VINO, ĐAKONIJE I MUZIKA NA „LEVAČKOM VINO FESTU“: Orkestar „Kolibri“ zabavio izalagače i goste

Z. Gligorijević

12. 07. 2021. u 12:38

TRIDESETAK vinarija i dve destilerije iz cele Srbije, među kojima je 11 proizvođača vina iz Levča, izložili su danas svoja vina u parku OŠ „Svetozar Marković“ u Rekovcu u okviru trećeg „Levačkog vino festa“.

ВИНО, ЂАКОНИЈЕ И МУЗИКА НА „ЛЕВАЧКОМ ВИНО ФЕСТУ“: Оркестар „Колибри“ забавио изалагаче и госте

FOTO: Z. G.

Vinska manifestacija okupila je veliki broj ljubitelja vina, koji su mogli da degustiraju dimljene sireve s pečenicom, mirođijom, u crnom vinu i slatko-slane kombinacije Emilije Pavlović iz Maleševa, kao i u pečenim sirevima sa domaćom i slaninom mangulice, sa goveđom pršutom, koji se peče na maslacu, i sa maslinama Milan Miletić iz Aleksandrovca. Posetioci su uživali i u đakonijama Udruženja žena „Slatki zalogaj“ iz Rekovca, koje su napravile pite s mesom i sirom, štrudle sa višnjama i jabukama, oblande i druge đakonije. Posebnu atmosferu dao je orkestar „Kolibri“ iz Paraćina, koji je zabavljao goste „prepevavajući“ delove pesama na originalan način.

Inače, levačko vinogorje nalazi se između Juhora i Gledičkih planina, čijim proplancima, obasjanim suncem, duvaju tri vetra koja se ukrštaju s ovih planina, pa je idealno podneblje za uzgajanje vonove loze. Vina iz ovih krajeva konzumirala je rimska aristokratija, srpska srednjevekovna vlastela i dinastija Obrenovića i Karađorđevića.

 - Levač je kraj koji je u Srbiji poznat po izuzetnom vinogorju, pa se izuzetno ponosimo svojim vinarijama i impozantnim zasadima vinove loze. Da bismo pomogli našim vinarima, ali i doveli vinarije iz cele Srbije, organizovali smo treći „Levčaki vino fest“, koji lane nije održan zbog epidemiološke situacije. Ovo je veliki dan za našu opštinu, jer su došle vinarije iz različitih krajeva Srbije. Danas se družimo, uživamo u vinu i sklapamo prijateljstva – ocenio je za „Novosti“ Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac, i dodao da je ove godine bilo duplo više izlagača nego na prošloj vinskoj manifestaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a