OBNOVA OVČAR BANJE: Oživljavanje Ovčarsko-kablarske klisure počinje već sredinom juna

V. ILIĆ

07. 06. 2021. u 07:26

SREDINOM juna bi trebalo da započe revitalizacija Ovčar Banje, a najpre će se graditi Prirodnjački muzej - na mestu sadašnje škole u kojoj već desetak godina, jednostvano, nema đaka.

ОБНОВА ОВЧАР БАЊЕ: Оживљавање Овчарско-кабларске клисуре почиње већ средином јуна

Današnji izgled Banje / Foto V. Ilić

Podsetimo, Vlada Srbije je nedavno gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića postavila na mesto predsedavajućeg Radne grupe za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, a članovi su još, pored državnih sekretara u raznim ministarstvima, i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, i prvi čovek Lučana Milivoje Dolović, i odgovorni iz javnih preduzeća "Srbijavode" i "Putevi Srbije".

- Gradiće se amfiteatar, kao i trg, a rekonstruisaće se i zgrada pošte. Sa 25 miliona dinara, država će investirati potpunu obnovu zgrade Železničke stanice. U toku godine nas očekuje i izgradnja pristupne saobraćajnice za vrh Kablara, odnosno vidikovca. Pre dve godine, lokalna samouprava u Čačku i Ministarstvo privrede su uložili milion evra u izgradnju 2.700 metara puta, a ostalo je da se ovog leta završi deonica od 280 metara. Potom na red dolazi još 2.100 metara saobraćajnice, sa "krakom" do vidikovca i, naravno veliki parking za autobuse i automobile - objašnjava Todorović.

Vlada Srbije će tokom ove godine izdvojiti godini 150 miliona, na ime investicija u zaštićeno područje Ovčarsko-kablarske klisure, koje se prostire na oko 5.000 hektara. Od toga, 90 odsto teritorijalno pripada Čačku, a ostatak Lučanima.

- Početkom leta započinjemo vađenjem trske i smeća koje postoji u jezeru Međuvršje. Takođe, veoma smo blizu da se sa Vladom Mađarske dogovorimo oko investicija za čišćenje kompletnog jezera. U planu je i izgradnja još jednog pristaništa - najavljuje gradonačelnik Čačka.

Ovčar Banja će, kako je planirano, dobiti i nove hotele visokih kategorija, kao i sportske sadržaje, a krajnji cilj Radne grupe je da za tri godine ovo postane jedna od tri najlepše banje u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)