VERUJEM, TITULA JE NOVAKOVA! Marijan Vajda, trener Novaka Đokovića, ekskluzivno za "Novosti"

Goran Čvorović, stalni dopisnik iz Pariza

07. 06. 2021. u 10:45

VERUJEM da Novak može da osvoji Rolan Garos! To je poruka Marijana Vajde, trenera najboljeg igrača sveta, s kojim je do sada postigao neviđene uspehe i koji je, i pored velikih obaveza, odvojio deo dragocenog vremena da za "Novosti" prenese utiske o Novakovoj igri, njihovim zajedničkim željama i planovima.

ВЕРУЈЕМ, ТИТУЛА ЈЕ НОВАКОВА! Маријан Вајда, тренер Новака Ђоковића, ексклузивно за Новости

FOTO: G. Č.

o Kako ocenjujete Novakovu igru trenutno?

- Veoma je dobra! Fizički se oseća odlično, čak i bolje nego pre. Ima više iskustva, koje je stekao godinama dolazeći na Rolan Garos. Zaista sada igra fantastično. Pronašao je svoju igru na šljaci i oseća se sjajno na terenu.

o Gde je, u poređenju s prethodnim godinama?

- Ne mogu da poredim, njegova igra se neprestano razvija i poboljšava. Stalno želi da bude bolji. Smatram da već izuzetno dobro igra ove godine, i nadam se da će nastaviti ovako. Njegov tenis je, iz moje perspektive, na šljaci bolji nego godinama unazad!

NEDOSTAJE MI PECANjE

I IMATE li, zbog tolike posvećenosti tenisu, vremena za sebe? Za pecanje, što vam je veliki hobi, na primer?

- Nisam imao priliku da pecam poslednjih dana. Priznajem, nedostaje mi. Ali, odmah posle Pariza odlazim na svoj brod!

o Bolji nego i 2016. kada je osvojio titulu?

- Imam osećaj da je upravo tako! Ima više varijacija i rešenja. Fizički, tehnički i taktički je ove godine odličan i ako se sve bude složilo i išlo kako treba, mislim da može da uradi ono što mu je cilj, a to je da osvoji Rolan Garos!

o Ponekad ga vidimo kako se iznervira, slomi reket... Omete li ga ta nervoza, nekad, da izgubi, ili mu, naprotiv, to pomaže da oslobodi energiju?

- Za navijače i trenere je lako da kažu da sve treba da bude perfektno. Ali, to nije tako. Reč je o ljudskim bićima. Nervi su uključeni u svaki udarac, svaku loptu, i kad ponekad sve ne ide kako želiš, kad krene u lošem pravcu, kad dođe prelomni trenutak, tražiš način da se vratiš. Sve je to u redu. To je tenis, emocije su sastavni deo ove igre. A Novak je perfekcionista i želi da svaki put bude sve bolji, pa kad izgubi fokus, malo se iznervira, ali to je sasvim u redu. Tenis je samo igra.

o Hoće li oboriti nove teniske rekorde? Je li sposoban da osvoji najviše grend slemova u istoriji?

- Idemo od dana do dana. Zaista uživam u njegovoj igri danas. Fokusiraćemo se na to da svojimo ovaj trofej. Na to ću kao trener ostati usredsređen. Naravno da je sposoban! Ako bude zdrav, a sada je to tako, može da dobije sledećih nekoliko grend slemova i da bude najbolji! To mu je cilj, ima potencijal, igru, sve što mu je potrebno i mislim da to može da ostvari. Potvrđuje svakog dana da je sposoban da potuče rekorde.

NOLETOV CILj JE DA OSVOJI ROLAN GAROS

o S vama, kao trenerom?

- Zaista sam srećan zbog svakog njegovog uspeha. Obožavam način na koji radimo. Raduje me što sam deo toga, što mogu da ga treniram i da mu dam najbolje iskustvo i posvećenost na treninzima. Koliko god budem sposoban da mu budem od koristi, biću srećan da to radim!

o Nađete li, kao mladi deda, vremena za unuke?

- Kako da ne! Imam petomesečnog unuka i dvogodišnju unuku. A treće unuče, od druge ćerke, je na putu! Očekujemo ga u septembru. Kad god sam kod kuće, oni su moj prioritet. Igram se s njima, kao i svaki deda, a srećan sam i kad mogu da pomognem, kao bejbisiter! Stalno sam s njima, kad nemam obaveze oko tenisa.

o Mnoga deca danas u svetu predškolskog uzrasta zbog pandemije crtaju ljude bez usta, onako kako su navikli da ih vide, s maskama. Kako izlazite na kraj s ovom pošasti, tim pre što stalno putujete?

- Svet je, zbog pandemije, danas, zaista, tužan. Stvara se otuđeno društvo. Strašno je to kad se ljudima ne vide lica. Iskreno se nadam da će uskoro svemu ovome doći kraj, da ćemo svi ponovo moći da krenemo jedni drugima u susret, da skinemo maske, otvorimo usta, oči, da vidimo što više smeha oko nas. Želim to što je pre moguće.

NE IGRAMO UNO

I NA turnirima sada, silom prilika, ne smete da napuštate hotel. Jeste li naučili bolje da igrate uno, imajući u vidu da je Nole jednom otkrio da vas stalno pobeđuje?

- Više ne igramo tu igru! Igramo parčizi. Sad sam najbolji! Šalim se, u timu sam sa Edoardom, a Novak i Miljan vode s 5:4. Ali, blizu smo!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ REKET ZAMENIO PALICOM: Vratio se u Marbelju i u prvom planu mu trenutno nije tenis (FOTO)