ZA UMETNIČKA DELA RONILACA ZASLUŽNA I SAVA: Neobična izložba u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici

Smiljka Kostić

27. 06. 2021. u 08:12

NAMEŠTAJ od drveta, razni neobični eksponati, oslikani portreti, čine nesvakidašnju izložbu "Sirmijum kroz vekove" članova Ronilačkog kluba "Žute foke", koja je otvorena u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici.

ЗА УМЕТНИЧКА ДЕЛА РОНИЛАЦА ЗАСЛУЖНА И САВА: Необична изложба у Галерији Лазар Возаревић у Сремској Митровици

Foto S. Kostić

Višedecenijsko istraživanje mutnih voda reke Save, bili su članovima ovog kluba podstrek za osmišljavanje multidisciplinarnog pristupa arheološkom blagu, koje ova reka krije u mulju na svom dnu, sada dostupnom kroz bogat izložbeni materijal. Svi znatiželjni posetioci imaju priliku da tokom celog leta pogledaju ovu izložbu, koja je dugo pripremana, najavili su organizatori.

- Sa jedne strane možda je i dobro što se čekalo, jer neki novi artefakti su u međuvremenu izvađeni i obrađeni, pa je izložba još bogatija. Ovo je prva izložba ovog tipa, a u najavi ima novih ideja - rekao je direktor Centra za kulturu "Sirmijumart" Zoltan Hegediš.

Početni impuls za kreativno uobličavanje predmeta od drveta izvađenog iz Save, koje je reka prirodno konzervirala, starog više stotina godina, potekao je od pronađenih arheoloških artefakata.

Oni su poslužili kao inspiracija za izradu čitavog niza predmeta primenjene umetnosti, koji su osobeni po motivima i izboru primenjenih tehnika, a predstavljaju spoj tradicionalnog i modernog.

Foto S. Kostić

Branimir Pavlović, idejni tvorac kluba "Žute foke", koji je vadio materijal iz vode, probao je da ga uobliči, kako bi dobio upotrebnu vrednost.

- Pokušali smo da napravimo ambijent koji će sam za sebe sve da kaže. To što smo pokazali na ovim slikama, komadima nameštaja, vredno je pažnje i preporučujem svakom da pogleda - kaže Pavlović, dodajući da su se svakoj stvari posvetili kao pravom eksponatu, od kojeg su napravili umetnički predmet.

- Oslikali smo naš grad Sirmijum, hrišćanske svetitelje Irineja, Dimitrija, Anastasiju i most koji je bio na toj reci, sve to na drvetu koje smo pronašli u reci Savi - kaže Pavlović, podsećajući da je to plod dugogodišnjeg rada grupe ljudi.

Foto S. Kostić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!