NOVAK JE DRUGAČIJI ČOVEK! Teniski stručnjak objasnio kakvu povredu ima najbolji igrač sveta

Novosti online

25. 02. 2021. u 14:11

НОВАК ЈЕ ДРУГАЧИЈИ ЧОВЕК! Тениски стручњак објаснио какву повреду има најбољи играч света

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

JOŠ se ne stišava bura oko navodnog lažiranja povrede Novaka Đokovića na Australijan openu, iako je srpski i najbolji svetski teniser dokazao da mu je mišić stvarno pukao i da se povreda i pogoršala tokom turnira.

Teniski portal puntodebreak.com pokušao je da analizira ovu povredu.

- Posle lavine komentara i kritika, pitali smo se da li je moguće takmičiti se sa takvom povredom, zato smo kontaktirali jednog stručnjaka ATP-a, koji je zadužen za ovakve vrste povreda. Time smo želeli da bolje razumemo šta se desilo sa Novakovom povredom stomaka - navodi ovaj portal.

- Prvo što treba znati je da se u trbušnom mišiću nalaze vlakna okrenuta u hiljadu pravaca. Nije poput ostalih mišića u telu, i zbog toga je to vrlo osetljivo područje i vrlo je teško lečiti ga - započeo je stručnjak ATP-a, koji nije želeo da otkriva identitet.

- Kada napravite pauzu, morate da vidite u kom pravcu se sve odbija. Ako dolazi do pokreta u suprotnom smeru od vlakana, rekao bih vam da je gotovo nemoguće igrati. Ako ide u istom smeru, moglo bi se igrati, ali sa puno muke. Morala bi se videti i dubina te povrede, a Đoković me navodi da mislim da ona nije bila velika - nastavio je on.

Bilo je vidljivo da Novak igra sa zavojima i flasterima, a meč protiv Raonića usmeravao je taktički tako da mu pokreti smanjuju bol.

- Zamislite da vas neko iglom ubode u stomak, a vlakna su na tom mestu oštećena. Obloga je sabijala vlakna, kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje i pucanje. Kao da ste sve stezali, ali to ne sprečava opciju da se neprekidnim kretanjem povreda vlakana može pogoršati, kao što je zapravo i bilo. Vlakna u ovom delu tela se pri povlačenju kreću na jedan način, u zavisnosti od toga da li koristite bekhend ili forhend. Teško je lečiti i izolovati ovo - naveo je stručnjak ATP-a.

Bilo je reči i o ATP-ovim potezima, koji su u okviru korišćenja dozvoljenih medikamenata.

- Verovatno je da su mu lekari ATP dali neke oralne analgetike da ublaži bol. To je uobičajena stvar. Ono sa Đokovićem navodi me na razmišljanje da je on prosto drugačiji čovek ili da je rana plitka. Ne bi trebalo da bude jako duboko, jer već sam vam rekao da je gotovo nemoguće kretati se i udarati loptu. Uradio je to, ne znam kako, ali uspeo je - kazao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)