ĐOKOVIĆ PLAČE, TO SU SVI VIDELI, ALI... Šta se, zapravo, tada dešavalo u loži? Novak je sve otkrio

Novosti online

29. 01. 2023. u 15:31

Novak Đoković je osvojio Australijan open 2023, pobedom u finalu je došao do rekordne, desete grend slem titule u Melburnu, a situacija koja je usledila odmah posle borbe za pehar, na tribini Rod Lejver arene, dugo će se pamtiti. Plač u loži je videla cela planeta, a Nole je potom objasnio šta se sve dešavalo u toj situaciji

ЂОКОВИЋ ПЛАЧЕ, ТО СУ СВИ ВИДЕЛИ, АЛИ...  Шта се, заправо, тада дешавало у ложи? Новак је све открио

Printskrin

Podsetimo, Novak Đoković je Australijan open 2023 osvojio pobedivši u finalu Stefanosa Cicipasa. Bilo je, naravno, u bogatoj karijeri srpskog asa i dramatičnijih trijumfa, i neizvesnijih duela, ali...

Ovo finale je, kako je to Nole i sam rekao po završetku borbe s Grkom, bilo je posebno. Uostalom, ne bi Đoković to nazvao "najvećom pobedom u životu" tek tako.

Ali, to kratko objašnjenje, koje je tada dao, bilo je dok je još boravio na samom igralištu. Dok su emocije još bile izuzetno snažne, pa su se reči ređale tek koliko da ovlaš opišu kako se osećao.

Međutim, kada je dao jedan kraći intervju, pa slavio sa srpskim navijačima, Novak je otišao i na šampionsku konferenciju za štampu. Tradicionalno, tada se osvajač grend slem titule osvrće na mnoge detalje, a jedan koji je mnoge zanimao bio je upravo onaj momenat iz lože.

Suze koje su "obišle svet".

Podsetimo, Nole je najpre vrlo hladnokrvno proslavio poen za pobedu, pokazavši publici najpre na svoju glavu, a potom na srce, zatim je na mreži čestitao rivalu na velikoj borbi, onda malo s navijačima, vrlo kratko, proslavio pobedu i odmah krenuo ka loži.

Otac Srđan nije bio tamo. On je slavio na vrlo originalan način, van teniskog kompleksa na kome se održavao AusOpen, ali tamo su, pored ostalih, bili Noletova majka Dijana i brat Marko. 

Prišavši njima i ostatke ekipe koja ga je čekala, Novak je uz glasno "Idemo! Idemoooo!" počeo da se grli sa svima i, odjednom, pao.

I onda ridao.

Skoro minut je ležao.

TV komentatori su govorili "Mislimo da je sve s njim u redu, emocije su to", a upravo tako je i bilo. Ipak, trebalo je čuti od samog Noleta šta se tačno dešavalo.

- Desilo se jedno ogromno zadovoljstvo - rekao je Novak Đoković, dodavši - Kada sam ušao u moju ložu, emotivno sam kolabirao. Naročito u susretu sa majkom i bratom. 

Pre godinu dana, Australijan open je održan bez svog rekordera, jer je srpski as sramno proteran iz zemlje u koju je uredno pozvan, predao urednu dokumentaciju koja je od njega tražena i dobio dozvolu od državne medicinske komisije koja je te papire pregledala. Politačari koji su tada bili na vlasti procenili su da bi nastup nekog ko se, u medicinskom smislu, nije slagao sa preporukama koje su oni davali, mogao da im šteti pred nove izbore, pa su ga proterali jednostranom odukom ministra za imitracije, i to nakon što je Novaka sud oslobodio prvobitnih optužbi.

Čovek koji je danas ozvaničio da je neprikosnoveni "vladar" grend slema u Melburnu tako je ne samo onemogućen da nastavi započetu žetvu trofeja na AusOpenu, već bi tada poveo u grend slem trci sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom (sva trojica su do prošlog januara imali po 20 grend slem trofeja), ali još važnije - svetu je prikazan kao kriminalac. Jer, kriminalce deportuju iz zemalja u koje odu, ne istinske sportske šampione.

 

Nedeljama je bio tema svetskih medija, bilo linčovan od njih, bilo ismevan, a onda se polako vratio. Korak po korak. Trofej po trofej. I opet je došao trenutak da stupio na australijsko tlo.

Da pokaže ko je.

A taman kada je hteo, noga je počela da "otkazuje".

- Svaki meč je bio pravi opstanak. Nekoliko dana pred početak ovog grend slema, uopšte mi se nisu sviđale moje šanse. U takvom stanju sam bio. Ali, od 4. kola pa nadalje, noga me nije toliko mučila, kretnja je počela da biva bolja... - otkrio je posle meča sa Cicipasom.

A onda nova pobeda. Pa još jedna.

 

I konačno, finale Australijan opena.

Pobeda, toliko željena. Baš tu. Baš na tom turniru, u tom gradu, toj zemlji, na tom terenu.

- Na kraju sam emotivno kolabirao... Bila je potrebna ogromna psihička energija da se ostane priseban, iz dana u dan - priznao je Nole pred novinarima.

Koji tren ranije, u kratkom razgovoru za TV Eurosport, rekao je na tu temu i ovo:

- Sada se osećam kao balon koji je ispustio sav vazduh. Ali, u pozitivnom smislu - rekao je uz osmeh.


Pokazao je i tada, i onoj loži kada je plakao kao malo dete, da je, pre svega - čovek. U te suze stalo je i sve ono što su mu radili prošlog januara, kada su ga satima držali na aerodromu kao probisveta. Kada su ga danima držali u hotelu za nelegalne imigrante. Kada su mu sudili. Pa kao oslobađali, ali ga puštali "na slobodu" samo da odlazi da trenira. Pa ga izbacili iz zemlje, kao đubre što se izbacuje iz kuće.

A onda se vratio.

Ne da bi "naplatio dugove", već samo da im, da celom svetu, pokaže - ko je.

Novak Đoković je čovek. Otuda ove suze.

Novak Đoković je i najbolji teniser na planeti. Otuda i ovaj trofej.

Ono ridanje u loži, baš kao i trofej koji je koji tren ranije osvojio, a potom i podigao, samo su dokaz za te dve stvari. 

Pratite i dalje sve vesti o Noletu na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Novak Đoković - Rafael Nadal, međusobni učinak

Nakon što je Nole osvojio AusOpen, jedna od najtraženijih pretraga na internetu je bila "Djokovic vs Nadal H2H", odnosno Novak - Rafa, međusobni mečevi.

Sa razlogom.

Obojica su sada na po 22 osvojena grend slem trofeja, po čemu su iznad svih koji su se ikada tenisom bavili. Podsetimo, Rodžer Federer je u penziju otišao sa 20 takvih titula.

Đoković, inače, vodi protiv Nadala u pobedama. Trenutni rezultat je 30:29.

Nadal je, pritom, dobio tri od njihova poslednja četiri meča (finala Rolan Garosa 2020, Rima 2021 i, opet na Rolan Garosu, četvrtfinalni meč 2022. gdine, a Novak je Španca upravo na Otvorenom prvenstvu Francuske pobedio u polufinalu 2021.

Iako dolaze "nove snage" u tenisu, možda baš na ovogodišnjem Rolan Garosu Rafa ili Nole stigne do 23. grend slem trofeja i tako povede u tzv. "GOAT" trci (engl. skraćenica za Greatest of all time - najbolji svih vremena).

BONUS VIDEO - PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković

Pratite "Novosti sport" i na Fejsbuku!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)