ZAVETI PORED STENE LJUBAVI: Neobični kamen na Umetničkom brdu kod Gornjeg Milanovca godinama je stecište parova

Milorad Bošnjak

27. 06. 2021. u 08:38

KUNEMO se na doživotnu ljubav i vernost! - romantično i nepokolebljivo izgovaraju mladi, ali i stariji ljubavni i bračni parovi, uz neobičan Kamen ljubavi na Umetničkom brdu u Velereči, iznad Gornjeg Milanovca.

ЗАВЕТИ ПОРЕД СТЕНЕ ЉУБАВИ: Необични камен на Уметничком брду код Горњег Милановца годинама је стециште парова

Zaveti pored stene ljubavi / Foto privatna arhiva

Ili: "Bože, podari nam potomka"! "Bože, daj da me ona (ili on) zavoli, da me večno voli..."

Granitna monolitna stena, koju je tu postavilo Udruženje radnika umetnika Srbije i Crne Gore, nije nikakav religiozni "objekat", naprotiv, ali je već deceniju i "kusur" stecište parova i pojedinaca, koji tu izgovaraju pomenute "molitve". Naročito na Dan zaljubljenih u februaru, te na drugim događajima, koje ovde često upriliči to udruženje.

- Izrekli su ih, zaljubljeno, mnogi sadašnji bračni parovi. Čak i pod pljuskom, pljušte ta obostrana muško-ženska uveravanja, želje i nade, sve uz lepu ljubavnu poeziju i muziku. Nije ovo "ludi kamen", na koji prema onoj izreci "staju" devojka i momak kad se venčaju. Taj postoji samo u mašti, Kamen ljubavi je stvaran! - vele umetnici i posetioci neobičnih sevdah-fešti pored ove stene.

Na tim manifestacijama, između njih protrčavaju dečica, a mnoga su potomci parova koji su se uoči zvaničnog venčanja baš tu zakleli na doživotnu ljubav i vernost! Na te fešte, stižu zaljubljenici iz mnogih, čak i dalekih mesta.

- Naš cilj je da našim programima izazovemo ljubavnu radost, uz lepe umetničke ugođaje u prirodi. Parovi se ovde zavetuju na večnu ljubav pred brojnom publikom, "mole" da dobiju dete, ima i onih koji to učine u osami - veli predsednik udruženja Radojko Solujić.

Sanja Ljubisavljević (29) i njen izabranik Aleksandar Stankić (39) su 27. po redu par, koji se uz Kamen ljubavi, na Dan zaljubljenih ove godine, zvanično zakleo, sa željom za potomka.

Sanja i Aleksandar sada čekaju bebu / Foto M. Bošnjak

- Deset dana nakon toga, spoznala sam da sam u blagoslovenom stanju! - veselo priča Sanja. - Biće sin, "kaže" ultrazvuk, termin porođaja je krajem oktobra. Godinu i po smo zajedno. Isprva smo druženje, a uz Kamen ljubavi shvatali kao šalu, ali evo, nama je želja uslišena! Nismo praznoverni, naprotiv, ne verujemo u vradžbine, ali sin nam je na putu.

Sanja je diplomirani menadžer, a obišla je mnoge meridijane sa malim plesnim ansamblom: celu Evropsku uniju, pola Afrike, Kubu, arapske zemlje... Aleksandar je programer.

Manifestacije na Umetničkom brdu pomaže Turistička organizacija Gornjeg Milanovca. Kamen ljubavi je uvršten na turističku mapu Srbije.

VEČNA DESANKA

NA STENU, simbol granitne ljubavi, uklesani su stihovi davno preminule a večne pesnikinje Desanke Maksimović: "Ne merim više vreme na sate, ni po Sunčevom vrelom hodu. Dan mi je kad tvoje oči se vrate, a noć kad ponovo od mene odu". S tom setom u srcu i čežnjom za (ne)ostvarenom ljubavlju, posetioci napuštaju Kamen ljubavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)