NARODNE VEŠTINE JOŠ NA CENI: Selo Štubik neguje narodno izvorno stvaralaštvo (FOTO)

S.M.Jovanović

20. 06. 2021. u 23:56

U ŠTUBIKU, selu nadomak Negotina, narodne veštine i tradicija još uvek su na ceni zahvaljujući manifestaciji “Krajinski običaji” koju već 48 godina organizuje u spomen na pobedu Hajduk Veljkovih ustanika nad nadmoćnijom turskom vojskom u Štubiku i Malajnici, 1807. godine, negotinski Dom kulture “Stevan Mokranjac”, u saradnji sa mesnom zajednicom, OŠ “Hajduk Veljko” u Štubiku i tamošnjim KUD “Prerast”.

НАРОДНЕ ВЕШТИНЕ ЈОШ НА ЦЕНИ: Село Штубик негује народно изворно стваралаштво (ФОТО)

Foto: S.M.J.

Iako je ove godine ova smotra izvornog narodnog stvaralaštva bila revijalnog karaktera kroz učešće kulturno umetničkih društava “Voja Čurić” iz Kobišnice, “Floričika” iz Jabukovca i “Prerast” iz Štubika, pažnju meštana i gostiju privukla su pastirska i nadmetanja tradicionalnih veština.

U narodnom višeboju, Goran Marinković iz Štubika i ove godine je trijumfovao u disciplini potezanja čobanskog štapa. Marinković je zabeležio svoju 17 uzastupnu pobedu u ovoj disciplini. Drugo mesto pripalo je Zoranu Živiću iz Jabukovca, a treće Saši Bogojeviću iz Kobišnice.

Ekipa iz Štubika bila je ubedljivo najbolja u nadvlačenju konopca i nadigrala u ovoj disciplini Jabukovčane i Kobišničane.

Ivan Vujić iz Štubika ponovo je trijumfovao u skoku u dalj, ali i u bacanju kamena sa ramena. Drugo mesto u skoku u dalj osvojio je Zoran Živić, a treće Nenad Tomić iz Kobišnice, dok je vicešampionsku tutilu u bacanju kamena sa ramena osvojio za Štubik Bojan Živanović, a Živić bio trećeplasirani.

Šesnaestogodišnja Nađa Živanović iz KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice najlepša je čobanica ove smotre. Lentu prve pratilje osvojila je Vanesa Ducić (19) iz Jabukovca, a druge Nataša Stojić (13) iz Štubika.

Tatjana Trandafirović je osvojila priznanje u disciplini brzog spremanja kačamaka kao jedina takmičarka ove godine. Štubičanka Jela Ducić potvrdila je da nema bolje prelje u kraju jer je za dva minuta uprela vunenu nit dužu od pet metara. Kobišničanke Vladica Dinulović, najbolja sviračica na listu i Slavica Madžarević u ovoj disciplini zadovoljile su se drugim i trećim mestom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo