SUĐENJE NOVAKU ĐOKOVIĆU: Sud raspušten do sutra ujutru, ovo su donete odluke! (VIDEO)

Novosti online

14. 01. 2022. u 09:22 >> 12:24

NOVAK ĐOKOVIĆ pozvan je od imigracionih vlasti Australije da dođe u subotu u 8 po australijskom vremenu na saslušanje. Do tada neće biti ponovo zadržavan u pritvoru ili kojekakvim "hotelima".

СУЂЕЊЕ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ: Суд распуштен до сутра ујутру, ово су донете одлуке! (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Mark Baker, File/Jutjub/Federal Circuit and Family Court of Australia

Završeno je saslušanje najboljeg srpskog tenisera  Novaka Đokovića, a kako je tekao tok kompletnog procesa možete da pročitate na sajtu "Novosti.rs" u nastavku teksta.

Nastavljeno je suđenje

Keli je nakon kratke pauze obavestio obe strane da je sud raspušten do sutra ujutru. Stranke su se usaglasile oko lokacije zadržavanja Đokovića, a ona je zasada nepoznata.

Ponovo pauza

Nova pauza je pred nama, sudija Keli tražio je pet minuta pauze, a potom će suđenje biti nastavljeno. Sudija se na ovaj potez odlučio kako bi obe strane usaglasile odluku o zadržavanju Novaka u narednim danima, u suprotnom će je doneti Keli.

Novi sud preuzima Novakov slučaj

Sudija Keli je nakon kratke pauze obavestio stranke da će slučaj biti prebačen u ingerenciju Federalnog suda Australije

Vladimir Štimac podržao Novaka Đokovića

- Kada je pomagao bilo je super. Tako ti je to u životu, pomogneš koliko možeš i daš svoj maksimum da budeš čovek. I, možda preterujem, ali opet dođe ona stara "hrani psa da te ujede"! Sramota živa šta rade čoveku! Nema veze, zna se ko je broj jedan i od koga toliko strepe.

Novak bi mogao ponovo u hotel Park

Australijski novinar Džejms Grej objavio je informaciju da će Novak Đoković subotu provesti sa svojim advokatima. Dok bi u nedelju mogao ponovo da bude sproveden u hotel za migrante, pretpostavlja se još jednom u hotel Park.

Vud: Novak nije u pritvoru

Advokat Novaka Đokovića rekao je da Novak Đoković nije u pritvoru. Sutra u osam časova razgovaraće sa imigracionim vlastima, dok je advokat Vlade Australije predložio da bude u pritvoru u advokatskoj kancelariji gde će biti i imigraciona policija do saslušanja sutra uveče.

Pilić: Sramota je šta rade Novaku

Hrvatski stručnjak Nikola Pilić rekao je da je sramota šta se radi Novaku Đokoviću, te da je odluka mogla biti ranije donesena.

- Odluka o ukidanju vize mogla je biti doneta i u sredu. Sudija je sigurno u kontaktima sa vlastima Australije.

Sudija Keli o pitanju vakcinacije

Sudija Keli je potom govorio o smernicama ATAGI-ja (Australijskog tela za imunizaciju) i definicijama o tome šta znači biti "potpuno vakcinisan".

- Mislim da je važno priznati da to pitanje uopšte nije objašnjeno tokom prethodnog postupka u ponedeljak - kaže on.

On kaže da je pravilo, kako on razume, opšta obaveza da svako bude vakcinisan, osim u slučaju kada postoji osnov za medicinsko izuzeće.

- Ako postoji izuzetak, i ako je Novak Đoković imao Australijsku putnu deklaraciju koja je odobrena i dato mu je zeleno svetlo, mislim da onda taj deo slučaja ostaje nerešen.

Novakov advokat Nikolas Vud kaže da to nije relevantno jer je ministar odluku doneo pod pretpostavkom da je Đoković ostvario sve moguće uslove za ulazak u zemlju.

On je ponovio da je ministar zauzeo "radikalno drugačiji" pristup ovom slučaju, smatrajući da će Đoković "uzbuditi antivaksere".

On kaže da je imigracioni pritvor "fleksibilan", i da iako je Đoković bio sa svojim advokatima u njihovoj kancelariji na saslušanju u ponedeljak, on je zapravo bio u imigracionom pritvoru jer su u zgradi bili službenici Granične službe koji su pazili da se ne udalji.

Stiven Lojd, predstavnik ministra Hoka, predlaže da se Đokoviću dozvoli da sutra bude sa svojim advokatima, ali da službenicima granične policije bude dozvoljeno da budu na istom spratu sa njim. Nakon toga bi bio vraćen u pritvor.

Sudija Keli pojašnjava da Lojd predlaže Đokoviću da bude "u pritvoru" u advokatskoj kancelariji do sutra u podne, dok oni pripremaju svoje podneske, a zatim ga vraćaju u nedelju na saslušanje.

Potom bi bio u pravom imigracionom pritvoru (verovatno ponovo u hotelu Park) u subotu uveče.

Advokat ministra Hoka

Stiven Lojd, koji predstavlja ministra Aleksa Hoka, je istakao da je ministar spreman da se obaveže da neće tražiti deportaciju Đokovića do donošenja konačne odluke pred sudom. 

Lojd kaže da ministar želi da Đoković sutra u 8 ujutro ode u imigraciono. On napominje da će Novak imati pristup advokatima, tako da će i dalje imati pristup svom timu ako bude pritvoren u 8 ujutro.

Ponovo teškoće u prenosu

Prenos suđenja se prekida periodično. Snimak uživo na Jutjubu prati više od 40.000 ljudi.

"Svaki minut je dragocen!"

Nikolas Vud, advokat Novaka Đokovića, objasnio je zašto je pravni tim u tolikoj žurbi da se konačno pronađe rešenje: "svaki minut pre nego što turnir počne u ponedeljak je dragocen".

Vud kaže da bi sudija Entoni Keli mogao da zadrži predmet u Saveznom okružnom sudu, kako bi sprečio gubljenje vremena prilikom prenošenja predmeta na Savezni sud.

Advokat tvrdi da ne postoji sukob interesa ni pristrasnost sudije Kelija, uprkos tome što je sudio u ranijem slučaju, jer je drugo ukidanje vize "potpuno odvojen proces" od prvog.

Vud je potvrdio da Novak Đoković nije u pritvoru, i zatražio je od sudije da se ne predlaže novo pritvaranje.

On je okrivio vladu što je donela odluku "nešto posle 18 časova u petak", četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od nedelju dana nakon prvobitne odluke. Takođe se pozvao na pisanje medija o tome da je ministar za migracije Aleks Hok bio opterećen dugim podnescima Đokovićevog tima.

Foto: Jutjub/Federal Circuit and Family Court of Australia

Vud otkriva da je Đokovićev materijal uključivao naučne članke o prirodnom imunitetu i otkriva da je Hok svojom odlukom pokazao da ih nije pročitao.

On kaže da ministar smatra kako će "antivakseri biti uzbuđeni" samo ako se Đokoviću dozvoli da ostane u Australiji, ali dodaje da ministar ne razmišlja o efektima deportacije Novaka Đokovića iz zemlje na tu zajednicu, rekavši da je to "očigledno iracionalno".

- On nema racionalnu osnovu da kaže da bi ostanak Đokovića izazvao popularizaciju antivaksera - rekao je Vud.

Vud dodaje da su razlozi Aleksa Hoka u "potpunoj suprotnosti" sa onime što su izneli graničari na aerodromu.

- Delegat je rekao da Đoković može da zarazi druge ljude jer nije vakcinisan. Sada je rekao nešto drugačije - rekao je Vud

Počelo saslušanje

Počelo je saslušanje pred sudijom Entonijem Kelijem povodom novog ukidanja vize Novaku Đokoviću.

Sudija Entoni Keli je započeo tako što je ukratko objasnio sve postupke koji su doveli do ove tačke.

On je potom izneo niz zapažanja:

  • U hitnim okolnostima, ako je potrebno, stranka može podneti zahtev pre formalnog procesa kojim se pokreće sudski spor
  • Sud može biti spreman da prihvati obavezu strana da će što pre podneti i uručiti izjavu koja pokazuje materijalne dokumente

Sudija Keli je pomenuo i pročitao dokumente koje poseduje: Hokovu odluku o ukidanju Đokovićeve vize, kao i podnesak vlade. On je rekao da postoji i dokument pod nazivom "osetljivost" koji neće da pročita.

Keli je pomenuo mogućnost da će slučaj biti prebačen iz Federalnog okružnog suda u nadležnost Saveznog suda.

- Iako imam, kako mi se čini, neosporno ovlašćenje da prenesem ovu stvar na drugi sud, to je kvalifikovano zahtevom... da Savezni sud Australije potvrdi nalog koji izdam.

Sudija Entoni Keli/Foto: Jutjub/Federal Circuit and Family Court of Australia

Sudija Keli je rekao da o tome treba odlučiti sada i da će uputstva preuzeti Savezni sud.

On je primetio da su strane tokom prethodnog postupka uspele da se dogovore da očuvaju status kvo, a isto bi moglo biti urađeno i večeras.

Keli je rekao da će sudskim nalogom pozvati Novaka Đokovića na razgovor u subotu.

Nikolas Vud, advokat Novaka Đokovića, zatražio je od suda pravni lek kojim bi se sprečila njegova deportacija.

On se obavezuje da će podneti pismeni podnesak što je pre moguće - sugerišući da će to moći da uradi večeras do 22.15, što je ranije od sudijine ponude.

Novakov advokat je na sudijino pitanje da li je teniser prebačen u pritvor odgovorio odrečno.

SKOT MORISON: Novaku ukinuta viza zbog žrtava pandemije

PREMIJER Australije Skot Morison podržao je danas odluku ministra za imigraciju Aleksa Hoka koji je poništio vizu najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, ističući da je to učinjeno zbog žrtava koje su Australijanci podneli tokom pandemije korona virusa.

Đoković i dalje prvi nosilac - AO veruje da će Nole opet pobediti Australiju

Iako je većina australijskih medija histerično odobrila odluku ministra Hoka da deportuje Novaka, Australijan open je zadržao Đokovića u žrebu.

Podsećamo, Novak je prvi nosilac turnira i izvučeno je da takmičenje kreće protiv Miomira Kecmanovića, što je i dalje aktuelno na sajtu Australijan opena.

PRED NOVAKOM SU TRI PUTA: Dva vode kući, a jedan na Australijan open

Prva opcija je najjednostavnija, ali se nadamo da do nje neće doći - to je da se Đoković i njegov pravni tim pomire sa sudbinom, prihvate deportaciju i odu iz Australije. U tom slučaju Novaka verovatno čeka i trogodišnja zabrana ulaska u Australiju, ali može da prođe i bez toga.

Druge dve opcije su uvažena ili odbijena žalba. 

Opet, u slučaju odbijanja žalbe, naš as će morati da napusti Australiju, ali u tom slučaju gotovo izvesno će mu biti određena i zabrana ulaska u zemlju tri godine.

Treća opcija, za koju se nadamo da će i biti realizovana, je da Nole i njegovi advokati opet pobede Australiju. 

ADVOKATI ĐOKOVIĆA JOŠ RAZMATRAJU PRAVNE MOGUĆNOSTI

Dokumenti o otkazivanju vize uručeni su advokatima našeg tenisera istog trenutka kada se ministar Aleks Hok oglasio saopštenjem.

Ako ulože žalbu, zatražiće "pojednostavljeno suđenje" kako bi se sve završilo do nedelje, što bi Novaku omogućilo da ipak zaigra na AO.

Profesorka na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju dr Džanina Baui izjavila je da srpski teniser može da traži da sud pregleda odluku ministra.

- Realno je da, ukoliko ne dođe do neke greške u pravnom procesu ili ako odluka nema uporišta, da su šanse gospodina Đokovića da se uspešno žali na odluku ministra Hoka veoma male - kaže dr Baui.

Novak ne ide u pritvor

Kako piše Pol Sakal iz Ejdža, trenutno su u toku pregovori Đokovićevog advokatskog tima sa predstavnicima vlade Australije.

Ministar imigracionih poslova Australije Aleks Hok iskoristio je u petak ujutro po srpskom vremenu svoje diskreciono pravo i otkazao vizu Novaku Đokoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (29)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije