RŠUM I JASMINKA U TRCI ZA "ASTRID": Srpski pisci za decu kandidati za prestižnu Svetsku književnu nagradu

M. N. M.

21. 05. 2021. u 12:25

KANDIDATI Biblioteke grada Beograda za prestižnu književnu nagradu "Astrid Lindgren 2022" i ove godine su naši popularni pisci za decu i mlade, Jasminka Petrović i Ljubivoje Ršumović.

РШУМ И ЈАСМИНКА У ТРЦИ ЗА АСТРИД: Српски писци за децу кандидати за престижну Светску књижевну награду

Popularna Jasminka Petrović na Sajmu knjiga , Foto Z. Jovanović

Nominacija za najveću međunarodnu literarna nagradu u oblasti književnosti za decu, koju je 2002. godine osnovala švedska vlada u znak sećanja na Astrid Lindgren, autorku kultnog dela "Pipi Duga Čarapa", bez sumnje je obradovala i dvojac omiljenih domaćih autora, premda su oboje za svoje stvaralaštvo već ovenčani brojnim prestižnim priznanjima.

- Astrid Lindgren je spisateljica koja je promenila tok dečje književnosti sa svojom čuvenom Pipi, i naravno da mi znači što me ponovo predlažu za nagradu koja nosi njeno ime, pritom znanu i kao "mali Nobel" što je svojevrsna potvrda značaja dečje književnosti na svetskom nivou - veli Jasminka Petrović, koju je BGB kandidovala i ranije, poslednji put prošle godine kada je zbog pandemije sve ostalo prilično neprimećeno.

Ljubivoje Ršumović, Foto K. Mihajlović

Za legendarnog Ršuma, verovatno najpoznatijeg, najvoljenijeg i najčitanijeg našeg pesnika i proznog pisca za male i mlade čitaoce, ovo je takođe tek jedna od mnogih nominacija u nizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave