OŽIVEO VEK STAROG VLAHA: Zanimljiva monografija Dragoljuba Gagričića, novinara "Novosti" u penziji

V. N.

14. 06. 2021. u 17:31

U IZDANjU Biblioteke "Jovan Tomić" u Novoj Varoši objavljena je knjiga "Nova Varoš iz starih albuma" Dragoljuba Gagričića (72), novinara "Večernjih novosti" u penziji.

ОЖИВЕО ВЕК СТАРОГ ВЛАХА: Занимљива монографија Драгољуба Гагричића, новинара Новости у пензији

Odeća Starovlašana početkom 20. veka / Foto Zbirka Biblioteke

Monografija obogaćuje sliku minulih vremena donoseći na 182 strane 320 fotografija. Najstarije su s kraja 19. veka, pa do pre četiri decenije.

Trećina slika u knjizi je iz objektiva foto-aparata Gagričića, a ostale je sakupljao blizu pet decenije - od čuvara baštine, pa do kolega i porodica, najčešće u selima i često neznanih autora, poklonivši Biblioteci 1.300 slika. Dragocena svedočanstva su i 80 fotografija dar čitalaca hramu knjige.

- Nadam se da će se knjiga čitati kao razgovor potomaka i predaka jer su fotografije ogledalo života, čuvaju miris vremena i uspomene i drže vezu sa precima, kao i oni belezi na grobljima i krajputaši. Sabirao sam slike života, da ih tako vratim u domove unuka i praunuka - ističe Gagričić, kome je ovo četvrta knjiga.

Most preko Uvca, ostao na dnu jezera 1979. godine

Stranice monografije su vremeplov tragova i raskršća na vetrometini Starog Vlaha, života u siromaštvu i bespuću, ali i najlepših izdanaka i damara seoskog života - prela, moba, sabora, svetkovina, rukotvorina i narodnog graditeljstva. U knjizi oživljava "stara varoš" sa sokacima i čatmarama pod šindrom, sa dućanima, piljarama i kaldrmom...

Dragoljub Gagričić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju