PRIZNANjE ZA BANAT: Zrenjanin proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine

N. Iljukić

sreda, 05. 08. 2020. u 11:10

ПРИЗНАЊЕ ЗА БАНАТ: Зрењанин проглашен за Европски град спорта 2021. године

Foto: SSS

U danima kada je najveći fokus na zdravlju i borbi protiv pandemije virusa korona, sport u Zrenjaninu dobio je veliko priznanje - proglašen je za Evropski grad sporta 2021. godine.

Lepe vesti prvo su saopštene Sportskom savezu Srbije. Pomoćnik gradonačelnika za sport grada Zrenjanina Simo Salapura i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković su na sastanku generalnom sekretaru Sportskog saveza Srbije Goranu Marinkoviću saopštili ovu ekskluzivnu informaciju i na taj način još jednom potvrdili važnost krovne organizacije, kao i odličnu saradnju i podršku koju dobijaju. Simo Salapura je istakao važnost ovakvog priznanja:

- Izuzetno nas je obradovala ova vest koju smo iskreno priželjkivali, ali nismo mogli da budemo sigurni da će zaista biti u našu korist. Zato čim smo za vikend saznali odlučili smo da najpre dođemo do Sportskog saveza Srbije i u 2021. godini što bolje zajednički predstavimo Zrenjanin, sport i Srbiju u evropskim okvirima. Počastvovani smo priznanjem, i drago nam je što su i čelnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta pozitivno ocenili sve naše napore i aktivnosti koje realizujemo u oblasti sporta, ali pre svega, što su prepoznali naš sportski duh, svest o značaju bavljenja sportom i fizičkom kulturom, izuzetnu tradiciju i veliki doprinos razvoju olimpijskog pokreta, u kom su naši sugrađani prisutni od samog osnivanja, od dr Ferenca Kemenja, pa do osvajača 23 olimpijske medalje. Ova nagrada ujedno i obavezuje, da nastavimo započete projekte, ali, nadam se, i da s titulom “Evropski grad sporta” otvorimo nove sportske stranice našeg grada - rekao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Generalni sekretar Sportskov saveza Srbije Goran Marinković rekao je da je velika čast da i zadovoljstvo da teritorijalni sportski savez prepoznaje Sportski savez Srbije kao svoju kuću i vidi pouzdanog partnera u sportskim projektima:

- Evropski grad sporta je adekvatan naziv za Zrenjanin, ekipa koja je na čelu sporta već godinama ulaže velike napore i sprovodi niz sportskih projekata u ovom gradu. Veoma nam je drago što smo prvi saznali ovu vest. Čestitamo Zrenjanincima na tome što su se prvi u Srbiji posvetili članstvu u ACES Europe i ozbiljno radili na promociji svog grada izvan okvira naše zemlje i kandidovali se u ovoj kategoriji. Kao i do sad Sportski savez Srbije podržaće uvek dobre i originalne ideje koje stižu iz grada na Begeju. U Zrenjaninu se već organizuje Mali sajam sporta, za sledeću godinu je već dogovoreno sprovođenje akcije "Budi zdrava - vežbaj sa nama" projekat za rekreaciju žena. Ideja za organizaciju druženja kroz takmičenja za starije sugrađane po mesnim zajednicama oberučke je uoravo danas prihvaćena, a kako bi im se obezbedili što bolji uslovi za rekreaciju, Sportski savez Srbije će donirati i opremu. Želim da napomenem da i drugi gradovi i opštine u Srbiji treba da slede primer Zrenjanina - uvek originalne ideje, rad, trud iz godine u godinu, velika volja i posvećenost sportu, uvek pitaju ako se dvoume, žele da nauče šta ne znaju. Zato su u ovom trenutku tu gde jesu. Oni su pozitivan primer kako se uz maksimalno angažovanje sportskih radnika može postići mnogo, da se skrene pažnja i na ruralne predele, na žene, decu predškolskog uzrasta, školskog, starije, osobe sa invaliditetom, a opet da imaju toliko proslavljenih i vrhunskih sportista - zaključio je Marinković.

Foto: Grad Zrenjanin

Čelnici Zrenjanina će krajem godine, u Evropskom parlamentu u Briselu, prisustvovaće svečanosti na kojoj će biti proglašena Evropska prestonica sporta za narednu godinu - Lisabon, a Zrenjaninu biće uručena zastava i zvanje Evropskog grada sporta 2021.

Dobijanje titule “Evropski grad sporta” može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta i sportskih organizacija. Ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nosioci ove titule doprineće i unapređenju sportske saradnje i razmeni iskustava koja se tiču funkcionisanja sistema sporta u različitim sredinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

nebitno

05.08.2020. 21:52

Zrenjanin je grad u kome se sport nimalo ne neguje, gde se teretana u hali sportova raspada, gde sportisti cekaju plate po 10 meseci, gde u celom gradu parkove za vezbanje mozes nabrojati prstima jedne ruke, gde je normalna staza za trcanje tek nedavno napravljena, za koju nisam siguran da moze obicno gradjanstvo da koristi, gde ne postoji vise od 3 normalnih kosarkaskih terena, gde skolice fudbala dobijaju iste pare kao i ekipa koja cilja ulazak u prvu ligu. Sramotite se i sramotite sve nas iz Zrenjanina