BRUKA I SRAMOTA: Strani novinari slavili što Novak Đoković ne može na Ju Es open

Novosti online

29. 08. 2022. u 20:33

NOVAK Đoković nije na spisku učesnika za Ju Es open 2022, jer nije mogao da uđe u Sjedinjene Američke Države kao strani državljanin koji nije vakcinisisan onim vakcinama koje američke vlasti smatraju podobnim u borbi protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa, a to odsustvo srpskog asa proslavili su neki strani novinari.

БРУКА И СРАМОТА: Страни новинари славили што Новак Ђоковић не може на Ју Ес опен

FOTO: AP

Podsetimo najpre, Novak Đoković se nadao da će se ovih dana, do nedavnog žreba za grend slem u Njujorku, sprovesti u delo najava glavne američke zdravstvene institucije u ovim pandemijskim vremenima, Centra za kontrolu bolesti (CDC), da će se izmeniti propisi o dolasku nevakcinisanih stranaca.

Tačnije, CDC je pre dve sedmice, kada je ublažio Kovid mere na teritoriji SAD, doneo odluku da se u svemu, po pravima, izjednačavaju vakcinisani i nevakcinisani protiv pomenutog koronavirusa. Tom prilikom je najavljeno je iz te institucije da će se "izjednačavanje prava" u skorije vreme sprovesti u brojnim poljima života, pa i onom koji se tiče putovanja, ali...

Do dana današnjeg nisu izmenjenjna već postojeća pravila o obaveznoj vakcinaciji za strane državljane koji bi na američko tlo.

Novak je zato ostao u Evropi, pa umesto da je ovih dana vežbao na terenima Ju Es opena, on je bodrio naše košarkaše i u dramatičnoj pobedi nad Grčkom, a i još neverovatnoj utakmici s Turskom u Istanbulu. Za to vreme, Noletovi navijači su sprovodili veliku akciju na društvenim mrežama.

Pod sloganom "#LetNovakPlay" ("pustite Novaka da igra"), oni su se obraćali svim nadležnim institucijama, i teniskim i državnim u SAD, ne bi li se pomenuta odluka CDC-a "materijalizovala" i kada se o putovanjima stranaca radi.

Ta akcija nije urodila plodom, iako je na momente dovodila do nekih neverovatnih, bizarnih odluka (poput one da organizatori Ju-Es opena "odustanu" od "Nedelje navijača njujorškog grend slema" - jer su videli koliko ljudi podržava Novakov dolazak), ali onda se desilo nešto što baš niko nije očekivao:

Pojedini strani novinari počeli su da slave nedolazak čuvenog srpskog asa na Ju-Es open.

Primetili su to navijači srpskog tenisera na društvenim mrežama, pa su počeli da prikupljaju "dokaze" tog slavlja.

Recimo, jedan od njih je napisao:

"Hej, Netflikse, mogli biste da napravite dokumentarni film o tome kako Đokovića i njegove navijače tretiraju teniski zvaničnici? Imamo toliko toga da vam ponudimo od dokaza, taj dokumentarac bi mnogima otvorio oči, čak i onima koji ne prate tenis".

U "prilogu" se nalaze dva primera omalovažavanja Noleta i njegovih pristalica.

Recimo, novinar "Njujork Tajmsa", Kristofer Klari (koji je i pisao knjigu o Rodžeru Federeru), poručio je sledeće: 

- Čekam da se pojavi akcija #PustiteNovakaDaIgraUAustraliji.

Ili, čuveni teniski magazin "Reket" je na svom Tviter nalogu poručio

"Hej, Noletovi navijači, radite nešto korisno kad već vaš ljubimac ne igra, pa se pridružite borbi protiv piklbola" (u pitanju je sport koji podseća na tenis, igra se na značajno manjem terenu, koriste se reketi bez struna, od čvrstog materijala, te plastične ili gumene lopte).

A dok se pojedini strani mediji naslađuju Novakovim odsustvom s Ju-Es opena, Đoković se, prilično iznenađujuće, prijavio na jedan ATP turnir na kome ga je retko ko očekiva.


Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a