HRVATSKA U ŠOKU: NJihovi asovi rešili da igraju za Srbiju!

Novosti online

16. 11. 2021. u 19:02

HRVATSKA javnost je zatečena postupkom dvojice njihovih sportista.

ХРВАТСКА У ШОКУ: Њихови асови решили да играју за Србију!

TANJUG / Zvonimir Barisin

Evo kako o tome "Slobodna Dalmacija" iz Splita izveštava, pozivajući se na kolege iz zagrebačkih "Sportskih novosti".


"U poslednje vreme rado se hvalimo kako, na primer, u fudbalu uspevamo da privolimo igrače da igraju pod našom zastavom. Ali, ima i obrnutih slučajeva, kada se naši sportisti, verojatno nezadovoljni uslovima ili možda trudom oko njihovih karijera, odluče igrati za drugu državu.

Najsvežiji takav primer su 29-godišnji blizanci iz Subotice, vojvođanski Hrvati Ivan i Matej Sabanov, koji od 15. godine stanuju u Osijeku, a sada su, eto, odlučili da igraju za rodnu Srbiju. Zašto je tako, nismo mogli da saznamo direktno od njih, tako da će tačni razlozi, barem zasad, ostati u domeni nagađanja, pišu Sportske novosti.

Poslednjih 13 godina traje trnovit put i probijanje blizanaca na ATP listi, a tada su se, naime, prvi put pojavili na Fjučers turnirima. U Somboru su 2013. stavili ruke oko svoje prve ITF titule, a na Čelendžeru u San Benedetu 2019. zabeležili su pobedu.

Oni će prvi priznati da proboj prema teniskom vrhu nije lagan, igrali su turnire čijih se imena ne bi setili ni oni najzagriženiji teniski kviz-znalci, i trenutno su na 94. mestu ATP liste igrača parova. Napredak prema višem rangu relativno je spor, a oko 30-te godine igrači parova obično su najzreliji za dostizanje vrhunskih rezultata.

Šira javnost za braću je doznala ove godine, kada su na ATP 250 turniru u Beogradu pred porodicom i prijateljima osvojili titulu bez izgubljenog seta. Ivan i Matej su tokom ovogodišnjeg turnira u Umagu u intervjuu za Jutarnji list pojasnili kako su stigli do velikog uspeha.

- Igrali smo po celom svetu, na svakakvim mestima, prošli teške situacije. Često smo bili sami, jer nismo imali finansijskih mogućnosti za trenera. Sad je s nama i brat Aleksandar, koji nas trenira, baš kao i prijatelj Ivan Bjelica. Kada dođu i oni i roditelji, mnogo nam to znači. Nije slučajno da smo najbolje igrali blizu kuće, u Beogradu. Taj osećaj da su tu ljudi koji ceo život veruju u nas, čak i kad fizički nisu bili s nama, bio je veliki vetar u leđa, komentisao je tada Matej.

Na Vimbldonu su se zbog niskog rejtinga morali da razdvoje, pa je Ivan zaigrao s Lajovićem, a Matej s Krajinovićem, igračima s kojima ih veže veliko prijateljstvo još od detinjstva. Kao i s Novakom Đokovićem, koji im je velika podrška i kod kojeg su u Beogradu i trenirali.

Sabanovi se godinama uspinju, od fjučersa preko čelendžera do ATP nivoa, a sada su se zaželeli još bržeg napretka, kako bi mogli igrati one najveće, grend slem turnire. No, to više neće raditi pod hrvatskom zastavom.

Novak nam je dao najbolje moguće uslove


Obojica su često u intervjuima isticali kako im je Novak Đoković uzor, ali i kako uživaju veliki podršku najboljeg svetskog tenisera.

- Potpora Novaka Đokovića nešto je što se ne može opisati rečima. On je naš uzor oduvek, i osoba kojoj se divimo tokom naših karijera. NJegova podrška znači nam jako mnogo. Svaki njegov savet izuzetno je vredan za naše karijere i velika nam je čast što imamo prilike da učimo od takvog tenisera. Trenirali smo kod njega, pružio nam je najbolje moguće uslove, i to je ono što nam je zaista trebalo, rekao je Matej", zaključuje se u tekstu "Slobodne Dalmacije".

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)