MOĆNI ĐOKOVIĆ U ČETVRTFINALU: Srbin jači od sudije, bezobrazne publike i Manarina

Александар Илић
Aleksandar Ilić

21. 01. 2024. u 05:35 >> 21:10

NAJBOLjI teniser planete Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Australijan opena 2024. godine. On je u osminifinala ubedljivo savladao Adrijana Manarina 3:0 u setovima i to impresivnom igrom (6:0, 6:0, 6:3)

МОЋНИ ЂОКОВИЋ У ЧЕТВРТФИНАЛУ: Србин јачи од судије, безобразне публике и Манарина

FOTO: Tanjug/AP

Novak Đoković ne samo da je odigrao najbolji meč na Australijan openu ove sezone, već je odigrao možda i jedan od najsavršenijih mečeva u teniskoj istoriji. Đoković je protiv Adrijana Manarina impresivnih 13 gemova u nizu.

Iako rezultat to ne govori, igran je jedan fizički zahtevan meč u kome je Novak morao da se pomuči. U više navrata igrani su dugi, maratonski poeni, pa čak i gem od 13 minuta, u više navrata Nole je zbog zatvorenog krova i lošeg hlađenja u dvoranskim uslovima morao da se hladi, a čak se uhvatio jednom i za zglob što je zabrinulo navijače, ali su na kraju imali prilike da odgledaju tenisko savršenstvo...

Devetnaesti igrač planete u uvodnom gemu dobio je dve prilike za brejk, odoleo je Novak pritiscima, već u narednom gemu imao priliku da oduzme i sam servis rivalu, a onda je ubacio u petu brzinu, vezao šest gemova uz tri osvojena gema na servis protivnika, te je ekspresno, nakon samo 33 minuta uzeo prvi set 6:0.

FOTO: Tanjug/AP

Visoki tempo igre Đokovića nije mogao da prati Manarino, uprkos želji, ponekad i dugim poenima, Đoković je u potpunosti kontrolisao meč u nastavku. U jednom momentu sredinom trećeg gema delovalo je da Nole ima problema sa disanjem, a uhvatio se i za zglob, to je zabrinulo navijače, u nastavku je dobio najteži gem na svoj servis, koji je trajao preko 13 minuta, u kome je rival imao tri brejk-lopte, ali na kraju Đoković je taj koji je došao do gema. I u drugom setu sačuvao je koncentraciju, te i drugi set dobio bez izgubljenog gema

Tek u trećem setu, nakon 13 vezanih gemova Novaka Đokovića Manarino je osvojio prvi gem, što je dovelo do ovacija publike, a usred svega toga, krenulo je da odbrojava za servis Srbina, te je on negodovao kod sudije, a to je dodatno naljutilo deo navijača, a Novak je posle kao dirigent naterao navijače da budu još glasniji.

Sve to naljutilo je Novaka koji u nastavku pravi brejk i dolazi, a potom dolazi do 4:1, i na kraju rutinski završava jedan od najubedljivijih mečeva u teniskoj istoriji.

Pedeset i osmi put igraće u četvrtfinalu Srbin, a protivnik će mu biti pobednik meča Stefanos Cicipas - Tejlor Fric.

NOVAK ĐOKOVIĆ - ADRIJAN MANARINO / 6:0, 6:0, 6:3

6:3 - Đoković je u četvrtfinalu. Tri vezane meč lopte, koristi prvu.

5:3 - Tri neiznuđene greške Đokovića. Tri gem-lopte za Manarina. Koristi prvu i to na drugi servis.

5:2 - Đoković sedmi gem uzima sa "nulom", rival će servirati u narednom za ostanak u meču.

4:2 - Uspeo je Manarino da još jedan gem upiše.

4:1 - Potvrdio je Đoković brejk u narednom gemu bez mnogo truda.

3:1 - BREJK - Baš su navijači naljutili Đokovića koji je u nastavku još jednom došao do brejka. Imao je jednu brejk priliku i naterao rivala na grešku.

2:1 - Samo jedan poen dozvolio je rivalu Novak.

1:1 - Evo ga, konačno je Manarino uzeo jedan gem, a publika je to ovacijama pozdravila, pa onda krenula da dodatno provocira Novaka, kome je zasmetalo što usred sve te buke Đokoviću teče vreme za servis, te se požalio sudiji, a to je još više iznerviralo navijače.

1:0 - Trinaesti gem na konto Đokovića u nizu, sada mu je veći protivnik publika koja ga provocira nego Manarino.

DRUGI SET - 6:0

6:0 - BREJK! - Đoković još jednom dobija set bez izgubljenog gema.

5:0 - Lagana potvrda brejka Novaka Đokovića. Treba istaći jedan momenat iz trećeg gema. Navijači su se u potpunosti okrenuli ka Manarinu, a kada je Novak konačno slomio otpor rivala, okrenuo se ka tom delu publike koji je želeo da se ovaj meč što više podrži i prstom pored uveta im poslao jasnu poruku.

4:0 - BREJK - Nastavlja Novak po svome, uzima rivalu još jedan servis gem, deseti vezani gem za  Srbina koji sada servira.

3:0 - Pritisak sada Adrijana Manarina, uspeo je da dođe do 30:30, ali rizičnim drugim servisom Novak dolazi do nove gem-lopte, a potom sjajan odgovor Francuza - Izjednačenje. Kada je to najpotrebnije, radio je vrhunski servis Đokovića, pogodio je spoljni deo linije, prednost. Treća dupla servis greška je usledila - Izjednačenje. Napravio je pritom i četvrtu duplu servis grešku Nole, a ono što je brinulo navijače, imao je dosta problema , delovalo je da teško diše, a u jednom momentu uhvatio se za zglob. Pritom je Francuz propustio tri brejk-lopte, a ceh je platio reket koji je tresnuo o beton. Smogao je snage nakon svega Nole i dobio do sada najteži gem na svoj servis koji je trajao nešto više od 13 minuta.

FOTO: Tanjug/AP

2:0 BREJK!  - Dva vezana poena Francuza, potom odličan ritern Đokovića, nakon toga jedan duži poen koji dobija Nole - 30:30. Na kraju ipak Srbin dolazi do osmog gema u nizu.

1:0 - Gde je stao u prvom, nastavio je i u drugom setu. Nakon tri minuta igre 1:0 za Novaka, dobio ga je "nulom".

PRVI SET 6:0

6:0 BREJK - Pokušava na sve načine Francuz da dođe do gema, ali može da igra onoliko koliko mu Đoković dozvoli. Izašao je na mrežu pri rezultatu 30:30, te još jednom Đokoviću dao brejk šansu. Koristi je Novak

FOTO: Tanjug/AP

5:0 - Potvrdio je još jednom "nulom" Novak osvojeni brejk.

4:0 - BREJK!  - Došao je Novak do tri vezane brejk-prilike, rival je uspeo da spasi prvu, ništa više od toga. Neverovatnim riternom Đoković uzima još jedan servis rivalu.

3:0 - Au, kakav gem Đokovića, ovo se čekalo! Konačno jedan lakši servis gem, dobio ga je Nole. Imao je tri vezane šanse da ga osvoji, nije iskoristio prvu, jeste drugu.

FOTO: Tanjug/AP

2:0 BREJK! - Neverovatan tenis igraju Đoković i Manarino. Dugi poeni, maratonski poeni, željan je Manarino nadigravanja, ali kockao se, napao Đokovića tamo gde je najbolji, jurio je duge razmene, a to je Đokoviću donelo dve brejk-lopte. Prvu je uspeo da spasi. Potom i drugu, a na kraju je došao do prednosti. Nakon 17 minuta igre slomio je njegov otpor Nole, došao do brejka

1:0 - Konačno, meč je krenuo, a na servisu prvi Novak Đoković. Loše je počeo, dupla servis greška Srbina. Ubacuje Nole tek četvrti servis večeras. Dobija prvi poen. Muči se Nole sa desne strane na servisu, napravio je još jednu duplu servis grešku. Au, potom sa mreže loš volej i dve brejk-prilike za Francuza. Spasao je prvu, a potom asom i drugu brejk-loptu - izjednačenje. Iz svega Novak izlazi kao pobednik.

FOTO: Tanjug/AP

3.47 - Iako su igrači na terenu već 10 minuta, zagrevali su se, moraju da sačekaju na početak meča, kako bi sakupljači lopte obrisali teren koji je delimično bio poprskan kišom.

3.43 - Kiša pada u Melburnu, organizatori su odlučili da na Rod Lejver areni zatvore krov kako bi se meč Srbina i Francuza odigrao nesmetano.

3.27 - Koko Gof je svoj meč završila ekspresno brzo, te će meć Đoković-Manarino početi na vreme.

Sprema se Đoković za meč.

UOČI MEČA

Podiže Novak Đoković formu kako se bliži završnica turnira u Melburnu.

Pobede protiv Dina Prižmića i Alekseja Popirina bile su očekivane, ali je bilo primetno da se prvi teniser sveta mučio da do njih dođe. Međutim, sve je došlo na svoje mesto u meču trećeg kola, gde je Noleta čekao mnogo zahtevniji posao.

U tri seta i bez previše utrošenog vremena, srpski predstavnik pobedio je Argentinca Tomasa Martina Ečeverija i obezbedio prolaz u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije. Zanimljiv je i podatak da Đoković nikada nije izgubio u trećem kolu Australijan opena.

U osmini finala čeka ga Adrijan Manarino. Francuz je u veoma uzbudljivom meču savladao Amerikanca Bena Šeltona nakon pet setova velike borbe. Upravo je osmina finala bila krajnji domet za Manarina na Australijan openu u dosadašnjem toku karijere.

I uvodna dva sustreta je takođe odigrao u pet setova, savladavši Stena Vavrinku i Haumea Munara.

Manarino je trenutno najbolje rangirani francuski teniser i nalazi se na 19. mestu ATP liste, što je i najbolji plasman u njegovoj karijeri.

Adrijan Manarino nikada nije pobedio Novaka Đokovića

Đoković i Manarino sastajali su se četiri puta do sada. Srpski teniser je izašao kao pobenik iz sva četiri susreta.

Dva puta ih je žreb spojio na Vimbldonu. Prvi put 2016. godine u drugoj rundi, a zatim u osmini finala naredne godine. Đoković je oba puta pobedio rezultatom 3:0.

Sledeći meč odigrali su u četvrtfinalu turnira u Kvinsu 2018. godine kada je Đoković pobedio sa 2:0 u setovima.

Poslednji duel odigran je u Sinsinatiju 2018. kada je Manarino uspeo da osvoji prvi set protiv Đokovića u karijeri, ali je prvi teniser sveta ipak slavio u meču treće runde.

Oporavak tekilom i nova mladost

Nakon poslednjeg u nizu napornih mečeva koje je 35-godišnji Manarino odigrao na ovogodišnjem Australijan openu, izjavio je da mu je podrška publike bila od velikog značaja.

-Bio sam poprilično iscrpljen kada se meč završio. Publika mi je zaista bila od velike pomoći, s obzirom na to da mi je njihova podrška pomagala da zaboravim na umor i dam sve od sebe. , rekao je Manarino.

Francuz koji je više trofeja osvojio nakon svog 34. rođendana nego u čitavom dotadašnjem toku karijere imao je zanimljiv odgovor na pitanje kako i dalje uspeva da napreduje u poznim igračkim godinama.

- Počeo sam da pijem tekilu. Ona mi pomaže da se opustim i ne razmišljam previše o onome što je bilo, već da se okrenem onome što sledi, izjavio je Manarino.

Novinari su na konferenciji zamoljeni da mu ne govore o narednom protivniku, jer posle mečeva ne želi da zna sa kime igra.

- Trenutno samo želim da uživam u momentu. Ne želim da znam sa kim igram naredni meč, već da se opustim i uživam sa svojim timom, rekao je 19. igrač sveta.

Takođe, Manarino je jedan od retkih tenisera koji nema sponzora, a obitavao je u top 20.

Đoković u Melburnu neporažen od 2018.

Australijan open je za Novaka Đokovića prva prilika u novoj godini da osvoji jubilarni 25. grend slem u karijeri i uveća prednost u odnosu na Nadalova 22.

Sa deset osvojenih trofeja u Melburnu, Đoković je ubedljivo prvi na večnoj listi šampiona Australijan opena. Sa po četiri pehara manje ostali su Roj Emerson i Rodžer Federer.

Srpski teniser u Melburnu nije izgubio meč od 2018. godine, kada ga je u četvrtom kolu porazio južnokorejski igrač Hjeong Čung. Nanizao je 31 pobedu i već sada ima najdužu seriju trijumfa.

Kada god je ušao među četiri najbolja u Melburnu, Đoković je osvojio turnir jer nikada nije izgubio u polufinalu i finalu - dobio ih je deset od deset.

Trka za prvo mesto sa Alkarazom

Najbolji teniser sveta bi novom titulom u Melburnu sačuvao prvo mesto na ATP listi i obezbedio da, bar još neko vreme, svaki ponedeljak bude dan novog rekorda po broju nedelja na vrhu.

Đoković trenutno ima prednost od 2.200 poena u odnosu na drugoplasiranog Karlosa Alkaraza. Međutim, Srbin brani u Melburnu 2.000 bodova jer je aktuelni šampion, a Španac prošle godine nije igrao, pa toliko može da osvoji.

Čak i da ne podigne pehar u Australiji, Đoković će u svakom slučaju ostati broj jedan ako Španac ne dogura do četvrtfinala. Takođe, ako Alkaraz ispadne u polufinalu, a Đoković stigne do finala, ostaće prvi kako god se meč za trofej završio.

Ako srpski teniser uradi isto što i rival (obojica ispadnu u četvrtfinalu ili polufinalu), ni tada se neće pomeriti sa prvog mesta na ATP listi.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (2)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata