PATRIJARH PORFIRIJE U HRAMU U KONČAREVU: Služio liturgiju, a potom pričestio vernike (FOTO)

Z. Gligorijević

07. 07. 2021. u 13:48

DOK su povodom Svetog Jovana Krstitelja, seoske krsne slave prethodne 22 godine na stadionu u Končarevu održavani su kik boks mečevi između reprezentacija Srbije i drugih država od Amerike do Rusije, kome su prisustovali državnici iz preko 22 zemlje, danas je ovaj pravoslavni praznik obeležen svetom arhijerejskom liturgijom, koju je sa sveštenstvom, služio patrijarh srpski Porfirije u hramu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu, koji je sagradio Dragan Marković Palma.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У ХРАМУ У КОНЧАРЕВУ: Служио литургију, а потом причестио вернике (ФОТО)

Foto: Z.Gligorijević

Po završetku liturgije rezan je slavski kolač, a potom su se vernici pričestili.

 - Braćo i sestre, zavirite u svoje duše, u svoje živote, stanite pred ikonu Majke Božije, Hrista, Svetog Jovana Krstitelja, i u tišini i samoći oslušnite svoju dušu i srce i siguran sam da će svako od vas preppoznati da je Bog uvek sanama – poručio je vernicima patrijarh Porfirije.

 On je dodao da se slavi praznik, koji govori o veri, o tome da „nemamo razloga da gubimo veru, bez obzira na to što možda ponekad logički parametri, spoljašnje činjenice, ukazuju na to da ne bi trebalo da imamo poverenja u Boga, ni jedni u druge. Ali, ne postoji to što Gospod ne može učiniti.

  VERA

 Dragan Marković Palma rekao je da Srbija jeste na Hristovom, ali je i na evropskom putu, koji za pravoslavce ne postoji bez Hristovog puta.

 - Moram da pohvalim predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer se prethodnih godina puno ulagalo u crkvene objekte. Ako se stvore uslovi da naši vernici odlaze u hramove i da slave slavu, već zato što tako duhovno osećaju, a ne samo zato što je to činio njihov deda, to više nije samo tradicija, većš vera u ono što radimo – ocenio je Marković i dodao da je njemu i njegovoj porodici, ali i velikom broju građana, crkva u duši.

- Ako gledamo očima vere, moramo da znamo da je vera osnov našega života i da je bez nje nemoguće napraviti nijedan korak. Bez Božije promisli ništa se ne dešava u našim životima. Sveti Jovan Krstitelj pozvao je sve narodne na preumljenje i promenu načina života, da danas, pridržavajući se Božijih zavet budemo bolji nego juče, poziva napokajanje, jer se približava carstvo nebesko, jer je greh skretanje s puta koji nas vodi ka Bogu.

Nije Bog taj koji kažnjava, već smo mi sebe osakatili i osiromašili, promašivši ljubav Božiju.

Zato Sveti Jovan Krstitelj poručuje da nam Jevanjđelje bude ogledalo i da prepoznamo da smo slabi i da skrećemo s puta–rekao je jop patrijarh Porfirije i pozvao vernike da se uvek okupljaju oko hramova.

Krsnoj slavi prisustvovali su i Ivica Dačić i Aleksandar Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati