ŠTA OVO BI?! Novak Đoković u finalu Ju-Es opena - i to kako!

A. I.

08. 09. 2023. u 23:57 >> 23:57

Novak Đoković se plasirao u finale Ju-Es opena deklasiravši najveću senzaciju njujorškog grend slema: Amerikanca Bena Šeltona pobedio je sa 3:0, po setovima 6:3, 6:2, 7:6 (7:4).

ШТА ОВО БИ?! Новак Ђоковић у финалу Ју-Ес опена - и то како!

TANJUG/AP

Iako je naspram sebe imao najuboitijeg servisera ovog turnira, uspeo da ga u potpunosti nadigra (čak i da ima više asova od njega). Nole će u nedeljnom finalu igrati protiv boljeg iz meča Karlos Alkaraz - Danil Medvedev.

U prvih pet gemova čuvali su obojica svoj servis. Snažno su servirali, te jedan drugom nisu dali priliku da uđu u dramatičnu završnicu. Tako je bilo sve do šestog gema kada je Novak uspeo da napravi brejk, koji je potom potvrdio za 5:2. Umalo je u osmom gemu Novak dozvolio rivalu da se vrati u meč, nije iskoristio četiri set lopte, petu jest. 

Tanjug/AP

Titanski tenis nastavili su i u drugom setu. Napravio je Novak dupli brejk... Prvo u petom gemu, a potom u sedmom. Terao je Novak rivala u drugom setu da napravi veliki broj neiznuđenih grešaka,  Đoković je kontrolisao igru i potpuno zasluženo je dobio drugi set 6:2. 

Treći set nije mogao bolje da počne po Srbina. Napravio je Amerikanac duplu servis grešku, te mu je dao priliku da dođe do brejka. Nakon više od dva časa igre i nestvarnog osmog gema trećeg seta u kome je odigrana razmena od 30 udaraca, došao je Šelton do prvog brejka, uz ovacije navijača na stadionu Artur Eš.

Rezultat je bio 4:4. Delovalo je da bi Amerikanac mogao da dođe do preokreta, ali nije se sa time složio Đoković koji je u 11. gemu napravio novi brejk, vratio ga je Šelton, a na kraju je epilog trećeg seta morao da bude rešen u taj-brejku gde je još jednom neprikosnoven bio Novak Đoković.  

Tanjug/AP

ĐOKOVIĆ - ŠELTON  6:3, 6:2, 7:6 (7:4)

Taj-brejk - Pomalo neverovatno zvuči da je Novak igrao 481 taj-brejk u karijeri. Poveo je 3:0. Usledila je greška Đokovića, ali mu se odmah revanširao Amerikanac - 4:1, naredni poen dobio je Srbin za velikih 5:1. Vratio je jedan mini brejk Šelton - 5:2. Potom  je osvojio još dva poena za 5:4.  Prelep poen usledio je potom. Velika borba na mreži, dobio ju je Đoković 6:4

6:6 - Stegla se ruka Đokoviću. Napravio je duplu servis grešku. Poklonio dve brejk prilike Šeltonu. Spasao je drugi igrač planete i jednu i drugu.  Igraće se ipak taj-brejk 

6:5 - Sada Novak Đoković dolazi do dve brejk lopte. Nakon iscrpnog 10. gema deluje da AMerikanac nema više snage. Koristi Novak brejk i sada svoju sudbinu drži u svojim rukama. 

5:5 - Servirao je Novak za ostanak u setu. Uspeo je da dobije dva poena rival. Duga razmena i pogođena mreža bile su dovoljne za prvu set loptu Amerikancu. Smogao je snage srpski teniser da preokrene i sačuva važan gem. 

Tanjug/AP

4:5 - Svi navijači su na nogama, dobio je Šelton vetar u leđa. Pogodio je neverovatne poteze. Došao do 15 vinera u trećem setu. Na 30:0 pogodio je Amerikanac mrežu, a Novak je uspeo da vrati sa mreže bukvalno na liniju, osvojio je veliki poen drugi igrač planete. Samo je Nole produžio gem, a dobio ga je Šelton. 

4:4 - Nestvaran poen dobio je Šelton. Maratonsku razmenu udaraca dobio je Šelton. Pokušao je prvo skraćenom loptom, a potom i smeč udarcem Nole, ali je razmenu od 30 udaraca dobio momak sa Floride. Išao je Šelton na sve ili ništa, izbacio Novaka iz ritma, i došao do brejk prilike. Ponovo je Srbin poslao prvi servis u mrežu što je publika ovacijama ispratila. 

4:3 - Izbegao je pritiske Đokovića Šelton. Sačuvao je svoj servis iako je Novak uspeo da ubaci dva teška poena. 

4:2 - Pokazuje Novak da ima i dalje punu kontrolu nad mečom. Imao je tri gem prilike, prvu ne koristi. 

Tanjug/AP

3:2 - Izgoreo je sada mladi Amerikanac. Imao je 30:15, a potom se suočio sa brejk loptom Đokovića. Servirao je odlično i spasao brejk šansu, a potom došao i do gem prilike. Sačuvao je servis. 

3:1 - Šelton je sada napravio servis viner, te glasnim urlikom proslavio osvajanje poena na Novakov servis, brzo ga je Nole spustio na zemlju, vezao dva poena i došao do gem lopte. Impresivno deluje podatak da je Novak dobio 15 poena na mreži iz isto toliko pokušaja. Uzviknuo je glasno i Đoković nakon gem lopte u igri na razliku, a u sledećem poenu poslao je Amerikanac slajs u aut. 

Tanjug/AP

2:1 - Osamnaest vinera do sada Đoković je napravio. Ipak, staloženo je sada odigrao rival gem i upisao ga na svoj konto. 

2:0 - Razleteo se Novak na terenu, poveo i u as udarcima, a nakon sat i 30 minuta igre Novak je potvrdio brejk. 

1:0 - Ben Šelton na servisima rizikuje do maksimuma. Napravio je duplu servis grešku, a potom je Novak došao do brejk prilike koju je iskoristio i odmah na startu seta napravio brejk. 

TANJUG/AP

DRUGI SET 6:2

6:2 - Osvojio je dva uvodna poena, potom rival isto toliko. Promenio je Novak reket i napravio as udarac, a potom još jednom, iz drugog servisa došao je do lakog poena i potvrdio dupli brejk i vođstvo 2:0 u setovima. 

5:2 - Uživa Novak u reakcijama publike. Nadmudrio je sada rivala čiju je igru pročitao sa lakoćom,, došao je do brejk prilike. Nije ju iskoristio. Imao je u nastavku gem loptu domaći teniser, napravio je duplu servis grešku. Tri od 11 brejk šanse imao je Srbin, daleko ispod svog proseka je bio. Ipak, dolazi do duplog brejka, serviraće za set.  

4:2 - Bombu za bombom šalje Đoković: Šeltonu svakako nije lako, a to Novak koristi da dođe do dve gem prilike. Prvu nije iskoristio. Usledila je duga razmena koju je dobio Amerikanac. Ipak, ne dozvoljava Srbin iznenađenje. 

Tanjug/AP

3:2 - Došao je Novak do sedme i osme brejk prilike. Poveo 40:15 na servis rivala. Sjajnim riternima zadavao je glavobolje Amerikancu. Prvu je spasao Šelton. Duplom servis greškom poklanja brejk Srbinu rival. 

2:2 - Hrani se Novak ponašanjem publike. Izgradio je sjajno poen na mreži, te poslao dijagonalu nemoćnom Šeltonu za 30:0. Uživala je publika u narednim poenima. Šelton je vratio Novaku nemoguće, a on mu se odužio lobovima i skraćenim loptama, ipak izjednačio je Amerikanac. Ipak, Novak na kraju dobija svoj servis. 

 Inače, treba podsetiti da navijači na Artur Eš stadionu svaki neubačeni servis Đokovića proprate aplauzima. Kao i svaki njegov promašaj. 

1:2 - Svim srcem domaća publika nosi Bena Šeltona. Upravo to je dovoljan vetar u leđa da veže tri gem lopte i na kraju "nulom" dobije gem. 

Tanjug/AP

1:1 - Nestvaran poen odigrao je Đoković. Ono što je stiglo neupućenom gledaocu delovalo bi da je Novak taj koji je 16 godina mlađi. Sjajno je Šelton odigrao na te liniji, vratio skraćenu loptu, stigao ju je Novak, a nedugo potom još jedna oštra lopta prešla je na njegovu polovinu, a on sjajnim smečom poentira. Bilo je to dovoljno da slomi rivala i upiše gem. 

0:1 - Drugi set počeo je brejk prilikom Novaka Đokovića. Nije ju Srbin iskoristio, u nastavku je ponovo zategao servis rival, koji je došao do uvodnog gema. 

Čak 14 neiznuđenih grešaka u prvom setu imao je Šelton, dok je Đoković imao samo tri. 

PRVI SET 6:3 

Tanjug/AP

6:3 - Na 30:15 poklonio je lošim prvim servisom Đoković rivalu priliku da se vrati u gem, a potom još jednom dao mu je brejk šansu. Revanširao se odmah i Šelton koji je izglednu priliku poslao u mrežu. Petu set loptu iskoristio je Đoković uprkos domaćoj publici koja je aplaudirala njegovim promašajima... 

5:3 -  Dobio je Novak 15 od 17 poslednjih poena. Nakon 26 minuta igre dobio je tri brejk prilike. Uspeo je da ih vrati Amerikanac, a to je ujedno probudilo i publiku - izjednačenje. Podigla je publika Šeltona koji je uspeo da preživi Novakove nalete i produži prvi set. 

Tanjug/AP

5:2 - Sjajno nastavlja sa servisima Novak,. pogađa linije, rival i ne uspe da se pomeri. U dosadašnjem toku meča odnos u neiznuđeniim greškama je: - Ben Šelton - 11 - Novak Đoković - 1 (u direktno osvojenim poenima je 5:4 za Noleta). Te ne iznenađuje što je sa velikom lakoćom osvojio gem za potvrdu brejka. 

4:2 - Razočarao je Đoković domaću publiku. Došao je do dve brejk prilike. U tom trenutku uzdasi su se čuli sa tribina, a da ih potpuno razočara Novak se potrudio u narednom poenu kada je upisao brejk. 

3:2 - Sa velikom lakoćom Đoković osvaja gem. Preciznim udarcima matirao je rivala. Amerikanac je između gemova dobio savete od oca da pokuša da kopira igru Đokovića, ali mu to nije pošlo za rukom. 

2:2 - Kontroliše igru Šelton na servis. Izašao je u jednom poenu na mrežu i razbio Đokovićev ritam. Sjajno je čitao igru rivala, došao do dve gem lopte.  Prvu koristi. 

Tanjug/AP

2:1 - Sjajno je Đoković odgovorio u narednom gemu "nulom" ga dobija. Možda rival ima jače servise, ali Novak svakako ima preciznije, što je sada pokazao. Raduje podatak da je u dva servis gema Đoković sedam puta ubacio servis, od čega je isto toliko vinera osvojio. Izlascima na mrežu osvojio je tri. 

1:1 - Furiozan početak imao je Šelton na svoj servis. Nije Novak uspeo da odgovori na jake udarce rivala. 

1:0 - Prvi na servisu bio je Novak Đoković. Grmi u Njujorku, očekuje se kiša, a grme i snažni udarci Bena Šeltona koji je vezao dva poena za 30:15. Zasevali su potom i forhendi Đokovića koji je došao do prve gem lopte. Iskoristio ju je Nole. Četiri od šest prvih servisa ubacio je Nole, dobio je sve poene na prvi servis. 

21.09 - Novak Đoković igra svoje 47. grend slem polufinale u karijeri 

21.05 - Stoti meč večeras igra Novak na Ju-Es openu. Đoković je trijumfovao u 21 od 22 polufinala koja je odigrao na grend slemovima, jedini poraz naneo mu je Dominik Tim na Rolan Garosu 2019. godine. Sa druge strane, Ben Šelton igra svoje prvo polufinale u karijeri. 

20.55 - Organizatori su saopštili da će, zbog očekivane kiše i mogućih nepogoda, polufinale Đoković - Šelton biti odigrano sa zatvorenim krovom na stadionu "Artur Eš". To će svakako neko vreme uticati na teške uslove za disanje, ali organizatori tvrde da će "kako vreme odmiče, klimatizacija biti sve bolja".

19.40 - DRAMA NA ĐOKOVIĆEVOM TRENINGU: Pozlilo Goranu Ivaniševiću pred početak polufinala

UOČI MEČA 

Izgubili su danas košarkaši Sjedinjenih Američkih Država od Nemačke, a "panceri" u velikom finalu čekaju Srbiju a u četvrtfinalu Ju-Es opena Đoković je savladao Tejlora Frica, te Amerima ostaje u Šeltonu jedina nada da ove nedelje mogu da osvoje neki trofej u muškoj konkurenciji. Međutim... 

Novak Đoković pokušaće da uđe u 10. finale Ju-Es opena. Dok je njegov rival ove godine tek prvi put igrao van SAD. 

Duel između Đokovića i Šeltona, koji odlučuje o finalisti igraće se na „Artut Eš“ terenu. 

Srpskom i američkom teniseru ovo će biti prvi međusobni meč. 

Put Novaka Đokovića do polufinala 

Đoković je do polufinala Otvorenog prvenstva savladao Aleksandera Milera, Bernabea Zapatu Miraljesa, Lasla Đerea, Bornu Goja i u četvrtfinalu Tejlora Frica. Đoković je izgubio samo dva seta u dosadašnjem delu turnira u Njujorku i to od Đerea.

Novak Đoković o Šeltonu 

- Šelton je servirao bombe tokom turnira, kada tako servira, teško je igrati protiv njega, još je i levoruk. Dobro je što imam dva dana slobodna, biću spreman - rekao je Đoković.

Ben Šelton o Đokoviću 

- Kada god igrate sa nekim prvi put, i kada je taj neko u ovim situacijama ostvario toliko pobeda, to svakako imate u podsvesti. Znate koliko je snažan taj momak, koliko je mentalno jak, fizički takođe. Moraću da se pripremim za to. Takođe, mislim da mi moj stil igre daje prednost kada se sa nekim susrećem prvi put. Mislim da imam šta da iznesem na sto, nešto što ne vidite inače u mečevima na ATP turu. Tako da ću definitivno pokušati da iznesem na sto nešto što je drugačije i nadam se ometajuće u petak - rekao je Šelton.

Put Bena Šeltona do polufinala 

Šelton je bio bolji od Pedra Kaćina, Dominika Tima, Aslana Karaceva, Tomija Pola i Fransesa Tijafoa.

Polufinalni duel počinje oko 21 sat, a pobednik meča će u finalu Ju-Es opena igrati protiv boljeg iz meča između Karlosa Alkaraza i Danila Medvedeva.

Ko je Ben Šelton? 

Ben Šelton rođen je 2002. godine, visok je 193 sentimetara, igra levom rukom. Rođen je na Floridi, 2022. godine bio je šampion NCAA u tenisu. A, sin je nekadašnjeg tenisera Brajana Šeltona, trenera Florida Gejtorsa. Takođe i majka vuče teniske korene, Lisa Vitskin bila je visoko kotirana juniorka, ali nije ostavila veći trag u seniorskoj konkurenciji. 

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO - Sa ovih pet stvari Đoković će biti nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)