NOVI KULTURNI DOGAĐAJ U GRADU NA BEGEJU: Otvorena umetnička galerija pod otvorenim nebom

B. Grujić

08. 07. 2021. u 19:22

OVOG leta kulturni sadržaj grada Zrenjanina obogaćen je radom Prve međunarodne kolonije karikature, i njihovom izložbom pod nazivom ,,Život na reci".

НОВИ КУЛТУРНИ ДОГАЂАЈ У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ: Отворена уметничка галерија под отвореним небом

foto: Jovan Njegović Drndak

Na šetalištu uz Begej, pored novoizgrađenog pristana, u zaleđu grafičke kuće Diginet u Zrenjaninu, otvorena je izložba Prve međunarodne kolonije karikature, pod nazivom "Život na reci", čime je iniciran rad galerije na otvorenom Pristan, koja će u narednom periodu, različitim kulturnim sadržajima oživeti i oplemeniti ovaj deo javnog prostora.

Na otvaranju su govorili poznati karikaturista i selektor kolonije, Konstantin Grosu i istoričar umetnosti, viši kustos zrenjaninskog Muzeja, Olivera Skoko, a izložbu je, uz Gorana Nešića, idejnog tvorca projekta, otvorio i Borislav Umićević, privrednik i zaljubljenik u umetnost.

Grafička kuća "Diginet" i organizacija Portret organizovali su od 11. do 13. oktobra 2019. godine u Zrenjaninu, prvu Međunarodnu koloniju karikature u Srbiji, uz učešće osam eminentnih karikaturista impresivnih biografija, iz Srbije i inostranstva.

Umetnici su, u toku trodnevnog boravka, karikaturom odgovorili na temu Život na reci, a kao rezultat rada i međusobne saradnje na ovoj koloniji, nastala je izložba Život na reci, koju čini 24 odabrana dela, značajne umetničke i kulturne vrednosti.

Izloženi su radovi Slovenca Milana Alaševiča, Konstantina Grosu, Ištvana Kelemana iz Mađarske, Kire Radenkova, Vladana Nikolića, Nikole Štiklice, Jakše Vlahovića i Jugoslava Vlahovića.

Radovi će u galeriji na otvorenom Pristan, moći da se pogledaju do kraja avgusta, a organizatori su najavili i drugu međunarodnu koloniju karikature, koja će se održati početkom oktobra ove godine.

foto: Jovan Njegović Drndak

foto: Jovan Njegović Drndak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati