DA LI JE MOGUĆE?! Čak i da Đoković opet pobedi na sudu, mogu da ga deportuju?

D. N.

15. 01. 2022. u 21:00

NOVAK Đoković, Australija ali i čitav svet čekaju šta će u Melburnu odlučiti Savezni sud povodom odluke australijskog ministra za imigraciju oduzme vizu, ali čak i da Nole (po drugi put) pobedi na sudu, možda ga zadesi deportacija.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! Чак и да Ђоковић опет победи на суду, могу да га депортују?

FOTO: AP

Podsetimo najpre da je Đoković prošlog ponedeljka u regionalnom ogranku Saveznog suda uspeo da obori rešenje o oduzimanju vize, a tom prilikom sudija Entoni Keli je u korist najboljeg tenisera sveta presudio jer se zvaničnici ministarstva unutrašnjeg poslova, tokom višečasovnog ispitivanja na aerodromu, nisu ponašali u skladu sa dobrom pravnom praksom. Odnosno, nisu pružili srpskom asu adekvatno vreme i način za odbranu.

I, iako je Novak uspeo da dođe do obaranja prvobitnog rešenja, u petak uveče je australijski ministar za imigraciju Aleks Houk iskoristio diskreciono pravo koje mu daje zakon da lično ukine Đokovićevu vizu, na šta se pravni tim svetskog "broja 1" odmah žalio, pa će u noći između subote i nedelje po našem, srednjeevropskom vremenu (uz direktan prenos na portalu "Novosti") Savezni sud odlučivati o toj žalbi. Ali, kako pojašnjavaju australijski stručnjaci iz oblasti imigracionog prava, čak i nova sudska pobeda neće Noletu garantovati ostatak u toj zemlji.

Aleks Houk, australijski ministar za imigraciju / Foto: Tanjug/AP

Sportska rubrika "Novosti" će pokušati da vam u najkraćem pojasni stavove koje su u australijskoj javnosti izneli članovi "Endrju i Renata Kaldror centra za međunarodno pravo izbeglica". Prvi deo pojašnjenja se odnosi na ono što je pomenuti ministar "iskoristio iz Zakona" da oduzme Novaku vizu, a drugi deo - na ono što, možda, ostaje kao poslednja nada Aleksa Houka da istera Đokovića iz Australije.

Šta je ministar uradio da Đokoviću oduzme vizu?

Ministar za imigracije Australije se, u odluci da se Novaku Đokoviću oduzme viza, pozvao (i) na član 116, stav prvi, tačke e) i i) Zakona o imigracijama, u kojima se navodi da ministar može nekoj osobi da oduzme vizu ako je uveren da njeno prisustvo u zemlji "može predstavljati rizik za zdravlje, bezbednost i red u australijskom društvu".

U pisanoj formi, pomenuti ministar ne samo da je naveo onaj 116. član zakona, obrazlažući tako gde to piše da on sme nekome da oduzme vizu, nego je svoje rešenje u Đokovićevom slučaju bazirao na članu 133, stav C, tačka 3 istog zakona. I to iz dva razloga.

Prvi je što u tom, 133. članu piše da do oduzimanja vize može da dođe "ako ministar smatra da je to u javnom interesu". Ovo je veoma važno, jer tako pravno-formulisana odluka onemogućava Đokovića da se žali Apelacionom tribunalu, već je Novak morao "direktno" na sud.

Drugi razlog zašto se ministar Houk pozvao na 133. član je što u tom slučaju uopšte ne mora da nagovesti Novaku Đokoviću da će viza da mu bude ukinuta, pa je time sebe spasao bruke koju je doživelo ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je upravo zbog proceduralnih grešaka u procesu "najavljivanja oduzimanja vize" i izgubilo na sudu.

Kako Đokovića mogu da deportuju i ako opet dobije na sudu?

U radovima članova "Endrju i Renata Kaldror centra za međunarodno pravo izbeglica", ističe se i jedna važna stavka.

Naime, kako naglašavaju pomenuti stručnjaci, "poslednjih dana se u javnosti često govorilo da je Đoković pogrešio prilikom popunjavanja jednog obrasca za ulazak u Australiju" (zbog čega se Novak javno izvinio, navevši da je to bila "ljudska greška" prilikom popunjavanja formulara od strane njegovog agenta, koji je štiklirao polje "Nije putovao nigde u posledih 15 dana", iako je Nole bio u Španiji pre leta za Melburn), a "pisalo se i o tome da je Đoković bio na intervjuu za franuski Ekip nakon što je saznao da je korona-pozitivan" (što je, takođe, nazvao svojom greškom u javnom obraćanju na društvenim mrežama).

Tanjug/AP

Te dve stvari nisu trenutno relevantne za slučaj na Sudu, ali bi i te kako mogle da budu relevantne ako Đoković na sudu pobedi i drugog australijskog ministra. Jer, pomenuti stručnjaci iz sidnejskog Centra za međunarodno pravo izbeglica tvrde sledeće:

"Ovi događaji bi, potencijalno, mogli da dovedu do novog razloga za otkazivanje vize, i to po članu 109 Zakona o migraciji, ali je Houk zasad koristio 133. Ako Đoković pobedi na sudu, Houk bi mogao iznova da mu otkaže vizu, i to upravo na osnovu, dosad "nekorišćenog", člana 109".

A u tom članu pomenutog australijskog zakona navodi se jedna jednostavna stvar: 


"Viza se može oduzeti osobi koja se nije pridržavala onoga što zahtevaju članovi 108. i 107. ovog zakona (a ti članovi predviđaju mogućnost oduzimanja vize onima koji unesu netačne podatake u prijavu za vizu)".

Dakle, ako Đoković uspe da na Saveznom sudu u aktuelnom procesu nekako obori odluku ministra Aleksa Houka da mu oduzme vizu, što je on, na osnovu Zakona o imigracijama, pokrenuo pozivajući se na članove 133 ("smatranja da je u javnom interesu da se oduzme viza") i 116 ("ako neko predstavlja rizik za zdravlje ... i red u Australiji"), ministar bi mogao opet da oduzme Đokoviću vizu, i to na osnovu člana 109 tog Zakona, zbog "nepravilnosti pri popunjavanju dokumenata za izdavanje vize".

Ostanite uz "Novosti sport" i prvi saznajte najnovije vesti o tome šta Novak Đoković doživljava u Australiji i šta ga čeka u vezi sa Australijan openom 2022, koji počinje ovog ponedeljka, 17. januara.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati