NOVAK ĐOKOVIĆ IMA JOŠ JEDAN REKORD "U DŽEPU": Preskočena i Štefi!

S.RAJIĆ

27. 02. 2023. u 10:00

OD DANAS Novak Đoković ima još jedan rekord "u džepu". Najbolji teniser planete započeo je rekordnu 378 sedmicu na vrhu ATP liste, čime je prestigao čuvenu nemačku igračicu Štefi Graf koja je u ženskoj konkurenciji stala na 377 nedelja provedenih u vrhu karavana. Sa oreolom najuspešnijeg ikada po broju sedmica kao predvodnik karavana, srpski as će sutra započeti nadmetanje na ATP turniru iz serije 500, protiv malo poznatog Čeha Tomaša Mahača. Trenutno 122. teniser sveta uspešno je prebrodio kvalifikacije, pošto je u poslednjoj prepreci savladao Italijana Matea Arnaldija ubedljivo 2:0 (6:0, 6:1).

НОВАК ЂОКОВИЋ ИМА ЈОШ ЈЕДАН РЕКОРД У ЏЕПУ: Прескочена и Штефи!

FOTO: Tanjug/AP

Istorija je krenula da se piše kada je Đoković, konačno probio led 2011. na Vimbldonu pobedom u polufinalu grend slema u Londonu nad Žo Vilfridom Congom. Više od tri godine, pokušavao je Novak da probije neprikosnoveni dvojac Rodžer Federer, Rafael Nadal, konačno mu je to pošlo za rukom sa 24 godine i 43 dana. 

Od 4. jula 2011. do 27. februara 2023. godine, čak osam puta je Novak, imao periode kao predvodnik muškog dela karavana. U prvom periodu se zadržao čak 53 sedmice. Druga vladavina trajala je od 5. novembra 2012, do 6. oktobra naredne godine u kojoj je stalo 48 nedelja. 

Najduži period u kojem je Đoković vladao kao "broj jedan" bio je od 7. jula 2014 do 6. novembra 2016, tada je čak 122 uzastopne nedelje bio neuhvatljiv za sve protivnike. Međutim, usled povrede lakta, desio se pad, pa čak i kratak izlet izvan deset najboljih. Tako da je dve godine kasnije nastavio niz koji je trajao još godinu dana. 

Sada bi rekord bio još veći da ATP organizacija tokom pandemije od marta do avgusta 2020. usled neigranja takmičenja nije rešila da zamrzne listu tako da je 22 nedelje otišlo u vetar. Iako mu nisu svi turniri bili dostupni za igru zbog vakcinalnih pravila održao se do istog dana prošle sezone. Ipak, na 12 nedelja, od 21. marta do 12. juna uspeo je da ima zvanje najboljeg, sve do deset krune na Australijan openu, kada je napravio najveći skok u istoriji (od 1973. godine) sa petog na prvo mesto liste. 

Sa evenutalnim odlaskom na američku turneju u martu na turnire u Indijan Velsu i Majamiju, koji su još uvek neizvesni jer čeka dozvolu za ulazak preko Bare, vrlo lako bi mogao da nastavi da podebljava rekord. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)