KAKAV ODGOVOR KREMLJA! Stigla reakcija Rusije zbog izbacivanja tenisera sa Vimbldona - oglasio se Peskov

Novosti online

20. 04. 2022. u 13:32

RUSKI i beloruski sportisti, ni krivi ni dužni, plaćaju visoku cenu rata u Ukrajini. Do sada su ih terali da nastupaju bez zastave, himne i imena u pojedinačnoj konkurenciji, a u ekipnoj su ih izbacivali sa takmičenja. Najnovija najava svetskih moćnika da će na predstojećem nezvaničnom prvenstvu sveta u tenisu, legendarnom Vimbldonu, biti zabranjeno učešće i pojedincima iz ovih zemalja, izazvala je oštru reakciju Kremlja.

КАКАВ ОДГОВОР КРЕМЉА! Стигла реакција Русије због избацивања тенисера са Вимблдона - огласио се Песков

Tanjug/AP

Naime, po pisanju Njujork tajmsa, sve je izvesnije da će ruski i beloruski teniseri i teniserke platiti ceh zbog rata u Ukrajini. Vimbldon bi tako postao prvi teniski turnir koji je suspendovao individualce zbog rata u Ukrajini.

- Ruski i beloruski teniseri postaju taoci političkih snaga koje nameravaju da im zabrane učešće na Vimbldonu - izjavio je Dimitrij Peskov, predstavnik za medije Kremlja.

Organizatorima Vimbldona ništa ne znači odluka ATP, VTA i ITF da Dimitriju Medvedevu, Andreju Rubljovu i ostalim ruskim, kao i beloruskim teniserima i teniserkama, dozvole nastup u svim takmičenjima pod okriljem ova tri teniska tela (ATP turneja, VTA turneja, Dejvis kup/Bili Džin King kup), doduše bez isticanja nacionalnih simbola.

Vimbldon, kao najstariji i najveći turnir na svetu, ima izvesne privilegije, čak je, zahvaljujući vlasničkoj strukturi, "jači" i od ostala tri grend slema, što u praksi znači da "Ol Ingland kroke i loan tenis klub" može da donosi svoja pravila nezavisno od ITF, ATP, VTA i Grend slema.

Reagujući na, još uvek nepotvrđen, ali sve izvesniji "ban" za tenisere i teniserke iz Rusije, Peskov je rekao da bi to bio "u potpunosti neprihvatljiv" korak.

- Imajući u vidu da je Rusija teniska velesila... sam turnir bi bio oslabljen njihovim izbacivanjem - smatra Peskov.

Ukoliko se ovi navodi pokažu tačnim, na Vimbldonu neće nastupiti velika imena poput Rusa Danila Medvedeva, Andreja Rubljova, Anastasije Pavljučenkove, Karena Hačanova, Aslana Karaceva i Beloruskinja Arine Sabalenke i Viktorije Azarenke.

- Stvaranje talaca od sportista je pokazatelj političkih predrasuda, politička intriga i neprijateljsko delovanje prema našoj zemlji i to je za nas neprihvatljivo - oštar je Peskov u izjavi za R-sport.

Podršku zemljacima i bivšim kolegama pružio je nekada deveti igrač sveta, Moskovljanin Andrej Česnokov, koji smatra da Medvedev i druge ruske i belorske teniske zvezde treba da tuže organizatore Vimbldona u slučaju da im zabrane učešće.

- Ako nekome ne dozvolite da učestvuje na Vimbldonu, morate da imate jak razlog. Medvedev ima moćne američke advokate. Može da tuži Vimbldon i da traži novac koji bi izgubio neigranjem. Mislim da Vimbldon treba da dobije svoje - smatra Česnokov.

Na pitanje da li bi trebalo da teniseri iz drugih zemalja bojkotuju Vimbldon u znak podrške, Česnokov je odgovorio da to ne bi imalo svrhe.

- To ne bi funkcionisalo. Svima su puna usta kako politiku i sport ne treba mešati. Sada je postalo jasno da je politika na prvom mestu, a sport je u zapećku.

Na žalost Česnokova i svih istinskih ljubitelja sporta, činjenica iz gornjeg dela teksta, da je Vimbldon, za razliku od ostalih turnira, organizovan kao privatni klub članova, daje mu slobodu da uskrati učešće kome god želi - bez bilo ikakvih posledica i straha od kazni ATP, VTA i ITF.

Predsednik Ruske teniske federacije Šamil Tarpišev istakao je da ta organizacija čini sve što je u njenoj moći da pomogne igračima, ali da je u suštini nemoćna.

- Ništa ne možemo da uradimo. Mislim da je ova odluka pogrešna, ali ništa ne može da je promeni. Gazda odlučuje - iskren je Tarpiščev, koji je dodao da ne želi ništa da kaže jer "to može samo da naškodi teniserima i teniserkama".

A sve je počelo kada je ministar sporta Velike Britanije Najdžel Hadlston najavio da će se od svih sportista iz Rusije i Belorusije tražiti da dokažu da "ne podržavaju Putina i ruski režim".

Prvi čovek VTA Stiv Sajmon kategorički je protiv zabrane.

- Nadam se da ćemo nastaviti da radimo sve kako bismo dobili mir, ali ovi ljudi su nevine žrtve svega toga i mislim da nije fer na ovaj način iključiti ih - smatra Amerikanac.

Organizatori Rolan Garosa, koji je na programu mesec dana pre Vimbldona, ne nameravaju da uskrate učešće ruskim i beloruskim teniserkama i teniserima.

BONUS VIDEO - Đoković se družio sa paraolimpijcima

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri