TROČLANA PORODICA ZALUTALA NA VRŠAČKIM PLANINAMA: Otac, majka i ćerka skrenuli sa obeležene staze, ali su brzo pronađeni

J. J. BALjAK

01. 06. 2021. u 17:59

TROČLANA porodica, koja se u nedelju zagubila u prostranstvu Vršačkih planina, relativno brzo je locirana i vraćena na početnu tačku, zahvaljujući adekvatnoj reakciji jednog od vodiča PSD "Vršačka kula" i dežurnog rendžera Vladimira Santrača.

ТРОЧЛАНА ПОРОДИЦА ЗАЛУТАЛА НА ВРШАЧКИМ ПЛАНИНАМА: Отац, мајка и ћерка скренули са обележене стазе, али су брзо пронађени

FOTO: PSD Vršačka kula

Zbog ovog slučaja, vršački planinari apeluju na sve posetioce, naročito obične šetače, da poštuju osnovna pravila boravka u prirodi i da ne skreću sa obeleženih staza, kako se takve situacije više ne bi dešavale.

- Ćerka sa roditeljima starije dobi u nedelju je turistički došla na našu planinu. Parkirali su se kod manastira Malo Središte, odakle su se peške popeli na Gudurički vrh. Međutim, u povratku su rešili da zaobiđu strmu stazu, kojom su došli do najvišeg vrha Vojvodine, te su pošli na sasvim drugu stranu, prema granici sa Rumunijom, i zalutali. Stigli su čak do uzgajališta jelena iznad sela Markovac, što je bila ozbiljna maršruta – objašnjava nam Velizar Vemić, vodič PSD "Vršačka kula", čiji je broj uplašena ćerka pronašla na internetu i pozvala ga u pomoć.

Sreća je što je lovačka kuća, koja se nalazi kod uzgajališta, karakterističnog izgleda, te su brzo otkrili gde se porodica nalazi. Rendžer Santrač je službenim kolima otišao po njih i bezbedno ih vratio do manastira.

- Najvažnije u ovim situacijama je da se ne paniči, već da se pronađe neki karakterističan prirodni ili veštački objekat radi identifikacije mesta, i da se strpljivo sačeka pomoć – poručuje Vemić.

Ovo nije jedini slučaj da su se obični šetači zagubili na Vršačkim planinama, ali je svakako redak. I uvek je razlog lutanja bilo skretanje sa obeležnih staza.

Zato će PSD "Vršačka kula" i lokalna samouprava uskoro postaviti novu signalizaciju, koja će svima omogućiti da uživaju u lepotama ove panonske lepotice bez pratnje iskusnih vodiča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili