VELIKA BURA NA POMOLU: Novak Đoković bojkotuje Vimbldon?

Novosti online

28. 04. 2022. u 21:14

NOVAK Đoković, najbolji teniser sveta, mogao bi da bojkotuje Vimbldon 2022.

ВЕЛИКА БУРА НА ПОМОЛУ: Новак Ђоковић бојкотује Вимблдон?

FOTO: AP

Najnovije vesti iz "belog sporta", vezane za Noleta i najprestiniji turnir, prilično su uzburkale sportsku javnost.


Naime, nakon što je rat u Ukrajini bio opravdanje za čelnike Vimbldona da se ruskim i beloruskim sportistima ne dozvoli učestvovanje na grend slemu u Londonu, Nikola Pilić, legendarni teniski stručnjak, smatra da bi Đoković mogao da odustane od ovog takmičenja, na kome bi, inače, trebalo da brani prošlogodišnju titulu.


"Novosti" vam prenose kako o tome izveštava švajcarsku javnost tamošnji vodeći medij, "Blik":

"Da li Đoković bojkotuje Vimbldon ove godine?

Kada grend slem turnir u Vimbldonu počne 27. juna, ni ruskih ni beloruskih teniskih profesionalnaca neće biti na čuvenoj travnatoj podlozi. Oni su, svi zajedno, izbačeni iz konkurencije od strane organizatora, zbog rata u Ukrajini.


Ali, moguće je da još jedna zvezda bude odsutna s pretižnog turnira. Navodno, svetski broj 1, Novak Đoković (34) čak razmišlja o tome da bojkotuje Vimbldon, kako bi reagovao na sankcije uvedene kolegama.

Tako misli Nikola Pilić (82), Srbinov bivši trener.

Mladi Novak Đoković i Nikola Pilić / Foto: N. Paraušić

Pilić veruje da bi takva odluka donela veliki pritisak na šefove Vimbldona:


- Drugi teniski profesionalci bi isto morali da zauzmu stav. Pomisliće "Pa, ako ovi teniseri ne igraju, onda nećemo ni mi". Bilo bi baš zanimljivo videti kako bi Vimbldon u tom slučaju reagovao, rekao je Pilić.

"Džoker" bi, međutim, platio veliku cenu za odsustvo u Londonu. To bi bio drugi grend slem u godini, posle Australijan opena, na kome on ne bi branio titulu.

Ali, poput Srbina, i drugi teniseri i teniserke, kao i ATP i VTA organizacije, nedavno su kritikovale izbacivanje Rusa i Belorusa sa Vimbldona. Govorilo se o "bolnom izuzetku". Pa opet, razgovara se i o mogućim zabranama za Ruse i na nekim drugim turnirima.

Pehar Vimbldona / FOTO: Tanjug

Uzmimo na primer Rim, gde je Đovani Malago (63), predsednik Olimpijskog komiteta Italije, pozvao organizatore mastersa u glavnom gradu te zemlje da ne dozvole ruskim i beloruskim takmičarima da se nadmeću. Ako bude potrebno, italijanski političari bi morali da intervenišu i nametnu ovu zabranu, istakao je Malago.

Pored drugih, ruski teniser Andrej Rubljov (25) je predviđen da igra u Rimu, a Novak Đoković taj turnir želi da iskoristi kao pripremu na šljaci za Rolan Garos. Prvi mečevi tamo će se odigrati 8. maja", zaključuje "Blik" ovo nagađanje o tome da bi Nole mogao da bojkotuje Vimbldon.

U to je, ipak, teško tek tako poverovati. A teško je, imajući u vidu da je u pitanju turnir koji Đoković najviše voli (i to od najranije mladosti), a pritom mu je u ovoj fazi karijere "broj osvojenih grend slemova jedan od najvećih prioriteta", kako je to često umeo da istakne.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna