SVETA LITURGIJA U PRIŠTINI POSLE 22 GODINE: Ono što smo najbolje imali od srca, prineli smo Bogu

D. Z.

10. 06. 2021. u 13:14

PRVI put posle 1998. godine u nedovršenom hramu Hrista Spasa u centru Prištine služena je sveta liturgija.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ПРИШТИНИ ПОСЛЕ 22 ГОДИНЕ: Оно што смо најбоље имали од срца, принели смо Богу

foto: D. Z.

PRVI put posle 1998. godine u nedovršenom hramu Hrista Spasa u centru Prištine služena je sveta liturgija. Episkop raško-prizrenski Teodosije, sveštenstvo i vernici okupili su se u ovom hramu povodom Spasovdana, Vaznesenja Gospodnjeg. 

Foto: D. Zečević

- Ono što smo najbolje imali od srca, prineli smo Bogu i Gospod to prima u svoj nebeski žrtvenik - našu žrtvu prinetu njemu. Današnji praznik jeste radost svih hrišćana - rekao je vladika Teodosije.

Skrnavljenje

HRAM Hrista Spasa koji se nalazi nadomak Univerziteta u Prištini, u centru grada, godinama je trn u oku Albancima. Na sve načine nastojali su da oskrnave crkvu, pa je čak koristili i kao javni toalet. Osim što su se dva albanska mladića pela po zidovima crkve izrugavajući se, Albanska pevačica Era Istrefi je polunaga snimila u unutrašnjosti hrama spot, a albanski mladići su se penjali po krovu. Vladika Teodosije je sa vernicima očistio unutrašnjost hrama, koji je sada zaključan.

On je istakao da hrišćani ne treba da budu u beznađu kada su u opasnosti, jer Bog daje snagu:

- Po prvi put mi danas proslavljamo slavu u ovom veličanstvenom, ali nedovršenom hramu koji su naši prethodnici nama ostavili u zadatak da mi ovde služimo, da se Bogu molimo i da ga dovršimo - rekao je episkop Teodosije.

On je istakao da je hram u Prištini podsticaj za molitve da se crkva dovrši i da poput Hrama Svetog Save u Beogradu bude ukras grada.

- Hram u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira u miru, ljubavi i slozi. Služenjem u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja, da one nama pripadaju i da su zalog našeg večnog života. Iako sabrani u malom broju, mi smo seme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vernicima - rekao je u besedi episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je liturgiju služio sa prištinskim sveštenikom protojerejem Stanišom Arsićem i eparhijskim sekretarom jerejem Sašom Mitrovićem.

Foto: D. Zečević

Slavski kolač pripremila je Đurđa Drmončić koja živi u neposrednoj blizini hrama. Ova crkva u centru Prištine građena je devedesetih godina kao glavni gradski hram, a projektovao je arhitekta Spasoje Krunić. Nakon okončanja sukoba 1999, crkva je minirana, ali nije bilo većih oštećenja. D. Zečević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UŽIČKI GIMNAZIJALCI REĐAJU USPEHE: Zaljubljeni u nauku