BOMBE NA MOSTU UBILE 10 CIVILA: Varvarin se priprema za obeležavanje najtužnijeg dana u svojoj istoriji

S. B.

24. 05. 2021. u 13:43

VARVARIN se priprema da 30. maja obeleži najtužniji dan za ovu opštinu u istoriji postojanja: 22. godišnjicu stradanja 10 nevinih civila, koji su poginuli u NATO bombardovanju mosta na Velikoj Moravi.

БОМБЕ НА МОСТУ УБИЛЕ 10 ЦИВИЛА: Варварин се припрема за обележавање најтужнијег дана у својој историји

Foto: S. B.

U opštini navode da će se godišnjica usled pandemije KOVID-19 obeležiti u manjem obimu, ali su glavni događaji ostali nepromenjeni: Sveta liturgija služiće se u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u 8 sati, a pomen žrtvama kod spomen-obeležja pored mosta-tačno u podne. Učenik generacije Srednje škole spustiće venac sa mosta u reku.

Foto: S. B.

 

U masakru koji se dogodio pre 22 godine stradalo je 10, a povređeno 30 lica. Most je reketiran u dva navrata i to u danu kada je Varvarin prosavljao Svetu Trojicu i kada je u blizini mosta udaljenog samo 200 metara od pijace i oko 120 od crkve, bilo više od 1.000 ljudi.

Foto: S. B.

 

Na mostu su stradali talentovana učenica Matematičke gimnazije u Beogradu Sanja Milenković (15), sveštenik Milivoje Ćirić (66), Milan Savić (24), Vojkan Stanković  (31), Zoran Marinković (33), Ratobor Simonović (38), Ružica Simonović (55), Stojan Ristić (56), Tola Apostolović (74), Dragoslav Terzić (68). Nemački advokati vodili su sudsku bitku u ime porodica žrtava i preživelih od 2001. godine. Osnovni sud u Bonu, Viši sud u Kelnu, Savezni sud Karslue i na kraju Ustavni sud Nemačke doneli su odluku o odbacivanju tužbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!