JUBILEJ ZRENJANINSKIH PLANINARA: Navršava se 70 godina od osnivanja

B.Grujić

06. 06. 2021. u 10:30

KLUB planinara Zrenjanin iz ovog grada, obeležava značajan jubilej, 70 godina od osnivanja i uspešnog delovanja više od 150 aktivnih članova.

ЈУБИЛЕЈ ЗРЕЊАНИНСКИХ ПЛАНИНАРА: Навршава се 70 година од оснивања

Foto: Grad Zrenjanin

Planinarsko društvo Zrenjanin osnovano je 3. juna 1951. godine, kada se u zgradi gimnazije okupilo prvih 11 članova i održalo osnivačku skupštinu, međutim koreni organizovanog okupljanja planinara  dosežu do daleke 1927. godine, kada je, tri godine nakon osnivanja Planinarsko-turističkog društva Fruška Gora iz Novog Sada, u tadašnjem Velikom Bečkereku formirana podružnica društva, koja je bila aktivna do pred Drugi svetski rat.

Zrenjaninski planinari, svečanom akademijom u Kulturnom centru Zrenjanina, uz prisustvo gradonačelnika i brojnih zvanica, obeležili su jubilej, a pozdravio ih je predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, naglašavajući da je sedamdeset godina ozbiljan vek trajanja za neki klub i  da su planinari Zrenjanina dali značajan doprinos planinarstvu u Vojvodini i Srbiji.

- Klub koji je uvek imao mnogo mladih članova i podmlađivao našu planinarsku populaciju i koji je, decenijama unazad, negovao manifestaciju na Carskoj bari, kao značajan susret za planinare iz Vojvodine. Zrenjanin, sa svojom alpinističkom sekcijom, godinama je učestvovao i na takmičenjima i bio veoma zapažen - istakao je Planić, uz napomenu da jubilej zrenjaninskih planinara nije slučajno organizovan na dan, kada se u svetu obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, jer su planinari  glasni zagovornici očuvanja prirode i njenih resursa i brojne njihove aktivnosti su i usmerene ka ekologiji i zaštiti prirode u kojoj najviše i borave. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati