ĐOKOVIĆ U POLUFINALU AUSTRALIJAN OPENA: Nestvaran meč, Novak i Tejlor Fric odigrali duel o kome će se pričati

Александар Илић
Aleksandar Ilić

23. 01. 2024. u 10:29 >> 11:10

NAJBOLjI teniser planete Novak Đoković sastao se sa Tejlorom Fricom u četvrtfinalu Australijan opena. Prvi igrač planete slavio je u neverovatnom meču sa rezultatom 3:1 u setovima (7:6 (7:3), 4:6, 6:2, 6:3)

ЂОКОВИЋ У ПОЛУФИНАЛУ АУСТРАЛИЈАН ОПЕНА: Нестваран меч, Новак и Тејлор Фриц одиграли дуел о коме ће се причати

Tanjug/AP

Nisu uspeli vrućina, odlični Amerikanac, a ni publika, da prekinu seriju Novaka Đokovića koji od 2018. godine ne zna za poraz u Melburnu. Trebalo mu je šesnaest prilika da uzme servis rivalu, ali kada je u tome uspeo, gledali su navijači potpuno drugačijeg Novaka na terenu.

Novak Đoković i Tejlor Fric na fantastičan način otvorili su meč, koji je zbog duela Koko Gof - Marta Kostjuk (slavila Amerikanka 2:1 u setovima), kasnio više od dva sata.

U prvom gemu Đoković je pokazao rivalu da mu neće biti nimalo lako. Odigrali su najduži uvodni gem na turniru ove sezone koji je trajao 16 minuta i 25 sekundi uz devet izjednačenja, u kojima je Srbin imao osam prilika da oduzme servis rivalu.

Nakon sat i 24 minuta velike borbe prvi set je Đoković dobio posle taj-brejka, a zanimljivo je da je imao čak osam šansi da dobije gem na servis protivnika koje nije iskoristio.

Drugi set loše je počeo po Novaka, napravio je dve duple servis greške, iskoristio je to Fric da dođe do gema na servis rivala. Do kraja drugog seta čuvao je Amerikanac stečenu prednost, izjednačio je na 1:1 u setovima.

Kako je odmicalo vreme, a temperatura padala, gledali su navijači sve svežijeg Đokovića na Rod Lejver areni. Poveo je Nole brzo 3:0 u trećem setu i uspostavio potpunu kontrolu igre. Set je rutinski osvojio, rezultatom 6:2.

Usledila je luda završnica četvrtog seta. Prvo je strpljivo Nole čekao šansu, u šestom gemu oduzeo servis rivalu, odmah je usledio odgovor Amerikanca, a potom Đoković pravi još jedan brejk za 5:3, nakon čega je mirno potvrdio plasman u polufinale i devetu pobedu protiv Tejlora Frica u isto toliko mečeva.

ĐOKOVIĆ - FRIC  7:6 (7:3), 4:6, 6:2, 6:3

6:3 - Dve meč-lopte za Đokovića.

5:3 - BREJK! Šta ovo radi Novak, kreće se po terenu nakon četiri seta kao tinejdžer koji je tek počeo tenisku karijeru. Vraća rivalu jake i precizne loptice, Nakon 3 časa i 40 minuta igre, srpski teniser ima tri vezane brejk-lopte.

4:3 BREJK - Usledio je neobjašnjiv pad u igri Đokovića, dao je Fricu tri brejk-lopte. Koristi prvu Amerikanac.

4:2 - BREJK! Čekao je šansu Novak i dočekao je u šestom gemu. Nakon duge razmene došao je do dve brejk-lopte. Ovacijama su navijači bodrili Srbina koji je to iskoristio!

3:2 - Nakon 26 minuta igre vodi Novak. Sjajan servis Srbina, rival je osvojio samo jedan poen.

FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Pokušao je da "slomi" rivala Novak, Fric je imao 40:15, ljut je bio Nole na sebe, pa je glasnim urlikom ispustio sav bes iz sebe. Vezao je posle dva poena i došao do izjednačenja. Onda je izlaskom na mrežu Fric uspeo da stekne prednost. Pročitao je nameru Amerikanca Novak, ali nije uspeo da ukroti lopticu - gem.

2:1 - Rutinski gem za Đokovića. Protivniku je dozvolio da uzme jedan poen.

1:1 - Imao je gem-loptu Fric, nije je iskoristio. Novo izjednačenje. Na kraju uzima Amerikanac gem, a Novak propušta još dve brejk prilike.

1:0 - U nokdaunu je sada Fric, uzeo je Đoković lagano gem. Dobro je servirao, a rival nije imao odgovor na to.

TREĆI SET 6:2

FOTO: Tanjug/AP

6:2 - Kao da je Novak Đoković 10 godina mlađi, a ne stariji. Šeta rivala po terenu. Uzima lako poene, tera ga na greške, dolazi upravo tako do tri set-lopte. Prvu već koristi.

5:2 - Gem, Đoković. Servira Fric za ostanak u setu.

4:2 - Sjajno servira Fric, Đoković je uzeo samo jedan poen, i to vrhunskim riternom, održava Fric zaostatak od jednog brejka.

4:1 - Sa velikom dozom samopouzdanja igra Novak. Dolazi do tri gem-lopte, a u 23. izlasku na mrežu Fric osvaja 14. poen, ali više od toga nije mogao.

Kada Đoković u ranoj fazi seta napravi brejk, ima 93 posto šansi da osvoji set.

3:1 - Prvi gem u setu za Frica, a ponovo je morao da radi da bi do njega došao.

3:0 - Potvrdio ga je sa "nulom" Novak.

2:0 - BREJK! - Odgovorio je Fric vrhunskim servisom. Imao je Nole 30:15, pa sjajan viner Amerikanca, koji potom ne ubacuje prvi servis, a to napada Novak za šesnaestu brejk-loptu u dosadašnjem toku meča. 

1:0 - Odlično otvara Novak treći set. Uzima lako svoj servis gem.

Tanjug/AP

DRUGI SET - 4:6

4:6 - Tri vezane set-lopte, koristi prvu.

4:5 - Ne odustaje od seta Đoković, uspeo je da dobije deveti gem, serviraće Fric za set.

3:5 - Dva uvodna poena dobio je Fric, potom dva Novak - 30:30. Đoković ima novu brejk-loptu. Treću u setu. Ofanzivno Tejlor izlazi na mrežu nakon riterna Đokovića i pogađa liniju - izjednačenje. Tri brejk-lopte imao je Đoković. Potom gem-loptu Fric, koju koristi. Novak servira za ostanak u setu.

O tome u kakvim se uslovima igra meč najbolje govore ove slike

3:4 - Održava Novak korak sa rivalom, dao mu je samo jedan poen u sedmom gemu.

2:4 - Šesti gem, brejk prilika za Đokovića. Spasao ju je Amerikanac. Potom potvrdio svoj servis gem.

2:3 - "Nulom" Nole dolazi do gema, a stigli su mu i elektroliti koje je tražio od predstavnika svog boksa.

Tanjug/AP

E, SAD ĆE TE DA VIDITE! Novak Đoković besan na organizatore Australijan opena, a onda su ga iznervirali i oni (VIDEO)

1:3 - Čuva Fric stečen brejk, lako dolazi do novog gema. 

1:2 - Impresivan odgovor Đokovića koji pokazuje da ga rani brejk nije uzdrmao.

PROČITAJTE JOŠ: ĐOKOVIĆ SE NE OSEĆA DOBRO! Poruka koja je uplašila celu Srbiju

0:2 - Pritiska odmah Đoković rivala, stiže do 30:30, a Fric potom do gem-lopte. Ne koristi je, odlična defanziva Novaka. Uspeva da odoli pritiscima Fric, potvrđuje brejk.

Foto: AP

0:1 BREJK! - Ponovo sa tribina se čuje plač bebe i to u trenucima kada je Novak servirao za gem pri rezultatu 40:30, još jednom je pala koncentracija Srbinu. Pravi duplu servis grešku, pa potom još jednu, brejk-šansa, Fric. Spasava Nole. "Petlja i otvori kuk", vikali su iz Novakove lože ka srpskom teniseru.

Zanimljiv je podatak da Fric nikada u karijeri protiv Đokovića nije uzeo prvi set. U karijeri mu je uzeo samo dva.

PRVI SET 7:6 (7:3)

Taj-brejk prvi set

1:0 - Pravi Nole mini-brejk. Greši Fric na mreži. Smečovao je lopticu daleko u aut.

2:0 - Sjajan servis. Loš ritern rivala, novi poen za Srbina.

3:0 - Odličan servis, novi as.

4:0 - Kontrolisao je tempo poena Đoković, na kraju dobio poen, greši nakon skraćene lopte Fric.

FOTO: Tanjug/AP

4:1 - Upisao se na semafor u taj-brejku i Fric.

5:1 - Siguran je Novak, pokazuje još jednom zašto je "kralj taj-brejkova".

6:1 - Kakav poen, Đoković je namučio rivala, a onda dijagonalom bacio na kolena rivala.

6:2 - Novi poen za Frica.

6:3 - Odličan servis i lošiji ritern Đokovića.

6:6 - Dve set-lopte za Tejlora Frica na servis Novaka Đokovića. Prvu je spasao Nole nakon odličnog servisa i nešto lošijeg riterna Amerikanca. Usledio je sjajan servis viner - izjednačenje. U toku gema prvo je nekome zazvonio telefon, pa je zaplakala beba, a sve to dekoncentrisalo je Novaka, novo izjednačenje i nakon toga gem za Đokovića.

5:6 - Sa nulom Fric osvaja gem. Serviraće Novak za ostanak u prvom setu i eventualni taj-brejk.

5:5 - Novi pritisak na servis Đokovića od strane Frica, a ponovo odličan servis na 30:30. Gem-lopta. Nema sumnje da ovakav razvoj situacije ostavlja uticaj na psihu Amerikanca, podsetimo, još uvek nema pobedu protiv Novaka, sastali su se osam puta. Novi siguran drugi servis - gem za Srbina.

PROČITAJTE JOŠ: "VOLIM JA NOVAKA, ALI..." Amerikanka pomerila početak Đokovićevog meča, pa mu ovo poručila

FOTO: Tanjug/AP

4:5 - Osmu brejk priliku ima Đoković. Ne koristi je. Novo izjednačenje. Izvukao se još jednom iz teške situacije Fric.

4:4 - Došao je Fric do 30:30 na servis Đokovića, a odmah je usledio servis viner Srbina, za gem-loptu. Koristi je Novak i to iz drugog servisa.

Zanimljivo je da, iako nikada nije pobedio Đokovića, po veštačkoj inteligenciji, nakon sedam odigranih setova veću šansu za pobedu ima Amerikanac.

FOTO: Printskrin/ausopen.com

3:4 - Nema brejka. Nastavlja se borba odličnih servisa.

3:3 - Odgovorio je na isti način Novak. Rivalu je dozvolio da uzme samo jedan poen.

2:3 - Period sigurnog servisa Frica. Ne uspeva Novak da pronađe odgovor, a to dovodi do lakih poena Amerikanca.

2:2 - Održava Đoković korak u drugom setu, ne dozvoljava rivalu da ugrozi njegov servis.

1:2 - Dve brejk prilike za Novaka Đokovića u trećem gemu. Spasava obe Fric, drugu as udarcem.

1:1  - Znatno lakši gem na servis Đokovića. Šetao je rivala po terenu, došao do tri gem-lopte. Drugi gem trajao je oko četiri minuta.

FOTO: Tanjug/AP

0:1 - Fantastičan prvi gem. Odmah je Novak pokazao da rivalu neće biti lako. Nakon dva sata čekanja na početak meča, izašao je ljut na teren. Igrao se preko 16 minuta prvi gem, uz 9 izjednačenja. Nakon velike borbe dobio ga je Amerikanac. Čak 24 poena odigrali su u uvodnom gemu.

PROČITAJTE JOŠ: AMERIMA PALI PLANOVI U VODU! Zbog ovoga je meč Đoković - Fric trebalo da se igra kasno u noć, ali na jedno nisu računali

PROČITAJTE JOŠ: POBEGAO IZ AUSTRALIJE OD ĐOKOVIĆA? Poznato kada se vraća Rafael Nadal na teren,

6.24 - Gotovo je! U tri seta Koko Gof savladala je Martu Kostjuk. Nakon više od tri časa igre na teren će Novak Đoković i Tejlor Fric.

5.30 - Načekaće se navijači Novaka Đokovića. Meč Marta Kostjuk - Koko Gof ide u treći set. Srbin neće na teren najmanje još sat vremena.

UOČI MEČA

Meč između Đokovića i Frica planiran je kao treći duel dana na "Rod Lejver areni" i trebalo bi da počne ovog utorka oko 4.30 po našem, srednjoevropskom vremenu.

Pobednik ovog susreta sastaće se u polufinalu Australijan opena sa boljim iz meča između Italijana Janika Sinera i Rusa Andreja Rubljova.

Fric je trenutno 12. teniser sveta, a u karijeri je odigrao osam mečeva protiv Đokovića. Srpski teniser je dobio svih osam duela.

Đoković brani titulu na Australijan openu, pošto je prošle godine u finalu pobedio Grka Stefanosa Cicipasa 6:3, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5).

Srpski teniser će u Melburnu pokušati da stigne do 11. titule na Australijan openu i 25. grend slem trofeja u karijeri.

Novak Đoković - mečevi protiv Tejlora Frica

Srpski i američki teniser sastali su se do sada osam puta. Svih osam duela dobio je Novak Đoković. Prvi duel igrali su 2019. godine na mastersu u Monte Karlu, dobio ga je ubedljivo Đoković (6:3, 6:0), iste godine sastali su se i u Madridu, gde je takođe ubedljivo slavio Novak (6:4, 6:2). Tri puta sreli su se 2021. godine, u drugoj rundi Australijan opena u pet setova radovao se Srbin (7:6 (1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2), potom u Rimu u prvom kolu (6:3, 7:6 (5)), a nakon toga u četvrtfinalu Pariza, gde je Nole ponovo bio ubedljiv (6:4, 6:3), godinu dana kasnije odmerili su snage u polufinalu Završnog mastersa, gde je možda i bio najneizvesniji meč. Oba seta dobio je prvi igrač planete rezultatom 7:6 (5), 7:6 (6). U 2023. godini odigrali su dva meča u četvrtfinalima, prvo u Sinsinatiju (6:0,6:4), potom na Ju-Es openu gde je Srbin počistio Amerikanca 6:1, 6:4, 6:4.

Novak Đoković u Melburnu neporažen od 2018.

Australijan open je za Novaka Đokovića prva prilika u novoj godini da osvoji jubilarni 25. grend slem u karijeri i uveća prednost u odnosu na Nadalova 22.

Sa deset osvojenih trofeja u Melburnu, Đoković je ubedljivo prvi na večnoj listi šampiona Australijan opena. Sa po četiri pehara manje ostali su Roj Emerson i Rodžer Federer.

Srpski teniser u Melburnu nije izgubio meč od 2018. godine, kada ga je u četvrtom kolu porazio južnokorejski igrač Hjeong Čung. Nanizao je 31 pobedu i već sada ima najdužu seriju trijumfa.

Kada god je ušao među četiri najbolja u Melburnu, Đoković je osvojio turnir jer nikada nije izgubio u polufinalu i finalu - dobio ih je deset od deset.

Trka za prvo mesto sa Novak Đoković - Karlos Alkaraz

Najbolji teniser sveta bi novom titulom u Melburnu sačuvao prvo mesto na ATP listi i obezbedio da, bar još neko vreme, svaki ponedeljak bude dan novog rekorda po broju nedelja na vrhu.

Đoković trenutno ima prednost od 2.200 poena u odnosu na drugoplasiranog Karlosa Alkaraza. Međutim, Srbin brani u Melburnu 2.000 bodova jer je aktuelni šampion, a Španac prošle godine nije igrao, pa toliko može da osvoji.

Čak i da ne podigne pehar u Australiji, Đoković će u svakom slučaju ostati broj jedan ako Španac ne dogura do četvrtfinala. Takođe, ako Alkaraz ispadne u polufinalu, a Đoković stigne do finala, ostaće prvi kako god se meč za trofej završio.

Ako srpski teniser uradi isto što i rival (obojica ispadnu u četvrtfinalu ili polufinalu), ni tada se neće pomeriti sa prvog mesta na ATP listi.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)