NOVAK ĐOKOVIĆ I NAJVEĆA TENISKA KRAĐA U ISTORIJI! Srbinu je oteto više bodova nego što ima prvi na listi

Novosti online

13. 09. 2022. u 21:26

ŠPANSKA teniska senzacija pokorila je svet. Karlos Alkaraz ispisao je nove stranice istorije "belog sporta" i postao najmlađi broj jedan u istoriji ove igre. Momak iz Mursije pobrao je sve simpatije publike. I zaista nema sumnje da se radi o klincu koji je pravi teniski predator, ali jedno je činjenica, on to ne bi uspeo da politička vrhuška nije želela da stane na put najboljem u istoriji ove igre - Novaku Đokoviću.

НОВАК ЂОКОВИЋ И НАЈВЕЋА ТЕНИСКА КРАЂА У ИСТОРИЈИ! Србину је отето више бодова него што има први на листи

FOTO: Tanjug

Naime, popularni "Karlitos" u direktnom okršaju, u finalu Otvorenog prvenstva Amerike porazio je Kaspera Ruda i popeo se sa svega 19 godina na krov sveta, ali jedna stvar se mora uzeti u obzir, a to je koliku su Novaku Đokoviću u ovoj 2022. godini bile "vezane ruke".

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Srbin je svojevremeno bio na čelu ATP liste sa čak 16.950 bodova, a sada je za prvu poziciju Špancu dovoljno svega 6.740 poena. To ne samo da je 10.000 bodova manje od tadašnjeg Novakovog ostvarenja, već je i mnogo manje od onoga za koliko je Đoković uskraćen samo u 2022. godini. Ovaj podatak zvuči potpuno iracionalno, ali je matematički dokaz toga koliko je zapravo "mali od Srbije" trn u oku pojedinima.

Pođimo redom, prvo mu je "zemlja kengura" oduzela 2000 bodova nakon što je zbog čelične odlučnosti da brani svoje ideale deportovan iz Australije. Bilo je to mesto gde je naš as trebalo da brani titulu osvojenu prethodne godine i bio je to turnir u koji bi ušao sa oreolom izrazitog favorita s obzirom da je ga je osvajao već 9 puta. 

Foto: Profimedia/AP

Njegov vakcinalni status uticao je na to da nije mogao da igra ni u SAD i Kanadi, pa je tako propustio četiri mastersa (Indijan Vels, Majami, Montreal i Sinsinati), a svaki od njih vredi po 1.000 bodova, što je ukupno 4.000.

Na to treba dodati i da je osvojio Vimbldon, ali je zbog odluke organizatora da ne dozvole teniserima iz Rusije i Belorusije da učestvuju doneta odluka od strane ATP-a da se nikom od igrača ne dodele bodovi. Tako je Đoković izgubio još 2.000 bodova.

FOTO: Tanjug/AP

Na kraju, treba dodati i 2.000 poena koje je Đoković mogao da osvoji u Njujorku da mu je bilo dopušteno da pređe Atlantik. Sve u svemu, konačan zbir svega iznosi čak 10.000 "onemogućenih" bodova kralju "belog sporta".

Ovakav splet okolnosti i prljave zakulisne radlje uticale su na to da je Nole od 12. septembra na sedmi na ATP listi sa zbirom od 3.570 bodova. Ali dobro znaju svi igrači koji izađu preko puta mreže Novaku na megdan, da igraju sa najboljim na svetu. 

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024