POVEĆAN BROJ PACIJENATA U HITNOJ: Od vrućina u Negotinu građani beže na bazen ili sede u svojim domovima (FOTO)

S. M. Jovanović

14. 07. 2021. u 15:20

SPAS od tropskih vrućina koje u Negotinu poslednjih deset i više dana uveliko dostežu do konstantnih 35 stepeni, mnogi Negotinci potražili su u svom domu.

ПОВЕЋАН БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА У ХИТНОЈ: Од врућина у Неготину грађани беже на базен или седе у својим домовима (ФОТО)

Foto: S. M. J.

Na ulicama već od podneva nema ni žive duše. Negotinci su se navikli na paklene vrućine koje su zbog visokog atmosferskog pritiska gotovo nepodnošljive, pa poslove završavaju uglavnom ujutru.

Ipak u hitnoj službi negotinskog Zdravstvenog centra beleže nešto veći priliv pacijenata, pretežno hroničnih bolesnika.
-Nismo imali slučajeve toplotnih udara niti drugih drastičnijih posledica direktnog izlaganja suncu, ali beležimo dnevno 70 pregleda u Hitnoj službi. Poslednjih dana primetan je nešto veći broj hroničnih bolesnika, i to za 30 odsto veći, koji se javljaju zbog tegoba koje imaju zbog visokih temperatura. To su uglavnom pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, pacijenti sa akutnim koronarnim sindromom, kardiovaskularni i pacijenti sa hroničnim bolestima pluća. Primetan je i veći broj onih koji se poslednjih dana javljaju sa ujedima insekata sa težom alergijskom reakcijom, ali i oni koji zbog aktuelnih radova u poljoprivredi dolaze sa povredama – saznajemo od dr Vidosave Paunović Barbulović, vršioca dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.
Spas od vrućina mnogi su potražili i na gradskom bazenu na kojem ulaznica staje 100 dinara, kao i ranijih godina. Kako saznajemo od nadležnih dnevno na bazen dođe oko 300 do 500 kupača.
I jedina plaža u blizini, na desetak kilometara u Negotinu donosi spas od vrućina, i pored nižeg vodostaja i trave u vodi.
Sladoled i hladna pića su i u gradskim kafićima najtraženiji proizvodi, ali u vreme najvećih vrućina gostiju skoro i da nema. Od negotinskih taksista saznajemo da poslednjih dana beleže znatno veći broj korisnika jer u vreme najvećih vrućina Negotinci do svojih kuća dolaze taksijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna