"NOVAK UVEK IDE DO KRAJNJIH GRANICA: Ekskluzivni intervju sa Kregom O'Šonesijem, teniskim strategom i bivšim Đokovićevim trenerom

Saša JANKOVIĆ

02. 02. 2023. u 13:30 >> 13:28

KREG O'Šonesi, poznati svetski analitičar i teniski strateg bio je jedan od trenera Novaka Đokovića (2017-2018) u vreme kada se naš as ponovo vratio na teniski tron i osvojio četiri grend slem titule. Ekskluzivno za "Novosti" razgovarali smo na Australijan openu o njegovoj saradnji sa Novakom i budućnosti tenisa.

НОВАК УВЕК ИДЕ ДО КРАЈЊИХ ГРАНИЦА: Ексклузивни интервју са Крегом ОШонесијем, тениским стратегом и бившим Ђоковићевим тренером

FOTO: S. Janković

Specijalno za "Novosti" iz Melburna

Kreg trenutno radi kao strateški teniski analitičar za Vimbldon, ATP, Tenisku federaciju Italije, Infosis, "Tenished" i "Njujork tajms". Kreg je ponosni Australijanac koji već decenijama živi i radi u Americi, u Teksasu.

Kreg, vaš posao je da analizirate razne teniske strategije. Koliko se tenis promenio kao sport u poslednjih desetak godina?

- To je dobro pitanje, ali u neku ruku statistički se nije promenio skoro nimalo. Na primer, u muškoj konkurenciji procenat poena sa osnovne linije je oko 47 odsto i to je tako u poslednjih dvadeset godina. Poeni na mreži su i dalje oko 65 procenata, a volej 67 odsto. Naravno, ima nekih promena, ali ne suštinskih. Ja se posebno bavim analizom šampionskog poena i volej servisa generalno, i tu su se desile neke pozitivne promene u odnosu na pre - priča Kreg.

Da li se to kod nekoga posebno primećuje?

- Evidentno u Novakovoj igri, koji promenom strategije tokom meča često zna da zbuni protivnika i da od toga izvuče koristi. Mi vrlo često govorimo o menjanju tenisa kao igre, ali statistički vidimo da se on zaista nije mnogo promenio. Čak ima primera da se u pojedinim segmentima teniska igra menja i na gore, jer, na primer, u poslednje vreme pogrešna strategija često dovodi do poraza, iako je poraženi znatno kvalitetniji igrač. Tu bih naveo primer Kaspera Ruda, koji je svojom pogrešnom strategijom prerano završio učešće na ovogodišnjem AO, pre svega zbog brojnih neiskorišćenih prilika na mreži ili neiskorišćenih voleja.

Vaša specijalnost su i video-analize teniskih mečeva. Pomenuli ste šampionski poen, koje su najčešće greške koje igrači prave tokom taj-brejkova? Mogu li se izvući neki zaključci?

- Novak je tu ponovo dobar primer za analizu, koji je u jednom trenutku dobio 18 taj-brejkova uzastopno. I to je trenutak kada je sve bitno: od fokusiranja do ključnog mentalnog ostajanja u meču. Ja sam posebno izučavao trenutke kada je Đoković pobedio Federera u finalu Vimbldona i dobio čak tri taj-brejka. Iako je tada Rodžer igrao jako dobro celim tokom meča, u taj-brejku ga je Novak strateški učinio nemoćnim da ga napada, što je dovelo do krajnjeg rezultata. To finale je izuzetno dobar primer kako je Novak tokom samog meča menjanjem strategije uspeo da se suprotstavi Rodžeru.

Novakova igra je, očigledno, najzahvalnija za analizu?

- Apsolutno, jer je mentalno dovoljno jak da kontroliše igru u ključnim trenucima. Poznat je i po tome što ne daje za džabe nijedan važan poen i to posebno utiče na tok meča. To nije nimalo lako, jer je potrebno da se fokusiraš u svakom trenutku i da intenzitet pokreta očiju bude na najvišem mogućem nivou. I sve to mora da bude mnogo, mnogo bolje u taj-brejku, a Novak je tu zaista neverovatan, zato sam i naveo primer tog čuvenog vimbldonskog finala. Njegova mentalna snaga u kombinaciji sa pravom strategijom koju odabira čini ga vrlo nezgodnim protivnikom i dovodi ga do vrhunskih rezultata koje on ostvaruje

U poslednjih 20 godina Federer, Nadal i Đoković su od mogućih 77 osvojili 63 grend slem titule. Kako bismo mogli da opišemo taj neverovatni period u istoriji tenisa, koji još traje, s obzirom na to da su i Đoković i Nadal vrlo aktivni?

- Novak, Rafa i Rodžer mogu samo jedan drugom da zahvale za tu činjenicu koju ste pomenuli, da su oni osvojili više od 80 odsto titula u poslednje dve decenije. Počelo je naravno sa Rodžerom, onda se priključio Rafa, a zatim i Novak i tada je to postala prava šampionska trka. Sve njihove grend slem titule su, po mom mišljenju, proizvodi njihovog međusobnog rivalstva i to je ono što ih čini jednostavno neuporedivo boljim igračima od svih ostalih na turu.

U čemu se njih trojica razlikuju od ostalih tenisera?

- Oni su drugačiji u svemu od ostalih, počevši od profesionalizma, pristupa tenisu, brizi o telu i zdravlju. Taj momenat da su uspeli da ostanu zdravi sve ovo vreme je posebno važan, jer smo u tom periodu imali i drugih talentovanih tenisera, koji zbog povreda nisu uspeli da se održe. Novak, Rafa i Rodžer su motivisali jedan drugog da uvek mogu više i bolje, i to je ključna stvar.

I, ko je najbolji od njih trojice?

- Ne volim diskusiju o tome ko je najbolji. Mislim da bi oni trebalo da budu jedan drugom zahvalni na onome što su postigli.

Proveli ste skoro tri godine kao trener-strateg Novaka Đokovića u periodu kada se on vratio na prvo mesto ATP i osvojio četiri grend slem titule. Kako biste opisali Novaka kao osobu i kao profesionalca?

- Novak je jedan izuzetan profesionalac, skoro do ekstremnih granica i rekao bih jedan od najvećih profesionalaca u sportu koga sam ikad upoznao. Ne samo da je vidljiva ta njegova želja da on bude uvek bolji na terenu na svakom sledećem meču, već je on vrhunski profesionalac i tokom svih priprema za svaki meč. Ima igrača koji se ne pripremaju dovoljno kada igraju protiv daleko slabijih igrača, ali Novak svakom svom protivniku pristupa profesionalno. Možda neko misli da se on malo više odmara ili opušta kada igra protiv slabijih igrača, ali kod njega to zaista nije slučaj.

NEĆE OSTATI 22:22 NA KRAJU 2023.

A ŠTA možemo očekivati do kraja 2023, kada su u pitanju ostali grend slem turniri? Trenutno je skor između njih u GS titulama 22:22.

- Mislim da će i Nadal i Đoković osvojiti još grend slem titula u narednih nekoliko godina i biće to apsolutno dobra stvar i za istoriju tenisa, koju oni zajedno vrlo uspešno kreiraju.

BONUS VIDEO - Pet stvari koje će novaka učiniti nedostižnim za sve rivale

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda