"ĐOKOVIĆ JE HRVATSKI TENISER": Sraman potez komšija, donose zakon kojim prisvajaju Novaka

Novosti online

21. 01. 2022. u 12:26

BEZOBRAZLUK u komšiluku nema granicu. Nisu retke situacije kada prisvajaju Nikolu Teslu, ali sada su počeli i Novaka Đokovića. Neverovatno, ali istinito.

ЂОКОВИЋ ЈЕ ХРВАТСКИ ТЕНИСЕР: Сраман потез комшија, доносе закон којим присвајају Новака

FOTO: TSS/Neda Miletić

Naime, hrvatski akademik Ranko Matasović, profesor na Odseku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, predložio je da Hrvatska pod hitno donese "zakon o sportskom nasleđu" i prisvoji Novaka Đokovića.

- Novak je staro hrvatsko ime, a Đokovićevi deda i baba su iz Vinkovaca - "objasnio" je Matasović, prenosi večernji.hr.

Ovo je zamišljeno kao odgovor na donošenje "Zakona o kulturnom nasleđu", zbog čega je Hrvatska tužila Srbiju Evropskoj uniji. 

Komšije ne mogu da se pomire sa činjenicom da su u Hrvatskoj vekovima živeli katolički Srbi i da njihova dela pripadaju i srpskom kulturnom nasleđu.

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, kaže za "Informer" da je zagrebački filolog Ranko Matasović izneo veoma neozbiljan komentar da je Đoković "hrvatski teniser".

- Od dolaska HDZ na vlast 1990. godine traje ubrzani proces otimanja svega što je srpsko. Tako su ojkače, vrličko kolo i bećarac, iako su čista srpska kulturna baština, upisani u Uneskovu listu kao deo kulturne baštine Hrvatske. Što se tiče Zakona o kulturnoj baštini, slažem se sa stavom SANU i Matice srpske, koji dubrovačku književnost smatraju zajedničkom baštinom jer je štokavsko narečje osnova savremenog srpskog jezika. Činjenica je da je srpski jezik prisutan u Dubrovačkoj republici od njenog osnivanja. Štamparije u Dubrovniku su knjige štampale na ćirilici. Srpski tragovi u kulturi i književnosti Dubrovnika jesu veoma stari i kontinuirano ih je bilo u svim vekovima njenoga postojanja, do prvih godina 19. veka. O starini prisustva srpskih tragova govori i činjenica da je jedan deo teritorije Dubrovačke republike sve do četrdesetih godina 14. veka pripadao srpskoj državi - kaže Linta.

Sve u svemu, nova neboluza u komšiluku, koja nema veze sa istinom. Nole je milion puta pokazao koliko voli Srbiju i srpski narod.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (25)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti