ŽRTVE FAŠIZMA NE SMEJU DA BUDU ZABORAVLJENE: Subotičani ne zaboravljaju Dan borca

J.L.

04. 07. 2021. u 16:30

POLAGANjEM venaca na Spomenik žrtvama fašizma na istoimenom trgu i „Njihovoj vernosti“ kod Jadrana danas je u Subtici obeležen 4. juli, nekadašnji Dan borca.

ЖРТВЕ ФАШИЗМА НЕ СМЕЈУ ДА БУДУ ЗАБОРАВЉЕНЕ: Суботичани не заборављају Дан борца

Foto: J.L.

U SFRJ Dan borca je bio državni praznik koji se praznovao u znak sećanja na dan kada je na sednici Centralnog komiteta KPJ 1941.godine doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. Pod komandom Žikice Jovanovića Španca samo tri dana kasnije, 7. jula počela je oružana akcija Rađevačke partizanske čete, 13. jula digla se Crna Gora, a za njima i okolne republike.

- Danas je jedan od najvećih praznika u našoj istoriji. Tada je u Beogradu doneta odluka da u pokorenoj Evropi, koja do tada nije smela da pisne, počne ustanak. To je toliko odjeknulo Evropom i svetom, povredilo nacističku Nemačku i njene saveznike da je Hitler odmah počeo odmazdu, bombardovanje po Srbiji i proglasio da na svakog ubijenog Nemca ide hiljadu ubijenih Srba – podsetio je Maksim Bakrač, predsednik boračke organizacije u SUbotici.

– Naš narod je oberučke prihvatio proglas o ustanku i on je tri dana kasnije počeo u Beloj Crkvi. Narednih dana i u ostalim državama. Naš narod je to skupo platio. Ali smo imali jedinu slobodnu teritoriju u to vreme – Užičku republiku i Kadinjaču.

Zbog toga, ali i svih onih koji su na oltar otadžbine stavili svoje živote, današnji i druge datumi ne smeju da budu zaboravljeni.

- Stradalo je puno ljudi, u jamama, logorima, stiparama, rekama nestalo je million i po ljudi. Najviše Srba, pa Jevreja, Roma i drugih naroda. Na ovim prostorima je bio veliki teror nekadašnjih mađarskih vlasti a u ovoj grobnici sahranjeno je više od sedam hiljada ljudi – dodaje Bakrač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)