SPASENA RODA KOJOJ SE ZAGLAVILA LJUŠTILICA U KLJUNU: Negotin se ujedinio da pomogne gracioznoj ptici (FOTO)

Suzana M. Jovanović

27. 06. 2021. u 11:08

ZAHVALjUJUĆI ljudima dobre volje jedna bela negotinska roda dobila je novu šansu za život.

СПАСЕНА РОДА КОЈОЈ СЕ ЗАГЛАВИЛА ЉУШТИЛИЦА У КЉУНУ: Неготин се ујединио да помогне грациозној птици (ФОТО)

Foto: Goran Azdejković

Ova graciozna ptica koja svake godine sa svojim partnerom svija gnezdo na vrhu bandere na uglu ulica Ike Kostića i Jovana Čakširanovića umalo nije stradala kada joj se u kljunu zaglavila ljuštilica za krastavac i krompir. Da nevolja bude veća, nesrećna ženka zbog toga nije mogla da hrani ni sebe ni svoje četvoro mladih.

Foto: S.M.J.

Roda ujedinila zajednicu

- Meni je posebno impresivno što je ova roda na neki način probudila ljudskost u svima nama. Imali smo mnogo poziva građana, svi su pokazali zainteresovanost da se uključe u akciju koja se završila na najbolji mogući način – kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Fotografija rode i apel da joj se pomogne za tili čas preplavila je društvene mreže. Stanari tog dela grada uzalud su obitavali oko bandere nemoćni da dopru do gnezda i pomognu joj.

Zahvaljujući angažovanju rukovodstva lokalne samouprave koji su o svemu obavestili Komunalno preduzeće „Badnjevo“ i Elektrodistribuciju tokom dana je započela akcija spasavanja rode. Nažalost, roda je uplašena pobegla.

- Kolega Dragan Cile Đorđević i ja smo čuli za nesreću koja je zadesila ovu pticu i kako nismo bili na dužnosti pokušali smo da pomognemo. Ja sam bio u korpi, ali je ona pobegla čim sam joj se približio – kaže Zoran Stojanović, po profesiji vatrogasac – spasilac, a inače i lovac i ljubitelj životinja i prirode.

Ženka se tokom dana nekoliko puta vraćala u gnezdo ali nije bilo šanse da se do nje dođe. Akcija spasavanja ove ptice, za koje se veruje da donose sreću, plodnost i prosperitet porodici, ali i bebe, odložena je za noć.

Smetlišta veliki problem Srbije

Uobičajena je zabuna da sav posao oko mladunaca odrade ženke, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Mužjak je taj koji lovi i donosi hranu ženki dok leži na jajima i kasnije da hrani mladunce.

- Bele rode, nažalost, sve češće odlaze na naša smetlišta da tamo nađu jeftin obrok, ostatke hrane, ali i miševe i pacove koji se isto zbog hrane tamo skupljaju. Ovo nije prvi slučaj da se rode na smetlištu povrede ili stradaju. Dešavalo se da se zadave plastikom, da im se noge zapletu u džak za krompir, ribarske mreže a sve to nam ukazuje da je naša životna sredina u velikom problemu – kaže Ružić.

- Predložio sam da se ugasi ulična rasveta u tom delu grada, pa smo pod okriljem mraka prilazili gnezdu i rodi polako i s leđa. Volim životinje, u kući smo godinama čuvali razne vrste ptica i pa ponešto o njihovom ponašanju i sklonostima znam. Procenio sam da je najbolje da to uradimo iz te pozicije, kad nas ne vidi i kad nije sigurna odakle dolazimo – kaže Zoran.

Foto: S.M.J.

U mrklom mraku i apsolutnoj tišini sa manjom grupom koja je rukovodila čitavom ovom akcijom Zoran i električar Boban Stanojević naoružani strpljenjem, a Zoran i meredovom polako su prilazili gnezdu, gde je majka nemoćno stajala kraj svojih mladunaca koje zbog zaglavljene ljuštilice nije mogla da hrani više od 24 časa.

-Uhvatio sam je meredovom, a zatim rukom za glavu i snažno je stisnuo uz telo, a Boban ju je držao za leđa dok sam joj skidao metalnu rešetkastu oštricu koja joj se usekla u kljun i skroz ga zatvorila. Pokušala je da se oslobodi, batrgala se, ali joj ni mreža ni nas dvojica to nismo dozvolili. Čim smo joj sa kljuna skinuli ovu napravu, pustili smo je i ona je odletela – kaže Zoran.

Roda se uskoro vratila mladuncima i mužjaku sa kojim godinama, baš u ovom gnezdu, stvara novo potomstvo na radost Negotinaca koji oduševljeno pozdravljaju svaku porodicu roda koja se vraća u ovaj grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

REKONSTRUKCIJA KOLOVOZA MENJA TRASE: Autobusi u Sremskoj Kamenici saobraćaće novim pravcima