BITKA ZA RUDNIK: Na "krovu Šumadije" održan protest zbog najave geoloških istraživanja

M. BOŠNjAK

03. 06. 2021. u 06:21

SVUDA širite glas: Rudnik je slobodan, neće se predati! Hoćemo zdravu životnu sredinu za našu decu, nećemo belosvetske hohštaplere, zvali se oni "Rio Tinto" ili drugačije!

БИТКА ЗА РУДНИК: На крову Шумадије одржан протест због најаве геолошких истраживања

Foto GM info

Živeli smo do sada bez njih, živećemo i od sada. U ovoj borbi nema odstupanja - glavne su poruke oko 200 ogorčenih učesnika protestnog skupa na Trgu rudara, na Rudniku, koji je obeležio minuli vikend na "krovu Šumadije".

Protivnici najavljenog početka geoloških istraživanja, u potrazi za plemenitim metalima, tvrde da je kompanija "Dunav minerals" iz Beograda od Ministarstva rudarstva i energetike dobila dozvolu, a u izražavanju nezadovoljstva su im se pridružili istomišljenici iz Gornjeg Milanovca, u čijem je ataru većina planine te Topole, Kragujevca, Čačka, Šapca...

Od lokalnih vlasti u svojim sredimama, oni traže odgovor na pitanje: "Kako je moguće da o tako važnom i opasnom poduhvatu građani nisu pitani ama baš ništa"?

- Zato smo prinuđeni na protestna okupljanja i zahtevamo prekid svih tih pripremnih radova, koji mogu da ugroze vode, vazduh i kompletan eko-sistem Rudnika i okoline! Svima koji bi da se igraju budućnošću i zdravljem naše dece poručujemo da smo svi kao jedan i da ne damo Rudnik - kategoričan je Aleksandar Nedeljković sa Rudnika, pokretač protesta.

Podršku su preneli i Kristina Milošević iz udruženja građana "Mladi Milanovca", te Dragan Jovanović, većnik iz susedne Topole, opštine koja je uspela da zaustavi dalju proceduru istovetnih istraživanja na svom delu Rudnika.

PORUKE Milošević, Nedeljković i Jovanović, Foto GM info

PRIMER

UOČI početka protesta, organizatori su medijima objasnili da nezadovoljstvo nije upereno protiv kompanije "Kontango" iz Beograda, jer ona godinama obavlja iskop olova i cinka na Rudniku, ali uz poštovanje ekoloških i svih drugih propisa, po najvišim standardima EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!