PLOČE SE VRAĆAJU U MODU: Održana "Berza vinila" u Kikindi

Рада Шегрт
Rada Šegrt

20. 06. 2021. u 15:11

PRVA „berza vinila“ održana u nedelju u Kikindi opravdala je očekivanja organizatora, posetilaca i učesnika. Na gradskom trgu desetak kolekcionara izložilo je svoje LP i sing gramofonske ploče, CD-ove, ali i audio kasete.

ПЛОЧЕ СЕ ВРАЋАЈУ У МОДУ: Одржана Берза винила у Кикинди

Foto: R. Š.

Ponuda je bila dobra i po broju i po sadržaju ponuđenih nosača zvuka.

Zajednička ocena je da je ovo koristan skup za grad, lep susret kolekcionara i zanimljiv događaj za građane. Kulturni centar „Kikinda“ bio je dobar organizator.

Iako se pretežno veruje da mlađe generacije ne poznaju gramofonske ploče, taj stereotip ruši Željko Barbat (20), koji je prikazao LP i sing ploče, ali je doneo i stari gramofon.

- Kolekciju sam nasledio od dede i oca koji me je „zarazio“ muzikom. Slušam gramofonske ploče, jer je zvuk kvalitetniji i čistiji. Pucketanje ploča nekome smeta, a ja to baš volim. Slušanje ploča je ritual, a treba ih posebno i čuvati – priča Željko, koji je nasledio oko 1.000 „vinila“ rok, domaće zabavne i klasične muzike.

Visoku ocenu organizatoru kikindske „berze vinila“ dao je Novosađanin Minja Dunđerski. On je redovni učesnik ovakvih berzi u Novom Sadu i vlasnik impozantne fonoteke od blizu 10.000 CD-ova.

Foto: R. Š.

- Muzika je plemenita i samo je pitanje ko će je slušati sa kog nosača zvuka. CD je nešto kao „tri u jedan“, liči na ploču, ali je manji i lakši za rukovanje, a nosi zvuk. Lakši je i za odlaganje. Ploče su za posebno pedantne ljude, teže ih je čuvati, prenositi. Interesovanje za diskove je kao nešto opalo, ploče su najpopularnije, a vraćaju se i kasete. Prijatno sam iznenađen da ih ima i ovde. Berza u Kikindi, za prvi put, sasvim je pristojna, ambijent je odličan, ponuđene su nam vrlo lepe tezge, tako da je utisak veoma dobar – opisao je Dunđerski.

Jedini koji je doneo audio kasete je Kikinđanin Ištvan Kepe (49). Ovi nosači zvuka bili su hit od sredine osamdesetih do pojave CD-a.

- Imam više od 300 kaseta. To je kolekcija od moje rane mladosti. Imam sve popularne domaće hitove i izvođače, od Balaševića, „Pilota“, Bajage, Hari Mata Harija, Novih fosila, do Ane Stanić, pa Brene, Cece i Dragane Mirković, a imam i stranu scenu. Slušalo se sve to dok je „dek“ radio, presnimavalo se sve što je stizalo u diskoteke. Nisam ništa bacio. To je obeležje moje rane mladosti i moje generacije - navodi Kepe, koji je prodao jedan album australijske grupe „Inxs“ (In ekses).

Kikinđanin Senad Talijanov muziku sluša najčešće preko interneta, iako tvrdi da ploča daje daleko bolji zvuk.

Foto: R. Š.

- Predivan je osećaj imati ploču u rukama, stavljati je na gramofon, spuštati iglu. Sve je to poseban užitak. Imam malu fonoteku koju proširujem – otkrio je Talijanov.

LP ploče na kikindskoj „berzi vinila“ mogle su da se kupe po ceni od 300 do 2.500 dinara. Međutim, mnogim učesnicima komercijalni momenat nije motiv za pojavljivanje na ovakvim susretima.

- Ideju za berzu dao nam je sugrađanin Vanja Grastić, muzičar i zaljubljenik u ploče. Zadovoljni smo odzivom, učesnicima i posetiocima se dopada – zadovoljan je i Marko Markoviljev, iz Kulturnog centra „Kikinda“.

RARITETNA KASETA

U bogatoj cdteci Minje Dunđerskog raritet je, ipak, jedna kaseta. Posvećena je „tragičnoj smrti Dragana Mancea“ i to je poema dvojice guslara o nekadašenjm fudbaleru „Partizana“.

- Iako gusle nikada ranije nisam slušao, kao veliki „partizanovac“ u jednom momentu sam poželeo da je imam. Decenijama sam je tražio i skupo platio. Kupio sam dve, tri, pa višak sada izlažem - ispričao je Dunđerski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!