FENOMENALNA VEST! Ameri "digli rampu", Novak Đoković može na megdan Nadalu

D. N.

10. 02. 2022. u 21:00

Novak Đoković ima i te kako razloga za zadovoljstvo.

ФЕНОМЕНАЛНА ВЕСТ! Амери дигли рампу, Новак Ђоковић може на мегдан Надалу

Ilustracija

Baš kao i svi njegovi navijači.

Jer, Noletove pristalice su ovih dana strepele da će Rafael Nadal nastaviti da hara teniskim turnirima na koje Đoković "najverovatnije ne može da ide", zbog toga što nije vakcinisan protiv novog koronavirusa. To se do danas mislilo i za predstojeću američku turneju, ali...

Iz Sjedinjenih Američkih Država stigla je dobra vest za Novaka po tom pitanju.

No, krenimo redom.

Nadal pošao po "Đokovićeve turnire"

Rafael Nadal je nedavno osvojio "Đokovićev grend slem". To je učinio domogavši se 21. grend slem titule u Melburnu, gde je uzeo Australijan open u odsustvu rekordera (sa osvojenih devet titula) i trostrukog uzastopnog šampiona, Novaka Đokovića. Posle toga, Rafa je rešio da se kreće po sličnoj stazi.

Potvrdio je da u martu dolazi na Indijan Vels.

- Nakon što sam propustio prethodno izdanje turnira, za mene je ovo poseban povratak. Vidimo se uskoro u teniskom (i golferskom) raju, Indijan Velsu, poručio je novi rekorder po broju grend slem titula.

Novak Đoković je pet puta osvojio masters u Indijan Velsu, gde je Rafael Nadal poslednji put u finalu trijumfovao davne 2013, pobedivši Huana Martina del Potra (od kog se Đoković juče oprostio vrlo emotivnom porukom). 

Odmah posle Indijan Velsa, najbolji teniseri i teniserke se sele u Majami, gde će, nesumnjivo, "produžiti" i Rafa.

A Nadal nikada u karijeri nije osvojio taj masters. Novak Đoković jeste i to čak šest puta. 

Noletovi navijači bili su ubeđeni da je "Rafa krenuo u pohod po Novakove omiljene turnire", jer "Đoković zbog nevakicinisanja ne može u Sjedinjene Američke Države". Međutim, drugi te rečenice više nije tačan.

Mogu i nevakcinisani: Promena u američkim pravilima za ulazak u SAD 

U Sjedinjenim Američkim Državama o pitanjima putovanja u pandemijsko vreme odlučuje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, čija je skraćenica na engleskom CDC.

I, do skora jeste važilo pravilo, koje je dekretom doneo predsednik SAD Džozef Bajden, da se u pomenutu zemlju može ući samo vakcinisan (određenim vakcinama, ne svim), te da jedino direktor CDC-a može da dozvoli izuzetak (ali se to svodilo samo na osobe koje se  ili obavežu da će se vakcinisati po sletanju u SAD, ili su u pitanju nevakcinisane osobe koje mogu da Sjedinjenim Američkim Državama budu od pomoći u nekoj vanrednoj situaciji).

Međutim, 27. januara, CDC je doneo odluku koja bi i te kako mogla da prija Novaku.

Redakcija "Novosti" vam to rešenje prenosi u celosti:

  • Ako planirate da obavite međunarodno putovanje u Sjedinjene Američke Države, treba vam Kovid-19 test (bez obzira da li ste vakcinisani ili niste, i bez obzira čije državljanstvo imate), i to test koji nije stariji od jednog dana pre nego što ste ukrcali na let za Sjedinjene Države. Morate da pokažete negativan rezultat pre nego što uđete u avion;
  • Ako ste se nedavno oporavili od Kovid-19, umesto uobičajene dokumentacije (o vakcinaciji, prim. prev.) možete da putujete i sa dokumentacijom o oporavku od Kovida (na primer, možete da pokažete pozitivan Kovid-19 test na uzorku datom ne starijem od 90 dana pre nego što ste se ukrcali na let iz neke strane zemlje), ali uz to vam je potrebno i pismo licenirane zdravstvene ustanove ili nekog zvaničnika zaduženog za javno zdravlje kojim se potvrđuje da smete da putujete.

Rešenje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti: Propisi za putovanje u SAD ako jeste ili niste vakcinisani / CDC

Imajući u vidu da je Novak Đoković tokom nedavnog suđenja u Australiji dokazao da je 16. decembra bio pozitivan na SARS-CoV-2 tip koronavirusa, to znači da bi, prema pomenutom pravilniku američkog CDC-a od 27. janaura 2022, on sve do 16. marta ove godine mogao nevakcinisan da se ukrca na avion koji leti za SAD .

Turnir u Indijan Velsu počinje desetog marta, a to što se ATP Majami igra 23. dana tog meseca - ne bi trebalo da predstavlja problem za Đokovića, jer je dosadašnja poteškoća bila upravo sam dolazak na američko tle. A kada se tamo dođe, dokle god mu traje viza može u SAD i da ostane, pa i nevakcinisan.


Novak Đoković na preliminarnoj listi učesnika na Indijan Velsu

Podsetimo, Novak Đoković se, zajedno sa svim ostalim članovima Top 10 ATP liste, nalazi na preliminarnoj listi učesnika mastersa u Indijan Velsu.

Zapravo, od 50 najboljih tenisera u ovom trenutku, na toj listi nema jedino dvojice: Rodžera Federera i Keija Nišikorija, koji su povređeni i odsustvuju sa ATP turneje.

Svi ostali koji su se na listi našli - na njoj su su jer su automatski, svojim statusom na svetskom rangiranju, stekli pravo da budu na listi učesnika. Uopšte ne znači da će u Indijan Velsu i učestvovati.

To važi i za Novaka Đokovića, ali odluka CDC-a otvara vrata da Nole u SAD otputuje.


Organizatori Indijan Velsa traže potvrdu o vakcinaciji, ali...

Novak Đoković, kao što cela svetska javnost zna sa suđenja u Australiji (iz koje je proteran 16. januara 2022. kao osoba koja je od strane ministra za imigracije proglašena za "opasnost po zdravlje i red u toj državi") nije vakcinisan protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa.

Da li se vakcinisao od te deportacije do sada, nije poznato, ali da se to jeste dogodilo, verovatno bi i obelodanio u međuvremenu. No, bez obzira na to, organizatori Indijan Velsa u prvi plan ovih dana ističu da kod njih mogu da učestvuju samo vakcinisani takmičari, ali... Na kraju svog saopštenja se ipak pozivaju i na "američka pravila o ulasku u SAD u pandemijsko vreme". A kao što smo vam upravo predočili, od 27. janaura CDC je dozvolio i da nevakcinisani dođu u Sjedinjene Američke Države.

Orgnizatori Indijan Velsa su, naime, ove sedmice saopštili sledeće:

- Imajući u vidu da su najveći prioriteti ovog turnira zdravlje i bezbednost, mi ćemo, kao takmičenje "BNP Paribas open" tražiti validan dokaz o potpunoj vakcinaciji da bi moglo da se uđe na "Indijan Vels tenis garden" kompleks tokom turnira. Smernice za aktere turnira daju protokoli koje su utvrdili njihove matične organizacije, VTA i ATP, ali i restrikcije koje su Sjedinjene Američke Države donele po pitanju statusa vakcinacije za strane državljane koji stižu u našu zemlju.

Upravo su pomenute restrikcije ublažene odlukom Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pa ne bi trebalo da postoji više nikakva rampa da Novak Đoković izađe na megdan Nadalu u Indijan Velsu. A i Majamiju. 

A sudeći po poslednjim vestima iz Francuske - i na Rolan Garosu.

Ostanite uz "Novosti sport" i prvi saznajte najnovije vesti o tome kako je Novak Đoković sada, a i šta ga dalje čeka u teniskoj karijeri.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

O, NE! Slavni Rus hteo na ručak sa Đokovićem, pa se setio... (VIDEO)