PATRIJARH OHRABRIO ŠTIĆENIKE, OBIŠAO I NOVI HRAM: Porfirije u poseti Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu (FOTO)

S. BABOVIĆ

29. 06. 2021. u 11:47

NjEGOVA Svetost patrijarh srpski Porfirije danas je, po sopstvenoj želji, posetio Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, gde je razgovarao sa štićenicima i obišao novoizgrađenu Crkvu Svetih Filimona i Onasima u krugu ove ustanove.

ПАТРИЈАРХ ОХРАБРИО ШТИЋЕНИКЕ, ОБИШАО И НОВИ ХРАМ: Порфирије у посети Васпитно-поправном дому у Крушевцу (ФОТО)

Foto: S. B.

- Iskrene čestitke pre svega, onima koji rade ovde, a onda i državi, Ministarstvu pravde, koje je nadležno za ustanovu-kaže patrijarh Porfirije.

-Pored čestitki, naravno, spremni smo i na svaku vrstu podrške, tim pre što je podignut hram,jer verujemo da razni problemi koje srećemo u društvu bez obzira na to da li su psihološke prirode,da li su individualni, zajednički, oni po pravilu jesu s jedne strane i odraz vremena u koje živimo,a s druge strane jesu pokazatelj pogotovo kada je reč o ovakvim ustanovama da i te kako imamo problema u porodicama.
I ti problemi, dodaje patrijarh, iziskuju brigu svih, države koja je pokazala svoju brigu na ovaj način,a onda unutar institucija pokazuje se potreba za stručnjacima raznih profila, kao što su sociolozi, psiholozi, psihoterapeti, lekari, pedagozi.    
-U isto vreme znamo da čovek nije samo telesno biće, već i duhovno i da pored i drugih struka koje moraju biti uvedene u pokušaj da se mladim ljudima koji su štićenici ove ustanove pomogne, potrebno je da se pokaže pažnja, da se ukaže briga i o duhovnom aspektu onih koji imaju probleme-napominje patrijarh.
-I kao što je to slučaj o bilo kom čoveku, bilo kom mestu, maloj ili većoj grupi, to je slučaj i ovde. I vladika David kruševački je već svojim dosadašnjim učešćem i angažmanom u ovoj ustanovi pokazao spremnost crkve da da svoj doprinos što je moguće boljem prevazilaženju iskušenja u koje su zapali mladi ljudi koji se ovde nalaze.
Patrijarh je podvukao da je oduševljen poretkom i ustrojstvom institucije koju je posetio,da je i on, poput ministarke pravde Maje Popović na samoj kapiji imao utisak da ulati u organizovani kampus, gde je sve ureženo, higijena, organizacija prostora, a taj utisak došao je i nakon kratkog susreta sa štićenicia i razmene nekoliko misli sa njima.
-Podrška molitvena siguran sam da je važna, a isto tako i podrška,upustvo i savet da hram koji se nalazi na ovom mestu bude tačka u kojoj će svi imati mogućnosti da se napajaju i onim što nadilazi naše moći, naše ograničene kapacitete, da se napajaju blagošću duha Svetoga koja je nesumnjivo potrebna ovde, kao i svuda, u svakom vremenu-rekao je na kraju patrijarh Porfirije, koji je s oduševljenjem dočekan u Ckrvi Lazarica, a potom i na Svečanoj sednici Skupštine grada.
Patrijarh Porforije obišao je VP dom zajedno sa episkopom kruševačkim Davidom, ministarkom pravde Majom Popović, predstavnicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, gradočalnicom Kruševca Jasminom Palurović i njenim saradnicima.

HRAM INSPIRISAN MANASTIROM HOPOVO

VP dom je nedavno obeležio 74 godina od osnivanja. Prema poslednjim podacima, u njenu boravit 180 štićenika. Litrugije su redovne, a od pre nekoliko godina uvedena je i tradicija Svetosavske akademije, lomljenje Božićne česnice. Crkva posvećena Svetim Filimonu i Onasimu izgradila se uz podršku Ministarstva pravde, sredstvima VP doma, zaposlenih i zahvaljujući brojnim donatorima. Hram je rađen po ugledu na manastir Hopovo na Fruškoj gori, po želji našeg episkopa, koji je i odredio mesto u krugu ustanove za temelje crkve. Krst je osveštan 2017. godine, a gradnja je počela naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave