STIGLE KNJIGE I AUDIO ZAPISI ZA SLEPE ČITAOCE: Narodna biblioteka u Kikindi dobila poklon iz Republike Srpske

Рада Шегрт
Rada Šegrt

15. 06. 2021. u 09:17

NARODNA biblioteka “Jovan Popović” u Kikindi dobila je donaciju iz Republike Srpske, knjige i audio zapise za čitaoce oštećenog vida.

СТИГЛЕ КЊИГЕ И АУДИО ЗАПИСИ ЗА СЛЕПЕ ЧИТАОЦЕ: Народна библиотека у Кикинди добила поклон из Републике Српске

Foto: R.Š.

Ovaj poklon na sever Banata stigao je u okviru akcije darivanja knjiga bibliotekama u Srbiji koju sprovodi Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji. Saradnja je tek nedavno uspostavljena i ovo je druga donacija knjiga biblioteci u Kikindi, prva od 250 knjiga bila je u maju, kada je u Kikindi prvi put bila delegacija Predstavništva RS.

Knjige su uručili direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica iz Banja Luke Želimir Radinović i samostalni stručni saradnik za razvoj i unapređenje saradnje u prosveti, kulturi i umetnosti u Predstavništvu Srpske Borislav Maksimović.

POUČNA MONODRAMA

U okviru posjete slijepa književnica iz Banja Luke Borka Tadić, odigrala je monodramu “U znaku bijelog štapa” i ličnim iskustvom ukazala na predrasude prema slabovidim licima, ali i podučila publiku kako da se ponašaju prema ovakvim osobama.

- Mnogo nam znači da u biblioteci sada postoje ovakve knjige, jer je to znak da smo ravnopravni sa ostalim građanima. Drago mi je da je ova saradnja uspostavljena i nadamo se da će se razvijati – rekla je Branka Šobot-Jeličić, potpredsednica UO organizacije slepih “Severni Banat” iz Kikinde.

Za kikindsku biblioteku ovo je značajna donacija, budući da ovakve knjige do sada nije imala u svom bogatom knjižnom fondu.

- Naša želja je da slepe i slabovide osobe sada budu što češći posetioci biblioteke, jer im sada možemo da ponudimo knjige na Brajevom pismu. Radujemo se da ćemo sada imati novu grupu čitalaca – rekao je Brane Marijanović, direktor Narodne biblioteke “Jovan Popović”.

Zamenica gradonačelnika Kikinde Dijana Jakšić-Kiurski zahvalila je Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji i ukazala da je ova poseta izraz obostrane želje da se ostvari trajna saradnja Kikinde sa Republikom Srpskom.

- Cilj je da ostvarimo saradnja na svim poljima, s obzirom da se radi o jednom narodu sa obe strane Drine i faktički o zemljama između kojih postoji prirodna, neraskidiva istorijska povezanost – rekla je Jakšić-Kiurski.

Direktor Javne ustanove Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Želimir Radinović ocijenio je da je kultura polje gđe se najbolje ostvaruje saradnja srpskog naroda iz dve države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna