CEO SVET PRATI NOĆ ODLUKE: Četiri scenarija, evo šta Novak Đoković može da očekuje na sudu

D. N.

09. 01. 2022. u 21:25

NOVAK Đoković, ali i ceo svet, iščekuje odluku sudije oko toga da li će ostati ili biti deportovan iz Australije, a noć pred nama doneće razrešenje. Evo i koja su četiri scenarija moguća.

ЦЕО СВЕТ ПРАТИ НОЋ ОДЛУКЕ: Четири сценарија, ево шта Новак Ђоковић може да очекује на суду

Tanjug/AP

Podsetimo najpre, Đoković je sleteo u Melburn u sredu, ubeđen da je ispunio sve uslove za ulazak u tu zemlju: Teniski savez Australije ga je ranije obavestio da je ispunio uslov za medicinsko izuzeće od vakcinisanja protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa, on je popunio formulare i dobio dozvolu da se ukrca u avion u Dubaiju, ali je po sletanju zadržan na aerodromu, pa mu je izrečena mera oduzimanja vize, što za sobom povlači deportaciju.

Kako se Novak žalio na tu odluku, odveden je u imigracioni hotel na obodu Melburna, gde i dalje čeka sudsku odluku o žalbi.

To suđenje je zakazano za, posmatrano po srednjeevropskom vremenu, tačno u ponoć, na prelasku iz nedelje u ponedeljak (i možete da ga pratite uživo na portalu "Novosti"), ali već postaje jasno šta sve može da se dogodi.


Prikupljajući informacije iz australijskih medija, "SautAfrikan" je ovako sumirao ono što može da se dogodi:
PRVA OPCIJA JE DA... Novak Đoković pobedi na sudu


Ako sudija Entoni Keli odluči u korist Đokovića, to bi poništilo odluku o ukidanju vize, pa bi ta njegova viza postala validna.


Bila bi to senzacionalna pobeda Đokovića i dramatičan udarac za australijsku Vladu, koja je uvela oštre Kovid-kontrole na svojim granicama pre dve godine.


Pravni tim srpske zvezde je jasno naveo šta želi da sudija uradi: na 35 stranica žalbe (pogledajte sve šta su otkrili Noletovi advokati), traženo je "hitno oslobađanje" iz pritvora ne kasnije od 17 časova u ponedeljak po lokalnom vremenu (utorak, tri sata noću po našem, srednjeevropskom vremenu).


Uz to je traženo da sudija "donese odluku najranije moguće", bez čekanja da se sastavi  detaljno objašnjenje odluke, koje bi moglo da se uradi i nešto kasnije.

Sve to iz razloga što Australijan open počinje sedam dana nakon ovog suđenja.


DRUGA OPCIJA: Australija se žali na odluku suda

Ali, ako se i dogodi prva opcija, australijska vlast će se sigurno žaliti na takvu odluku, tvrdi Kristofer Levingston, akreditovani specijalista za migraciono pravo koji se time bavi duže od dve decenije.

Tokom te žalbe australijskih vlasti, kako Levingston navodi, "Đoković bi bio zadržan u imigracionom pritvoru".


Koliko bi trajao taj žalbeni postupak, nije poznato u ovom trenutku. Kao što nije baš 100% sigurno da bi se australijska vlast žalila na sudski izgubljen spor.

Detalj sa skupa podrške Novaku Đokoviću / FOTO: Tanjug

TREĆA OPCIJA JE DA... Australijska vlast pobedi na sudu


Ako sudski proces bude okončan kako se nada Vlada Australije, ona će tražiti da se Đoković izbaci iz države prvim slobodnim letom iz Melburna.


Prošlog četvrtka, sudija je posebnom odlukom naredio Ministarski unutrašnjih poslova Karen Endrjuz da ne udaljava Đokovića iz zemlje dok se ne završi suđenje. 


Ali, ta odluka ističe u 16 časova po australijskom vremenu u ponedeljak, odnosno u utorak dva sata iza ponoći po srednjeevropskom vremenu.


Levingston tvrdi da se australijska vlast pravno oslanja na migracioni zakon za koji on veruje da je takav da će "Đoković, na kraju krajeva, biti neuspešan u svom zahtevu". Jer, prema tom zakonu, ministar(ka) samo treba da ukaže na to da imalac vize "može ili bi mogao" da bude rizik za zdravlje, bezbednost ili red u Australiji, pa da to bude dovoljno za deportaciju.


Ipak, čak i ako Vlada pobedi, srpska superzvezda može da se žali.
ČETVRTA OPCIJA: Đoković se žali na odluku suda


Ukoliko sudija odbaci prvostepenu žalbu teniskog asa, on bi mogao da se tome usprotivi.
"Ako Novak izgubi, vrlo je verovatno da će se žaliti na potonju odluku suda", kaže Džon Findli, pravnik koji se bavi i pitanjima migracije.


U tom scenariju, Đokovićevi advokati bi mogli da se žale da je došlo do greške i, verovatno, da ukažu na neke "ne baš testirane" stvari iz zakona.


Ali, čak i ako dođe do takve žalbe, Đoković ne bi mogao slobodno da hoda, dodaje Levingston.


Iako bi sudija mogao da dozvoli tu žalbu, ne bi mogao da naredi Vladi da izda vizu, uz koju bi Đoković mogao da napusti pritvor.


Ministarka unutrašnjih poslova bi mogla u tom slučaju da mu izda vizu, kaže ovaj pravnik, dodajući: "ali, ona će teško to da uradi, imajući u vidu Vladin stav povodom ovog slučaja, kao i politički uticaj odluke da se Novak oslobodi".

Ostanite i dalje uz portal "Novosti" i prvi saznajte najnovije vesti o tome šta se dešava na temu Novak Đoković i Australijan open 2022. 

BONUS VIDEO: Dirljiv govor Dijane Đoković na skupu podrške Novaku u Beogradu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)