ĐOKOVIĆ DIGAO RUKE OD TENISA, SVI SU ZAPLAKALI, A ONDA... Ovaj detalj je promenio istoriju sporta

Novosti online

20. 09. 2023. u 16:28

Novak Đoković je najbolji teniser sveta svih vremena. To govore rekordi koje je ostvario, to govore međusobni učinci protiv najvećih konkurenata, Rodžera Federera i Rafaela Nadala, ali... Pre pet godina umalo da ničeg od toga ne bude. Jer, pre pet godina - Nole je rešio da prekine da se bavi tenisom.

ЂОКОВИЋ ДИГАО РУКЕ ОД ТЕНИСА, СВИ СУ ЗАПЛАКАЛИ, А ОНДА... Овај детаљ је променио историју спорта

Screenshot: RTS

Bila je to burna 2018. Na Australijan openu, gde se videlo da ga lakat baš muči, Nole je uspeo da pobedi Donalda Janga, Gaela Monfisa i Alberta Ramos-Vinolasa, a onda je senzacionalno izgubio u tri seta od tada 58. sa ATP liste, Hjeon Čunga (6:7(5), 5:7, 6:7(3).

Hteo je da napravi samo malu pauzu srpski as, pa potom ipak rešio da se podvrgne operaciji lakta, a onda...

Drugi poraz u nizu: Samo što je stigao na masters u Indijan Vels, Novak je izgubio od 109. tenisera sveta, Tara Danijela (6:7(3), 6:4, 1:6).

Dve nedelje kasnije - treći uzastopni poraz. Onaj koji ga je razorio. 

Na startu nadmetanja na mastersu u Majamiu, Đokovića je pobedio 47. sa ATP liste, Benoa Per (3:6, 4:6).

Po svedočenju tadašnjeg Novakovog trenera, Marjana Vajde, Novak Đoković je plakao kao dete. Ne zato što je, prosto, ispao sa turnira, već zato što se u teniskom smislu osetio potpuno nemoćnim. Jeste on bio veliki šampion u očima mnogih, a kako i ne bi sa dotadašnjim grend slem bravurama, ali... U sebi, više nije bio onaj nepobedivi Novak koji može svakog i svugde da savlada. Naprotiv, osećao se upravo kao onaj koji od svakog i svuda može jedino da izgubi.

Imao je 31 godinu. 

I doneo je odluku.

- Posle teškog poraza u Majamiju, okupio nas je i rekao "Znate, ljudi, završio sam. Gotovo je" - otkrila je svojevremeno Noletova supruga Jelena Đoković u intervjuu Grejemu Bensingeru, dodavši:

- "Ali, ne možeš da odustaneš!". Plakali smo. "Šta radiš to, nije ovo pravi trenutak!?", govorili smo. Bilo je baš ludo... Otišli smo onda na odmor zajedno i ... Znate, kada on odluči da ne igra tenis, onda ne želi ni da gleda tenis! Ne želi ništa što ima veze sa tenisom. A ja volim tenis! I, vodila sam našu decu da igramo tenis. A onda se on, trećeg, četvrtog dana pojavio... Video je mene, video kako Stefan skuplja loptice, mislim, igramo se, zabavno je, nije to samo neki trening koji je on navikao da vidi. I, srećom, video je koliko mi uživamo, koliko uživamo na terenu i pitao "Mogu li, molim vas, i ja da dobijem reket?" (osmeh) A ja sam reagovala otprilike ovako "Ne, ne možeš, ti više ne igraš. Napustio si tenis, pusti sad nas, ovo je naše vreme na terenu". Naravno, izazivala sam ga. A onda je Stefan rekao "Okej, tatice, sad je tvoj red!". I, Novak je uzeo nekoliko loptica, počeo da servira i reagovao u stilu "Pa, ovo i nije tako loš osećaj". Posle toga je svaki dan dolazio do nas da igramo. A potom je poslednjeg dana (odmora) odlučio: "Znaš, pozvaću Marjana (Vajdu), pitaću ga da se vrati i da mi opet bude trener - otkrila je Jelena Đoković.

Novakov povratak nije bio lak.

O, nije uopšte.

Ali je rešenost postojala. 

U Monte Karlu je najpre pobedio Lajovića i Ćorića, pa izugubio od Tima posle preokreta. U Barseloni je ispao odmah na startu od 140. na svetu, Martina Kližana. Ali, Đoković se više nije "raspadao". Prionuo je sa još većim žarom na treninge.

Korigovao svoj pokret prilikom servisa, da bi operisani lakat mogao što bolje da izvede željeni udarac.

Vežbao sve više, naročito posle novih poraza: u Madridu je pobedio Nišikorija, ali izgubio odmah potom od Kajla Edmunda. U Rimu "naređao" četiri pobede, pa tek onda poklekao protiv Rafaela Nadala u polufinalu.

Na Rolan Garosu je stigao do četvrtfinala, a Rafa je tada uvećao grend slem prednost u odnosu na Đokovića na tri razlike kada se radi o trofejima. 

Ali, Nole nije više nikada odustajao.

Stigao je do finala Kvinsa.

A onda stigao do finala Vimbldona - i osvojio ga, pobedivši posle Nadala u polufinalu, i Kevina Andrersona u meču za trofej.

Od onog dana, pre pet godina i koji mesec pride, kada je digao ruke od tenisa, Novak Đoković je, i pored neverovatne diskvalifikacije sa Ju-Es opena zbog nehotičnog pogađanja sudije lopticom, i pored deportacije iz Australije, i pored nemogućnosti da igra u Americi iz poznatijih pandemijskih razloga, baš on je od tada osvojio čak 12 grend slem trofeja.

Sada ih ima 24 i najbolji je svih vremena. Ne samo zbog toga. Ali i zbog toga.

Ako vas tenis zanima, i to ne samo ono što Novak Đoković radi - ali svakako, i sve o njemu, pratite ga uz sportske stranice portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!