TENISKI ZEMLJOTRES! Ovo je dosad nezabeleženo: Novaku puk'o film - Đoković javno postavio jedno pitanje svim teniserima na svetu!

Novosti online

08. 05. 2023. u 16:47

NOVAK Đoković je ponovo uzdrmao tenisku javnost, i to na dosad nezabeležen način.

ТЕНИСКИ ЗЕМЉОТРЕС! Ово је досад незабележено: Новаку пуко филм - Ђоковић јавно поставио једно питање свим тенисерима на свету!

FOTO: Tanjug

Za sve je kriv novi "udar" na sindikat tenisera koji je Nole oformio (Asocijacija profesionalnih teniskih igrača, čija je skraćenica na engleskom PTPA, što će se i u nastavku teksta koristiti). 

Neke od bivših kolega, a i neki "dežurni kritičari" srpskog asa, iznova su krenuli da pričaju kako PTPA ništa ne pomaže, odnosno "samo deli tenisku javnost", pa je Đoković, sa ostalim članovima Izvršnog odbora pomenutog sindikata, objavio javno pismo u kome je svim akterima "belog sporta", teniserima ali i teniserkama, postavlja samo jedno pitanje.

"Novosti" vam prenose u celosti to saopštenje koje je naslovljeno rečima:

"Pismo zajednici profesionalnih tenisera u vezi sa PTPA i jedinstvom igrača

Nedavno se tvrdilo da PTPA "stvara podelu". Sva udruženja igrača su se suočila sa sličnim optužbama u fazi formiranja. Kao Izvršni odbor PTPA, i kao igrači koji su strastveni u izgradnji jedinstva igrača za sveukupno poboljšanje sporta, želeli bismo da iskoristimo ovu priliku da reafirmišemo Principe PTPA i otklonimo sve smetnje od svrhe i moći postojanja udruženja igrača u tenisu.

Profesionalna teniska industrija se godinama suočava sa podelom i fragmentacijom. Do sada, podela tenisera na muške i ženske turneje, odvojene grend slem turnire, rang liste, singl i dubl igrače ali i različita globalna tržišta sprečavali su igrače da uspostave istinsku kolektivnu moć. Cilj PTPA je da ujedini sve igrače i iskoristi njihovu kolektivnu snagu da se zalaže u njihovo ime.

Važno je napomenuti da PTPA nije u konkurenciji sa savetima igrača, koji imaju svoju jedinstvenu vrednost. Ovo je pitanje pružanja podrške svakom igraču i zastupanja svakog igrača, bez obzira na okolnosti ili okruženje. Pa opet, saveti igrača koji su specifični za turneje nisu zamena za potpuno nezavisno udruženje igrača koje funkcioniše u celom sportu.

Neki su doveli u pitanje neophodnost PTPA...

... tvrdeći da turneje već rade na rešavanju problema vezanih za dobrobit igrača, ekonomske mogućnosti i strukturu sporta. Ovi napori su neophodni i cenjeni. Međutim, važno je shvatiti da je teniski ekosistem imao priliku da se decenijama pozabavi ovim problemima bez udruženja igrača, i nažalost, igrači i navijači su ostavljeni po stranu u poređenju sa svojim kolegama u drugim sportovima.

PTPA je tu da posluži kao dodatni, nezavisni glas i katalizator promena u tenisu. Dajemo prioritet interesima igrača iz perspektive igrača, nešto što (ATP i VTA) turneje i deoničari jednostavno ne mogu da urade na osnovu načina njihovog funkcionisanja/predstavljanja i poslovnih interesa. PTPA ima za cilj da podstakne solidarnost i osnaži igrače zalaganjem za sve igrače, nezavisno od turneje, grend slemova, rang-lista, geografskih lokacija i drugih faktorima koji su nas istorijski delili. Nastojimo da ujedinimo i okupimo igrače u unapređenju sporta koji svi negujemo.

Da bi profesionalni tenis nastavio da napreduje i cveta...

... imperativ je da svi akteri rade zajedno na implementaciji novih i inventivnih inicijativa, održavanju odgovornosti i poboljšanju ovog sporta za sve uključene. Ovaj tim zainteresovanih strana uključuje ATP i VTA kao organizaciona tela turneja, turnire kao organizatore događaja, grend slemove kao istorijska i vredna sidra našeg sporta i PTPA kao glas igrača. Svaki taj navedeni akter ima jedinstvenu i važnu ulogu i moramo da ostanemo ujedinjeni u našoj posvećenosti da tenis učinimo najboljim mogućim sportskim i navijačkim iskustvom.

Tokom proteklih nekoliko meseci, PTPA je već postigao napredak održavajući korisne sastanke sa različitim zainteresovanim stranama, uključujući zvaničnike ATP i VTA, savete igrača, direktore turnira i grend slemove. Naš cilj je bio da uspostavimo otvorene linije komunikacije, transparentnost i odgovornost među svim stranama. Primećujemo već poboljšane napore ovih strana u traženju načina da promovišu dobrobit igrača i napredak sporta i posvećeni smo zastupanju interesa igrača u svim pitanjima od zajedničkog interesa. Radujemo se nastavku saradnje sa svim stranama kako bismo stvorili pozitivne promene u našoj industriji.

(P)ostavljamo svim igračima poslednje pitanje: 

Da li je ikada postojala teniska organizacija koja se fokusirala isključivo na podršku i predstavljanje svih igrača, bez obzira na turneju, grend slem događaje, rangiranje, geografsku lokaciju ili druge faktore koji su istorijski izazvali podele? 

Naši zvanični Principi počinju izjavom: 'Tenis je pretežno individualni sport, ali to ne bi trebalo da znači da su pojedini igrači izolovani i podeljeni'. Glavni cilj PTPA je da neguje i održava jedinstvo među teniserima i da promoviše razvoj sporta koji cenimo, suprotstavljanjem bilo kakvom obliku podela. Ostali sportovi su cvetali zahvaljujući ujedinjenim i živopisinim udruženjima igrača, a mi se radujemo svetloj budućnosti i tenisa", zaključuje se u saopštenju sindikata tenisera koji je oformio Novak Đoković, a potpisnici su, uz Srbina, ostali članovi Izvršnog odbora PTPA - Paula Badosa, Hubert Hurkač, Džon Izner, Ons Žaber, Betani Matek-Sends, Vasek Pospišil i Saisai Ženg.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri