postojećih kuća i njihovo odvodnjavanje - pojasnio je Jovović, koji je poručio da će čudni gasni odušak nasred staze "biti regulisan, te neće predstavljati smetnju za kretanje biciklista".

ODBAČENI ARGUMENTI

ĐURĐEVAC je odbacio argumente iz "Puteva Srbije", napominjući da su "nereagovanjem na primedbe povećali rizik po bicikliste i ostale učesnike u saobraćaju i sasvim preuzeli odgovornost". On je kazao da će EPV na stazi uspostaviti monitoring i što pre prizvati reviziju projekta njene izgradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana