NOVI PROJEKAT SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE: Program za pravilan razvoj dece

N. I.

06. 04. 2021. u 19:05

JOŠ jedna u nizu akcija Sportskog saveza Srbije pokrenuta je pod nazivom "Sport je važan da bi bio zdrav i snažan", ovoga puta u fokusu ima najmlađe.

НОВИ ПРОЈЕКАТ СПОРТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ: Програм за правилан развој деце

FOTO: Sportski savez Srbije

Program je usmeren na razvoj predškolskog sporta odnosno fizičkog vaspitanja kod dece predškolskog uzrasta, a sve sa ciljem da se kroz posebno osmišljen set vežbi utiče na pravilan razvoj dece i na povećanje broja dece u sportu. 

- Sportski savez Srbije nastavlja sa stvaranjem novih projekata kako bismo ispunili cilj, a to je da se jednako posvetimo svakom segmentu u nadležnosti sportskog saveza. Za ovu akciju partneri su nam ljudi koji se bave fizičkom aktivnosti kod predškolaca i imaju iskustva u radu na razvijanju motorike i pravilnim razvojem dece, a to je Savez za predškolski sport i fizičko vaspitanje Srbije. NJihov dugogodišnji trud smo prepoznali i zajednički smo došli na ideju sprovođenja akcije potpuno besplatno i na čitavoj teritoriji Srbije u predškolskim ustanovama - rekao je generalni sekretar SSS Goran Marinković. Predsednik SSS Davor Štefanek ukazao je na probleme današnje dece:

- Znamo na osnovu istraživanja, a i sami smo svedoci sve većeg broja dece sa deformitetima kičmenog stuba, stopala i nogu, sve većeg broja gojazne dece, dece sa poremećajem pažnje odnosno koncetracije. Vodeći se tim saznanjima program je i osmišljen da preventivno deluje na pomenute probleme i na pravilan razvoj dece - izjavio je Štefanek.

FOTO: Sportski savez Srbije

Program se realizuje u predškolskim ustanovama grada ili opštine uz podršku teritorijalnog saveza. Obaveznost učešća u programu se samo nameće jer zdravlje dece mora da bude na prvom mestu svima nama. Akcija je započeta u Inđiji i Pančevu nizom sastanaka sa predstavnicima Saveza sportova opštine Inđija i Sportskog saveza Pančeva i direktorima predškolskih ustanova. Tako u Inđiji u PU "Boško Buha" organizovan je pokazni trening a u ovoj opštini u okviru projekta biće uključeno 1600 dece. I sam predsednik opštine Inđija Vladimir Gak sa oduševljenjem je prihvatio projekat i naglasio da je sama ideja odlična jer se ne dovodi u pitanje pravilan razvoj dece. 

U Sportskom savezu Pančeva ideja je nakon sastanka i prvog treninga sa decom implementirana u program PU "Dečija radost" koju pohađa 2700 dece. Uz pomoću direktorke predškolske ustanove i koordinatora za fizičku aktivnost u predškolskim ustanovama vežba se po programu akcije.

- Setovi vežbi su osmišljeni sa elementima atletike, gimnastike, korektivnih vežbi i uz rekvizite poput lopti i vijača. Nadamo se da će sam projekat pomoći vaspitačima u radu sa decom. Ovo je sam početak akcije, a dok ne stignemo u sve gradove i opštine, svi zainterosovani mogu vežbati gledajući video snimke na youtube kanalu Sportskog saveza Srbije. Zaista ćemo se truditi da deci na interesantan način približimo sport i fizičku aktivnost, kako bi se pravilno razvijala i zdravo rasla - rekao je predsednik Saveza za predškolski sport i fizičko vaspitanje Goran Vještica.

Zato svi zajedno moramo naučiti decu da je upravo sport važan da bi bili zdravi i snažni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)