PODRUMI POPLAVLJENI, A VOĆNJACI OTRESENI: Nevreme i obilne padavine tokom proteklog vikenda zadali velike glavobolje u celoj Srbiji

V. M. - D. Z.

19. 07. 2021. u 07:26

PADAVINE koje su zapljusnule Srbiju poslednjih dana zadale su muke stanovništvu u celoj zemlji. Kiša je izazvala poplave u Šapcu, a grad je opustošio voćnjake u Blacu.

ПОДРУМИ ПОПЛАВЉЕНИ, А ВОЋЊАЦИ ОТРЕСЕНИ: Невреме и обилне падавине током протеклог викенда задали велике главобоље у целој Србији

Kapaciteti nedovoljni za veliku količinu padavina / Foto V. Mitrić

Najnovije poplave u Šapcu, koje je pratila provala oblaka, uticale su na to da kanalizacioni sistem, inače preopterećen, postane prenapregnut i ni blizu kadar da primi sve količine vode. Zbog toga su, na nekoliko lokacija u gradu, podrumi u čitavim stambeno-poslovnim prostorima puni vode.

Pomoći za one kojima je voda napunila podrume skoro da nema. Ovo je kontinuirani problem i samo još jedan "vruć krompir" novoj vlasti od svih onih koji su radili, gradili, izdavali dozvole za gradnju gde nisu smeli da čine još od početka devedesetih godina. A, vodovodno-kanalizaciona mreža stara je više od pola decenije i nije čudo što velike vode dovedu do pucanja cevi, a majstore ovdašnjeg JKP "Vodovod" stavljaju na muke.

- Na mestu novih, velikih zdanja, bili su kućerci sa kojih nikakve vode nisu oticale u kanalizaciju, pa je ogromno povećanje domaćinstava, samo po sebi, izazvalo problem, a kad dođe do većih padavina ne treba naročito objašnjavati šta se događa, kao sada - priča Jovo Vranješ, direktor JKP "Vodovod", koji je sa svojim ekipama danonoćno na terenu.

I sva voda iz oluka sliva se u gradsku kanalizaciju. Vidi se po slivnicima da voda kulja 20, pa i više centimetara iznad njih, da su kapaciteti prepuni i da nedostaje dosta propusne moći.

O tome oni koji su delili dozvole za gradnju, po svoj prilici, nisu vodili računa, držeći se više principa "para vrti gde burgija neće". Ovo je veliki problem za lokalnu samoupravu, kojoj je način gradnje, skoro kaubojski, skoro "vezao ruke" da valjano i komotno pristupe rešenju problema, koji se, istina, mora da rešava i da to čine oni, kako se kaže u narodu, "koji nisu luk ni jeli, niti mirisali".

Jako nevreme sa kišom praćenom gradom pogodilo je i blačku opštinu. Grad veličine lešnika padao je petnaestak minuta i naneo veliku štetu poljoprivrendim kulturama. Prema saznanjima u lokalnoj samoupravi u Blacu, najviše štete pričinjeno je u selima Kaševar i Trbulje u kojima je stradao celokupan rod šljiva, pa je prema prvim procenama uništeno više od hiljadu hektara površine pod šljivom na području opštine. Inače, blačka opština je upravo poznata po kvalitetnim sortama šljive, a na području čitave opštine zasađeno je više od dva miliona stabala ovog voća.

GRAD OTRESAO ŠLjIVE

KAKO saznajemo od voćara, grad i kiša su smanjili rod šljive i u drugim blačkim selima, a takođe će, kako ističu, uticali i na njihov kvalitet. Prve procene takođe ukazuju da je celokupna šteta pričinjena usled nevremena veličine dva opštinska budžeta, odnosono 700 do 800 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!