NOVAKU OVO NIJE TREBALO: Nadal doneo odluku zbog koje će tenis biti baš uzbudljiv

Novosti online

01. 11. 2021. u 20:14

POSTOJALA je mogućnost da, zbog retke bolesti koja ga muči, Rafael Nadal završi tenisku karijeru bez novog juriša na grend slem titulu, ali to ipak neće biti slučaj.

НОВАКУ ОВО НИЈЕ ТРЕБАЛО: Надал донео одлуку због које ће тенис бити баш узбудљив

Foto: Tanjug/AP

Španski as boluje od Miler-Vajsove bolesti, u njoj stradaju kosti i dešavaju se prilični bolovi koje je jako teško otkloniti, ali izgleda da je operacija kojoj se Rafa podvrgao posle turnira u Vašingtonu - urodila plodom.

Tome u prilog ide i njegova najnovija izjava, a ona je potvrdila povratak čuvenog šampiona "belom sportu", i to mnogo brže nego što su se mnogi nadali. Naročito navijači Novaka Đokovića i Rodžera Federera, tandema koji poput Nadala ima po 20 grend slem pehara.

Foto: AP

Rafael Nadal

Naime, Španac je rešio da zaigra - već narednog meseca.

- Želja mi je da u decembru nastupim u Abu Dabiju, a onda na početku januara na još jednom, pred Australijan open i tako što spremini dočekam takmičarske nastupe u Melburnu. Potpuno sam posvećen povratku, stvarno naporno radim da se tenisu vratim na pravi način, rekao je Rafael Nadal.

On smatra da je "na dobrom putu", jer, kako kaže, radi "baš žestoko".

- Nekada imam dobar dan, nekad lošiji. Ali, umem već i po sat i po da budem na terenu. U svakom slučaju, osećam se dobro, jer vidim više pozitivnih stvari nego onih drugih, naglasio je Rafa.

Šta je Miler - Vajsova bolest?

Reč je o degenerativnom oboljenju koje napada kosti stopala, a poznata je i kao skafoidni osteohondritis. Ovo je retka bolest - displazija skafoidne kosti, odnosno deformacija jedne od kostiju koja se nalazi u srednjem delu stopala, a koja je od suštinskog značaja za pokretljivost. Jedna od specifičnosti bolesti od koje boluje španski as jeste to što potiče iz detinjstva, ali se simptomi ne pojavljuju do odraslog doba.

Skafoidna kost je ključna kost u biomehanici stopala i poslednja je kost koja se okoštava u razvoju, što je čini ranjivijom. Istraživanja su pokazala da se bolest najčešće javlja kod domaćica i fizičkih radnika, ali i kod osoba koje su se u ranoj fazi života bavile određenom vrstom sporta. Takođe može da ima veze sa kraćim nožnim palcem.

Foto AP

Rafael Nadal

Nadalu je bolest dijagnostikovana tek kada je uznapredovala.

- Teško je zaključiti da se radi o ovoj bolesti dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava - objašnjavali su letos španski lekari kada su ih tamošnji mediji upitali da kažu nešto o medicinskim mukama Rafaela Nadala.


BONUS VIDEO  Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija
 

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!