CVET U KAMENU URUČEN PROF. DR DARKU TANASKOVIĆU: Na 45. Belovodskoj rozeti prestižna nagrada za diplomatu i filologa (FOTO)

S.BABOVIĆ

18. 07. 2021. u 12:07

PROF.dr Darku Tanaskoviću, istaknutom filologu i diplomati, uručena je sinoć prestižna nagrada “Cvet u kamenu”,koja se već 30 godina dodeljuje za značajan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti na “Belovodskoj rozeti”. Manifestacija koja je počela 12.jula otvaranjem 24.Vajarske kolonije “Belovodski peščar” i 10.Mozaičarske kolonije “Mladen Srbinović” uključila je brojne propratne programe, a završava se večeras koncertom kulturno-više umetničkih društava iz Srbije i regiona.

ЦВЕТ У КАМЕНУ УРУЧЕН ПРОФ. ДР ДАРКУ ТАНАСКОВИЋУ: На 45. Беловодској розети престижна награда за дипломату и филолога (ФОТО)

Foto: Novosti/GU

-Biti u ovako odabranom društvu dosad nagrađenih je veliki uspeh-napominje prof.dr Darko Tanasković.- Osećam veliku radost što se moj rad ceni, što se sagledao čitav rad tokom moje karijere. Vrlo rado ću govoriti o ovoj nagradi i ponositi se što sam jedan od dobitnika. U ovoj rozeti je trud klesarskog zanata, vidi se kako se druže čovek i kamen, jer kamen je božji dar sa kojim treba znati. A ovi majstori u Beloj Vodi dokazali su da znaju. Takođe, vaš kraj je poznat i po kalemarstvu i po klesarstvu, a to je čovekova želja i sposobnost da oplemeni prirodne darove.

Laureat je uoči uručenja podvukao da oseća veliki ponos i čast koje su mu učinjene,podvuko da poznaje ili je lično poznavao izuzetne prethodne dobitnike priznanja “Cvet u kamenu”.Prema rečima direktorke Kulturnog centra Kruševac, kamenom rozetom do sada je nagrađeno 29-oro izuzetnih stvaralaca iz oblasti kulture i umetnosti,među njima i Nobelovac Peter Handke,Matija Bećković,Desanka Maksimović,Vladeta Jerotić,Milorad Pavić.O poslednjem laureatu govorio je protojerej stavrofor Dragi Veškovac,sekretar Eparhije kruševačke.

-Odavde su izašla velika umetnička dela koja krase brojne trgove mnogih gradova, a koja su na svojoj vrednosti dobijala vremenom-istkla je gradonačelnica Jasmina Palurović obraćajući se uvaženom dobitniku.- Želim da ova nagrada zauzme visoko mesto među svim Vašim nagradama i biografiji, a da u svojim javnim nastupima govorite o rozeti, Beloj Vodi i Kruševcu.

Prof. Dr Darko Tanasković bio kao redovan profesor Filološkog fakulteta u Beogradu,gde je predavao arapski jezik i književnost, turski jezik, orijentalnu filologiju.Tokom univerzitetske karijere predavao je i na univerzitetima u Skoplju, Sarajevu, Parizu.Bio je amabasador Savezne Republike Jugoslavije u Turskoj, Azerbejdžanu, Vatikanu, a od 2014. do2018. godine i ambasador Srbije pri UNESKO.Objavio je više od 600 naučnih i stručnih radova i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum