DODELJENA NAGRADA „BRANKO RADIČEVIĆ“: Laureat Brankovog kola Husein Dervišević

Z. G.

31. 05. 2021. u 19:19

PRESTIŽNA međunarodna nagrada „Branko Radičević“, koju dodeljuje Brankovo kolo u Sremskim Karlovcima, pripala je ove godine uglednom pesniku i piscu iz Bosne i Hercegovine Huseinu Derviševiću (72).

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“: Лауреат Бранковог кола Хусеин Дервишевић

Foto: Brankovo kolo

Tu odluku je danas, jednoglasno, doneo žiri u kojem su Nenad Grujičić (predsednik), Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović, saopštilo je Brankovo kolo.

Dervišević je rođen u Bihaću, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

- Ovaj plodni i svestrani pesnik, pripovedač, romanopisac, esejista, umetnik fotografije, publicista i novinar, prvu zbirku pesama „Praznik“ objavio je u svojoj dvadeset prvoj godini a zatim su usledile nove knjige poezije i proze, među kojima je i značajan broj onih za decu – naveo je žiri u obrazloženju.

Poput Alekse Šantića koji se vezao za Mostar i ceo život proveo i pisao u tom gradu, slična je sudbina zadesila, ne oduzimajući mu mnogo, i Huseina Derviševića u Bihaću.

Foto: Brankovo kolo

- Na širem planu dakle, poput Bore Stankovića i Vranja, iliti Džejmsa Džojsa i Dablina, Dervišević je pesnik i pisac koji u lokalnom miljeu nalazi zakone vaseljenskog, neprestano stremeći (post)modernosti i svojevrsnom eksperimentu na planu izraza i tematsko-motivskih iznenađenja.

Dervišević je nagrađivan i uvršten u školsku lektiru BiH, a poezija mu je prevođena na engleski, italijanski, mađarski i turski jezik.

Nagrada „Branko Radičević“ biće svečano uručena na jubilarnom 50. Brankovom kolu u septembru u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024